Nastavak uspješne saradnje: Memorandumom o razumijevanju UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo posebno u oblasti pružanja zdravstvenih usluga

Thu Mar 02 00:00:00 EST 2017

Memorandum o razumijevanju Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Vlade Kantona Sarajevo potpisali su zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. 

Potpisivanju su, između ostalih, prisustvovali ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti KS Nermana Mehić-Basara i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković.

“Ovim memorandumom nastavljamo dosadašnju uspješnu saradnju, koja nam posebno znači u oblasti pružanja zdravstvenih usluga”, istakao je premijer Konaković, te se ovom prilikom zahvalio predstavnicima UNDP-a zbog spremnosti da i u naredne dvije godine podrže aktivnosti Kantona Sarajevo.

Kako je naveo zamjenik Khoshmukhamedov do 2015.godine UNDP je na godišnjem nivou izdvojio oko osam miliona KM, koje su uglavnom usmjerene u zdravstveni sektor.,ali i u ostale sektore UNDP-a kao sto sektor za okoliš, lokalni razvoj, te sektor pravosuđa. 

“UNDP će nastaviti osiguravati nabavku metadona koji je namijenjen pacijentima oboljeljim od AIDS-a i tuberkuloze”, pojasnio je Suhkrob Khoshmukhamedov te dodao da je za njih značajno što se Vlada Kantona Sarajevo opredijelila da nakon završetka projekata Globalnog fonda i dalje bude posvećana ovom pitanju, kroz dodjelu sredstava u iznosu od 170.000 KM na godišnjem nivou.

Ovaj memorandum omogućava nastavak partnerske saradnje ne samo u oblasti zdravstva nego i u drugim sektorima, kao što je npr. zelena ekonomija.

“Zdravstvo je od saradnje sa UNDP-om imalo značajne benifite, jer su projekt koji se odnosi na bolesti ovisnosti finansirali oni i Globalni fond još od 2007.godine, a resorno ministarstvo je zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja osiguralo još neka dodatna sredstva za podršku realizacije ovih aktivnosti”, kazala je ministrica Zilha Ademaj.

Direkorica Basara je poručila kako je memorandumom potvrđeno da neće prestati program namijenjen za 400 ljudi koji moraju redovno uzimati propisanu terapiju, a što je njenim pacijentima izuzetno bitno.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno