EU pomaže obnovu nakon poplava

Wed Aug 13 00:00:00 EDT 2014

zamjenica rezidentnog koordinatora undp-a nastavlja posjete opštinama i gradovima pogođenim poplavama

Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), nastavlja posjete opštinama i gradovima koji su pretpjeli velike štete u poplavama koje su ovog proljeća zadesile Bosnu i Hercegovinu. Tako će u svojoj dvodnevnoj zvaničnoj posjeti 13. i 14.8.2014. obići Banja Luku, Doboj i Maglaj, sastati se sa predstavnicima vlasti, te potpisati Memorandume o razumijevanju o nastavku saradnje i zajedničkom radu na ublažavanju posljedica od katastrofalnih poplava.

Zahvaljujući inicijativi i sredstvima Evropske unije, kroz “Program za oporavak od poplava” će se raditi na polju rekonstrukcije i rehabilitacije javnih ustanova, stambenih objekata, deminiranju i uklanjanju otpada, obnovi komunalne i vodovodne infrastrukture, te na sprovođenju mjera usmjerenih ka ekonomskom oporavku pogođenih lokalnih zajednica.

Doboj i Maglaj su zajednice koje su pretrpjele nenadoknadive štete tokom poplava, te im je pomoć neophodna kako bi se stanje u ovim zajednicama normalizovalo. Zbog toga će se uz pomoć sredstava Evropske unije u Doboju raditi na obnovi osnovne škole, srednjoškolskog centra, zgrade Doma zdravlja i Opštine Doboj, te rekonstrukciji prostorija dva dobojska vrtića. U Maglaju će se paralelno raditi na obnovi dvije osnovne i jednom srednjom školom, zgradama Doma zdravlja i Opštine Maglaj, te na obnovi vrtića. Sredstva za obnovu u Maglaju je takođe obezbijedila Evropska unija. Pomenuti objekti su početak radova u Doboju i Maglaju, a vremenom će se obim rekonstrukcije širiti.

U cilju bolje koordinacije obnove, gospođa Virani će u srijedu 13.8.2014. potpisati okvirne Memorandume o razumijevanju sa gradonačelnikom Doboja, gospodinom Obrenom Petrovićem, te načelnikom Maglaja, gospodinom Mehmedom Mustabašićem. Završetak radova na svim objektima je planiran u najbržem mogućem roku.

U četvrtak 14.8, drugog dana zvanične posjete poplavljenim područjima, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, će posjetiti Opštinu Čelinac, koja je pretrpjela posljedice majskih, ali i prošlonedeljnih poplava. Tom prilikom će se sastati sa načelnikom opštine, Momčilom Zeljkovićem, kako bi razgovarala o mogućim aktivnostima i pomoći ovoj zajednici.

Imajući u vidu da je 46 opština i gradova i gotovo milion stanovnika u BiH direktno ili indirektno pogođeno poplavama, napori na pružanju pomoći su prešli iz humanitarne u mnogo zahtjevniju fazu rekonstrukcije i oporavka. Zbog toga će UNDP i u budućnosti, zahvaljući inicijativi i sredstvima donatora, nastaviti sa sprovođenjem akcija kako bi pomogli zajednicama kojima je pomoć neophodna.