Mjerama energetske efikasnosti do uštede novca u Srednjobosanskom kantonu

20. jun 2014

imagePremijer Vlade Srednjobosanskog kantona, gosp. Tahir Lendo i programski koordinator UNDP-a, gosp. Armin Sirćo

Premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, gosp. Tahir Lendo i programski koordinator UNDP-a, gosp. Armin Sirćo danas su potpisali Sporazum za projekat „Institucionalizacija upravljanja energijom i Akcioni plan za energetsku efikasnost u Bosni Hercegovini“ u vrijednosti od 227.520,00 KM.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru svog djelovanja poseban fokus usmjerio je ka poboljšanju energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini. Sprovođenjem projekata energetske efikasnosti postiže se smanjenje emisije CO2, potrošnja energije, stvara se bolje razumijevanje energetske efikasnosti i najvažnije, postiže se ušteda sredstava u budžetima.  

 „Razvojni program Ujedinjenih nacija je u Srednjobosanskom kantonu već duže vrijeme prisutan i jedan je od najbitnijih projektnih partnera Vlade SBK. Od velikog je značaja projekat izrade Studije energetske efikasnosti za sve objekte u vlasništvu Vlade SBK. Vladine institucije njime rješavaju sistemsko praćenje potrošnje energije u javnim zgradama, podstiču rekonstrukciju, obnovu zgrada, instalacija, mjernih sistema, unapređuju uslove rada i življenja, te štite životnu sredinu. Želja nam je da budemo dio evropskog sistema u oblasti energetske efikasnosti, što ćemo u ovom projektu sa UNDP-om i njihovom značajnom pomoći sigurno postići“, izjavio je Tahir Lendo.   

“Studija postojećeg građevinskog stanja i potrošnje energije javnih zgrada, energetski pregledi, te akcioni plan energetske efikasnosti su alati koji će omogućiti Vladi SBK da ciljano usmjeri buduća ulaganja u mjere poboljšanja energetske efikasnosti, koje će direktno voditi ka uštedama energije i redukciji emisija CO2. Ušteđena budžetska sredstava se potom mogu usmjeriti tamo gdje je to najpotrebnije. Uvođenjem Informacijskog sistema za upravljanje energijom (EMIS), omogućit će praćenja potrošnje energije svih objekata u nadležnosti Kantona na redovnoj osnovi”, rekao je Armin Sirćo.

Potpisivanjem Sporazuma, Razvojni program Ujedinjenih nacija pružit će pomoć Vladi Srednjobosanskog kantona u institucionalizaciji upravljanja energijom, te razvoju Akcionog plan za energetsku efikasnost, a u cilju zaštite životne sredine i ušteda u budžetu.

Očekivani rezultati projekta su: izrada studije utroška energije svih javnih zgrada koje su u nadležnosti Vlade SBK, sprovođenje audita za 15 javnih objekata koji su nadležnosti Vlade Srednjobosanskog kantona, izrada kantonalnog Akcionog plana za energetsku efikasnost i uspostava mehanizama monitoringa i izvještavanja o potrošnji energije.