Petnaest novih projekata za žitelje Zapadne Bosne

4. avgust 2014

imageZahira Virani se sastala sa načelnicima opština, partnerima i bh. građanima, te uspješno najavila početak čak 15 novih projekata u ovoj regiji

U svojoj zvaničnoj trodnevnoj posjeti Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), obišla je poplavljena područja, te opštine (Bihać, Prijedor, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Ključ) u kojima UNDP pruža podršku lokalnom razvoju.

Tom prilikom se sastala sa načelnicima opština, partnerima i bh. građanima, te uspješno najavila početak čak 15 novih projekata u ovoj regiji, koji će se fokusirati na obnovu štete nakon poplava u okviru projekta „Danas za nas“, te zapošljavanje i edukaciju, unapređenje infrastrukture i energetsku efikasnost, pomoć povratničkim porodicama i stanovnicima sa posebnim potrebama, kao i poboljšanje sistema za vodosnabdijevanje.  Navedene projekti se provode u okviru UNDP aktivnosti, kao i projekata „Migracije i razvoj“ i „Projekta integriranog lokalnog razvoja“ (ILDP).

„Veoma sam sretna što imamo tako dobru saradnju sa lokalnim vlastima i što ćemo realizirati niz projekata koji će pružiti podršku loklanom razvoju i poboljšati kvalitet života građana u Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Prijedoru i Sanskom Mostu. Izrazito je bitno da smo prisutni na terenu i da pomažemo najugroženijima, te da omogućavamo socio-ekonomski razvoj i oporavak.“ izjavila je tokom svoje posjete  Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a.

Ukupna vrijednost aktivnosti koje se provode u okviru projekata ILDP i Migracije za razvoj u gradu Prijedoru i opštinama Bihać, Sanski Most i Ključ je 438.000 KM. Većinu sredstava je obezbijedila Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC),  koja je ujedno i  glavni partner projekata ILDP i Migracije za razvoj. Projekti se provode u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Savezom općina i gradova FBiH, Savezom opština i gradova RS, te izabranim opštinama. Sve projekte sufinansiraju i opštine u kojima su projekti započeti.