Izvršni odbor UNDP-a pozdravlja imenovanje Achima Steinera za novog administratora

Thu Apr 20 00:00:00 EDT 2017

Administrator UNDP- Achim Steiner

Predsjednik Izvršnog odbora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je pozdravio imenovanje Achima Steineara za novog administratora organizacije.

Nominovanje gospodina Steinera za UNDP administratora proslijeđeno je od strane generalnog sekretara Antónia Guterresa Generalnoj skupštini UN-a, koja je danas potvrdila administratora UNDP-a na mandat od četiri godine.

UNDP podržava zemlje širom svijeta da iskorijene ekstremno siromaštvo, jačaju dobro upravljanje i sprječavaju i odgovaraju na krize.

Predsjednik Izvršnog odbora UNDP-a, Ib Petersen, stalni predstavnik Danske pri UN-u, je rekao: "Znam da govorim u ime svih članova Izvršnog odbora i svih zaposlenih u UNDP-u želeći toplu dobrodošlicu Achimu Steineru, novom administratoru UNDP-a.“

„Achim Steiner donosi bogato iskustvo, stručnost i predanost ovoj izuzetno važnoj ulozi. Siguran sam da će napraviti trajan i pozitivan uticaj na razvojni rad UNDP-a širom svijeta“, dodao je on.

Gospodin Steiner je rekao: „Počašćen sam odlukom generalnog sekretara da me imenuje za narednog administratora UNDP-a i zahvalan za povjerenje država članica koje su izrazile danas u Generalnoj skupštini UN-a. Veoma se radujem radu sa svim osoblje UNDP-a i državama članicama za nastavak borbe za okončanje siromaštva, zaštitu planete i promovisanje mira i pravde u svijetu.“

Gospodin Steiner je poštovan globalni lider za održivi razvoj, međunarodnu saradnju i globalnu diplomaciju skoro tri decenije. Aktivno se zalaže za Ciljeve održivog razvoja i potrebu za globalnom saradnjom bez presedana kako bi se ispunila ova ambiciozna agenda.

Prije dolaska u UNDP, gospodin Steiner je služio na pozicijama UN-a, nevladinih organizacija i savjetodavnih tijela na visokom nivou, uključujući mandate kao pod-generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izvršni direktor Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), generalni direktor ureda UN-a u Nairobiju i kao generalni direktor Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa.

Gospodin Steiner je trenutno direktor Oxford Martin škole na Univerzitetu u Oxfordu i naučni savjetnik na Balliol koledžu, Oxford.

Gospodin Steiner zamjenjuje Helen Clark, koja je služila dva uzastopna mandata kao administrator UNDP-a.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno