EXPLODE projekat: uništeno 1.800 tona municije

Wed Mar 29 00:00:00 EDT 2017

Izuzetni rezultati unapređenja sigurnosti zajednica kroz projekat EXPLODE koji je finansirala Evropska unija su bili u fokusu svečane ceremonije zatvaranja projekta održane 29. marta u Sarajevu.

Projekat EXPLODE (Explosive Ordnance and Remnants of War Destruction) je pokrenut u junu 2013. godine sa ciljem uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata radi unapređenja sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. Finansirala ga je Evropska unija u iznosu od 4.604.830 eura, a implementirali su ga Ministarstvo odbrane i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Govoreći o podršci Evropske unije procesu demilitarizacije u BiH, šef Kooperacija Melvin Asin je podsjetio da je do danas 12 miliona eura izdvojeno za sprečavanje nelegalnog pristupa malom i lakom naoružanju, kao i uništavanje nestabilne municije. Naglasio je da je pored ovog iznosa od 2004. godine izdvojeno i 46 miliona eura za aktivnosti deminiranja i uklanjanja neeksplodiranih sredstava u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

„Danas smo ovdje jer EU podržava sigurnu i bezbjednu Bosnu i Hercegovinu. Projekat EXPLODE, implementiran u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, pomogao je uspostavljanju uslova za održivo upravljanje zalihama municije. Ali da bi ovaj proces bio održiv i da bi se ostvario efekat na djelovanje Oružanih snaga, količina uskladištene municije se mora još smanjiti. EU će nastaviti podržavati napore Bosne i Hercegovine kako bi se količina uskladištene municije smanjila na upravljiv nivo do kraja 2018. godine. U skladu sa tim smo predvidjeli izdvajanje 2,8 miliona eura kojima će se finansirati uništavanje municije u 2017. i 2018. godini“, izjavio je Asin.

Glavni cilj projekta je bio rješavanje velikih količina viškova, zastarjele, hemijski nestabilne municije koja se nalazi u skladištima širom BiH. Projekat je unaprijedio sigurnost, ne samo onih koji rade sa tim sredstvima, već i onih koji žive u neposrednoj blizini lokacija skladištenja, koje su većinom u ruralnim područjima.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH: „Projekat je imao tri osnovna cilja. Prvi je bio da se smanje količine viška municije koja je nestabilna i nesigurna. Što se tiče ostvarenja tog cilja, projekat je postigao uistinu veliki uspjeh. Uništeno je 1,800 tona viškova municije, kako municije malokalibarskog, tako i lakog naoružanja, artiljerijskog oružja i municije punjene bijelim fosforom. Drugi cilj EXPLODE projekta je bio da se izgrade kapaciteti Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH kako bi se unaprijedile njihove sposobnosti za upravljanje municijom i uništavanje preostalih zaliha municije. Kroz projekat je uspješno renovirano 72 objekta, njihova sigurnost i bezbjednost su unaprijeđeni, a također su i kvalitetnije opremljeni. UNDP ostaje i dalje predan potrebnome radu kako bi se obavilo sve ono što je neophodno zajedno sa svojim partnerima.“

Projekat EXPLODE je takođe razvio specijalizovane programe obuke o upravljanju zalihama municije za više dužnosnike u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.


„Mislim da je ovaj projekat doprinio višestruko, pored stupnja sigurnosti i stabilnosti, doprinio je tome da smo educirali značajan broj pripadnika oružanih snaga, donijeli i usvojili odgovarajuća dokumenta pomoću kojih ćemo lakše voditi životni ciklus u budućnosti municije i minsko eksplozivnih sredstava. Još jednom se želim uistinu zahvaliti gospođi Sinanoglu, svim predstavnicima UNDP-a, OSCE-a, NATO-a, EUFOR-a, Švicarske ambasade, Njemačke, Norveške, Švedske, Sjedinjenih Američkih Država“, zaključila je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Ono što su govornici također istaknuli jeste da su aktivnosti vezane za daljni razvoj i novu fazu projekta u planu i nadaju se da će što prije dobiti finansijsku podršku kako bi se preostala municija uništila, a BiH bila bezbijedna za svoje građane.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno