Predstavljeni rezultati Finansijskog mehanizma za podršku lokalnom razvoju u RS: korist za više od 120.000 građana

Tue May 23 00:00:00 EDT 2017

Rezultati Finansijskog mehanizma za podršku lokalnom razvoju u Republici Srpskoj (RS), koji su danas predstavljeni u Banjaluci, pokazali su da je u toku prva dva ciklusa investirano skoro dva miliona maraka u 18 projekata od kojih je koristi imalo više od 120.000 građana. Zahvaljujući Finansijskom mehanizmu, unaprijeđena je komunalna infrastruktura, te administrativne, zdravstvene i obrazovne usluge, u opštinama i gradovima Republike Srpske. Pružena je i podrška u razvoju ruralnih područja i osiguran prihod za više od 700 poljoprivrednih domaćinstava. Finansijski mehanizam direktno doprinosi realizaciji razvojnih prioriteta utvrđenih strateškim dokumentima Republike Srpske, a indirektan rezultat je jačanje međuopštinske saradnje i razmjena znanja i iskustava na lokalnom nivou.

Finansijski mehanizam je tokom prva dva ciklusa funkcionisao kao zajednička inicijativa Ministarstva finansija RS i Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koju je realizovala Investiciono razvojna banka RS, uz podršku „Projekta integrisanog lokalnog razvoja“ (ILDP) kojeg podržava Vlade Švicarske a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

“Prezentacija rezultata Finansijskog mehanizma pokazala je da ovaj pristup doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana, s obzirom da se pruža ciljana podrška prioritetima koji proizilaze iz strategija razvoja lokalnih zajednica,” rekla je Adela Pozder-Čengić, voditeljica Sektora ruralnog i regionalnog razvoja UNDP BiH.

"Imajući u vidu uspjeh Finansijskog mehanizma i njegove koristi za lokalni razvoj, ja bih ohrabrila Vladu Republike Srpske da prihvatiti ovaj mehanizam kao istinski domaći instrument i proširi njegov sektorski i finansijski obim. Finansijski mehanizam pomaže lokalnim vlastima u rješavanju prioriteta koji se zasnivaju na stvarnim potrebama građana. Vlada Švajcarske je spremna da pruži dodatnu podršku u ovom poduhvatu", rekla je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

Uspješni rezultati pokazali su značaj Finansijskog mehanizma za lokalni razvoj te su u tom smislu predstavnici Ambasade Švicarske i UNDP-a kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave izrazili nadu da će Vlada RS u narednom periodu u potpunosti preuzeti vlasništvo nad ovim finansijskim instrumentom.

„Vlada Republike Srpske je podržala Finansijski mehanizam, kao odgovor institucija na razvojne potrebe jedinica lokalne samouprave,“ rekla je Milanka Šopin, pomoćnica ministrice u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, i istakla: „Uspostavljeni Finansijski mehanizam prepoznat je u Strategiji razvoja lokalne samouprave 2017  – 2021, kao velika mogućnost za realizaciju razvojnih potreba jedinica lokalne samouprave, a posebno onih u kategoriji nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.“

„Finansijski mehanizam je podrška loakalnom razvoju,  i za uspješnu realizaciju razvojnih aktivnosti potrebno je i u narednom periodu osigurati nesebično zalaganje svih aktera, a prvenstveno lokalnih zajednica kojima je ovaj instrument i namijenjen,“ rekao je Ivan Vidović, izvršni direktor IRBRS.

Evropska unija (EU) je EU IPA sredstvima osigurala finansijsku podršku za treći ciklus Finansijskog mehanizma, i trenutno je u toku realizacija devet projekata vrijednih više od milion maraka, koji se implementiraju putem EU i UNDP projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR).

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno