U Srebrenici počinje gradnja vrtića za 150 djece

Mon Apr 10 00:00:00 EDT 2017

Svečanim potpisivanjem ugovora i polaganjem kamena temeljca, kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i opštine Srebrenica, obilježen je početak gradnje vrtića za 150 djece u Srebrenici, i rekonstrukcije regionalnog puta R- 453. Ove aktivnosti predstavljaju nastavak saradnje koja je dogovorena na investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015”.  U okviru te saradnje Vlada Republike Srbije je donirala 5 miliona eura, od kojih je 2 miliona dato kao podrška opštinskom budžetu, a 3 miliona za projekte koji su značajni za revitalizaciju javnih objekata i infrastrukture u Srebrenici, među kojima su i izgradnja vrtića, rekonstrukcija puta i nova proizvodna hala.     

Novi vrtić, obnovljena glavna ulica i nova proizvodna hala u kojoj će građani Srebrenice naći posao – to je nova budućnost za Srebrenicu, koju ćemo zajedno u miru da gradimo. Kao što nema ničeg lepšeg i vrednijeg u Srebrenici od dece koja ovde žive i zbog kojih gradimo novi vrtić, tako nema ni boljeg načina za povezivanje Srba i Bošnjaka od novih puteva, mostova, proizvodnih hala. U prošlosti smo pokazali da znamo da rušimo, sada je trenutak da sebi i drugima pokažemo da umemo zajedno da gradimo”, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Postojeći objekat vrtića ne može ispuniti očekivanja roditelja i potrebe djece, jer ne zadovoljava savremene standarde smještaja predškolskih ustanova. Izgradnjom nove zgrade sa pratećim sadržajima i igralištem, djevojčice i dječaci u Srebrenici, dobit će priliku da se igraju, uče i borave u modernom vrtiću, izgrađenom po vrhunskim urbanističkim i pedagoškim standardima.  Investicija u razvoj putne infrastrukture, i rekonstrukcija dionice R- 453, koja predstavlja dio regionalnog puta koji prolazi kroz opštine Srebrenica  i Bratunac, ali i gradsku saobraćajnicu, omogućit će bolju saobraćajne komunikaciju za građane tih opština. Nova proizvodna hala otvorit će nove mogućnosti za zapošljavanje. Ove investicije u vrtić, te saobraćajnu i proizvodnu infrastrukture doprinijet će poboljšanju kvaliteta života ljudi u regiji Srebrenice, a posebno djece koja će dobiti nove prostore za smještaj, učenje i igru.

“UNDP BiH pomaže obnovu Srebrenice od 2002. godine, i posvećen je da i dalje nastavi raditi sa građanima i lokalnim vlastima kako bi se poboljšao kvalitet života za sve. Zato ćemo zajedno graditi novi vrtić, rekonstruisati regionalni put R-453, i izgraditi nove industrijski objekat u Srebrenici, jer znamo kako revitalizacija i obnova infrastrukture, a posebno ulaganje u dobrobit djece, doprinosi kreiranju boljeg okruženja za inkluzivni razvoj,” rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDP BiH.

Važno je istaći da su sve aktivnosti pripreme projektne dokumentacije i izbor izvođača radova realizovane u saradnji sa predstavnicima Vlade Srbije i opštine Srebrenica, uz poštivanje UNDP-ovih procedura, kako bi se osigurala transparentnost i dobio najbolji kvalitet radova za uložena sredstva.

“Nakon nekoliko mjeseci zajedničkog rada opštinske administracije i predstavnika UNDP-a, došli smo do momenta kada su stečeni svi uslovi za izgradnju dječijeg vrtića, koi je značajan za ovu sredinu,“ rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

“Smatram da djeca Srebrenice zaslužuju ovakav vrtić, i sada ćemo dobiti predškolsku ustanovu koja će imati kapacitet da primi svu djecu koja žele da idu u vrtić,” rekla je Tifa Efendić, direktorica vrtića u Srebrenici.

Završetak izgradnje vrtića i rekonstrukcija puta planirana je za septembar 2017. godine.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno