Na inicijativu građana na Mošćanici i Sedreniku otvorena dječja igrališta

Thu Mar 23 00:00:00 EDT 2017

Više od 500 mališana iz MZ Moščanica i MZ Sedrenik od danas će moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva nova, potpuno opremljena dječja igrališta. Izgradnja dječjih igrališta je bio jedan od prioriteta za građane ovih mjesnih zajednica, koje su kao zaključak definisali na forumu održanom u okviru projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Vlade Švedske, kojeg sprovodi UNDP.

Na ovom igralištu danas je održan i program za najmlađe uz zabavu animatora, face painting, balone, i slatki program, a načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina, njegov zamjenik Irfan Čengić i voditeljica projekta pri UNDP-u Majda Ganibegović obradovali su ih i loptama za igru. Na igralištu su se danas družili mališani s Mošćanice, te učenici prvog razreda OŠ“Vrhbosna“ koji su pripremili natpise kojim su se zahvalili za novo igralište.

„Izgradnja igrališta, koje će moći koristiti više od 500 mališana, je projekat koji je došao kao inicijativa samih građana mjesnih zajednica Na ovaj način, samo godinu dana nakon partnerstva s Općinom Stari Grad, imamo priliku da vidimo kako građanski glas može da utiče na pozitivne promjene u lokalnoj zajednici“, istakla je voditeljica projekta Majda Ganibegović.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je istakao uspješnu saradnju s UNDP-om, koji se aktivno uključio u program inkluzije kada su u pitanju određeni socijalni programi na području Općine Stari Grad. „Ovom prilikom moram da kažem da mi i u ovoj godini nastavljamo saradnju na projektu Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH, te iznos sredstava koje će u narednom periodu Vlada Švicarske i Vlada Švedske kroz projekat obezbijediti prema Općini Stari Grad je oko 150.000 KM, a planirali smo da ta sredstva budu utrošena na poboljšanje infrastrukturu u našim mjesnim zajednicama“, dodao je načelnik Hadžibajrić.

Izgradnja oba igrališta koštala je oko 44.000 KM, od čega su, kroz projekat, Vlada Švicarske i Vlade Švedske finansirala 34.000 KM, dok je 10.000 KM  osigurala Općina Stari Grad.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

142 mjesne zajednice i 25 jedinice lokalne samouprave učestvovat će u prvoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi u Bosni I Hercegovini.

 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno