Via Dinarica pomaže razvoj seoskog turizma u Bosni i Hercegovini

Thu Jun 15 00:00:00 EDT 2017

U okviru projekta Via Dinarica održane su dvije obuke u svrhu jačanja kapaciteta seoskih domaćinstava koji nude uslugu noćenja s doručkom, ali i onih koji imaju potencijal za razvoj seoskog turizma duž zelene staze Via Dinarice, koja prati unutrašnji dio Dinarida i obuhvata pretežno šumski pojas Bosne i Hercegovine (BiH). Tokom obuke, prezentirane su i mogućnosti razvoja cikloturizma, kao nove rastuće tržišne niše u Evropi.

Na obukama koje su održane u Šipovu i  Sarajevu sudjelovalo je tridesetak učesnika iz Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Drvara, Gradiške, Ilijaša, Jablanice, Rogatice, Sokoca, Srebrenice, Šipova i Vareša, a predavač je bio Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Većina učesnika su korisnici projekta Via Dinarica, dobitnici bespovratnih sredstava za poboljšanje smještajnih uslova privatnih turističkih smještajnih objekata, odabranih na osnovu Javnog poziva za unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga duž zelene i bijele staze Via Dinarice u BiH.

“Cilj obuka je uvesti učesnike u osnove obiteljskog turizma od prvih koraka, upravljanja, preko promocije te važnosti cjeloživotnog učenja kako bi se osigurala kvalitetna održivost privatnog obiteljskog smještaja. Ove obuke su bile i prilike za međusobno upoznavanje učesnika, razmjenu iskustava i uspostavljanje saradnje“, rekla je Božena Kaltak, voditeljica projekta Via Dinarica.

Cilj projekta “Via Dinarica - Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast” je razvoj potencijala i promocija dinarskog koridora, a osmišljen je s ciljem da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije, kao i da poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.

Via Dinarica je inicijativa Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i provodi se uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog Ministarstva turizma i okoliša i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno