Bolji uslovi za djecu u energetski efikasnim objektima Centar Los Rosales i vrtiću Radobolja u Mostaru

Thu May 11 00:00:00 EDT 2017

U sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji implementira Razvojni program Ujedinjenin nacija (UNDP), obilježen je završetak radova na poboljšanju energijske efikasnosti Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ u Mostaru i vrtiću Radobolja u Mostaru.

Utopljavanjem Los Rosales centra, u čijem kompleksu se nalaze četiri objekta površine 883 m2, osiguran je veći komfor za 175 učenika i uposlenika. UNDP-jev projekt Zeleni ekonomski razvoj je pružio podršku pri unaprjeđenju sistema grijanja, zamjene radijatora u radionicama, postavljanjem novih prozora i termalne fasade na sva četiri objekta Centra.  Radovi na poboljšanju energijske efikasnosti realizovani su uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Svrha ovih aktivnosti je osigurati bolje uslove za svakodnevni boravak djece s posebnim potrebama, ali i očuvati okoliš za buduće generacije'' naveo je Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini. Ambasador Hagelberg je naglasio da je Švedska u proteklom period finansirala poboljšanje energijske efikasnosti stotinjak zgrada kao i da podržava mnoge druge projekte zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini.

“Drugi veoma važan aspekt mjera energetske efikasnosti je njihov uticaj na domaću ekonomiju. Realizacijom ovih mjera, kroz GED projekt kreirano je preko 800 radnih mjesta u BiH“ istakao je Sanjin Avdić, rukovodilac UNDP Sektora za energiju i okoliš.

Direktorica Centra Los Rosales, Mirna Mezet je navela "Danas je za nas velik dan. Utopljavanjem objekta Centra dobili smo veću udobnost i humanije uvjete za rad i boravak naših štićenika i zaposlenika"

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg istakao je kako je Vlada u toku 2016. godine izdvojila šest miliona maraka za obnovu javnih objekata u okviru projekta poboljšanja energijske efikasnosti. "Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost. Naša obaveza je da učinimo sve kako bi djeci osigurali bolje uslove za život".

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zahvalio je svima koji su pomogli obnovu "Los Rosalesa".

Nakon svečanosti u Los Rosalesu, delegacija je posjetila vrtić "Radobolja" na kojem su izvršeni radovi poboljšanja energijske efikasnosti.

UNDP-jev projekt Zeleni ekonomski razvoj je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energijske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstava što doprinosi privrednom napretku Bosne i Hercegovine i očuvanju okoliša.  Projekt finansira Vlada Švedske, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i UNDP.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno