Biraj život bez oružja: Susret Argentine i Bosne i Hercegovine na terenu i izvan terena

16. jun 2014

imagePovodom utakmice Svjetskog prvenstva između Argentine i Bosne i Hercegovine, koalicija organizacija pokrenula je dijalog između dviju zemalja u cilju smanjenja oružanog nasilja

Nedjelja je bila u znaku učešća  Argentine i Bosne i Hercegovine u takmičenju za osvajanje najvećeg fudbalskog trofeja.  Prvu utakmicu u okviru FIFA Svjetskog prvenstva reprezentacije ovih zemalja  su odigrale na legendarnom stadionu Marakana, u Rio de Janeiru.  Manje je poznato da je istovremeno  pokrenuta i sezona saradnje ove dvije nacije izvan terena.

Tokom 2014. godine World Future Council (WFC) i koalicija UNDP-a „Biraj život bez oružja“ zajednički će raditi na razmjeni iskustava ovih zemalja postinutih u aktivnostima koji se tiču razoružavanja.

U duhu #GoalsNotGuns, fudbalska utakmica je prikazana u Art Kinu Kriterion u Sarajevu. Za Bosnu i Hercegovinu utakmica je imala posebnu važnost kao prvi nastup na Svjetskom prvenstvu od postizanja nezavisnosti 1992. godine.

Predsjednik FIFA-e Joseph S. Blatter čestitao je partnerima na njihovom zajedničkom projektu u Bosni i Hercegovini u cilju smanjenja opasnosti od vatrenog oružja, čime se štite mladi i razvija kultura mira, u čijem promoviranju pomaže i fudbal. "Drago mi je da poput nas i vi vjerujete u snagu fudbala u poticanju pozitivnih društvenih promjena", naglasio je Joseph S. Blatter.

„Svjetsko prvenstvo je trenutak pridruživanja zajedničkom slavlju i približavanja nacija kroz nenasilno rivalstvo. Argentina i BiH dijele više od terena. Sa zadovoljstvom dijelimo zajedničku misiju i napore na promoviranju kulture bez opasnosti koju predstavlja nelegalno oružje. Svjetsko prvenstvo je globalno iskustvo koje večeras Argentina i BiH blisko dijele. Argentina i BiH su više od timova na terenu. Ove dvije zemlje povezuju i slične kampanje u suzbijanju nelegalnog oružja, te informisanju zajednica o opasnostima koje to oružje predstavlja. U cilju utjecanja na stavove i društvene konstrukte posjedovanja oružja, obje nacije su se ujedinile oko ideala sigurnije globalne zajednice i zajedničke ljubavi za fudbal“, istakao je Jasmin Porobić, rukovoditelj UNDP-ovog programa za sigurnost ljudi.

Koordinator Programa razoružanja WFC-a, Rob van Riet izrazio je nadu da će razmjena informacija između BiH i Argentine o najboljim praksama i politikama za rješavanje opasnosti od oružja doprinijeti  prepoznavanju stvarnih/pravihkoristi za stanovnike obje zemlje, te  potpomoći u razvoju mirnijih i sigurnijih zajednica.

Argentina i Bosna i Hercegovina svjesne su rizika uzrokovanih dostupnošću oružja, kao i nedostatka učinkovitih politika za rješavanje oružanog nasilja. Unutar granica Bosne i Hercegovine trenutno je u opticaju 750.000 komada nezakonitog oružja i 16.000 tona municije. Olakšan pristup oružju preostalom iz prijašnjih sukoba vodio je ka tome da  se ti ratni zaostaci upotrebljavaju u više od 10 nasilnih incidenata svake sedmice.

U međuvremenu, dostupnost oružja u Argentini uzrokovala je porast upotrebe istog  u kriminalnim aktivnostima i sukobima. U oružanom napadu 2004. godine učenik je ubio troje svojih kolega, te pet njih ranio. Naknadno buđenje svijesti javnosti o učincima oružanog nasilja podrazumijevalo bi da se ova prijetnja za javno zdravstvo više ne smije ignorirati.

Prošle godine, partnerstvo uspostavljeno između civilnog društva i državne agencije RENAR povodom  pitanja regulisanja upotrebe i širenja vatrenog oružja, nagrađeno je  srebrenom nagradom Future Policy Award od strane WFC-a u saradnji s Uredom UN-a za razoružanje i IPU-om (Inter-Parliamentary Union) .

Njihov Nacionalni program o dobrovoljnoj predaji vatrenog oružja iz 2006. godine istaknut je zbog uspjeha  reduciranja broja vatrenog oružja u opticaju, promovirajući  kulturu nenasilja i mirnog rješavanja sukoba.

 Direktor argentinske agencije za razoružanje RENAR, Matías Molle pozdravio je mogućnost razmjene iskustava sa kolegama u Bosni i Hercegovini, te istaknuo da se njihove mjere razoružanja provode u kontekstu politike socijalne inkluzije, jednakih mogućnosti, stvaranja novih radnih mjesta i ulaganja u obrazovanje, te da je njihov glavni cilj raditi na širenju svijesti među djecom i mladima  o opasnosti koju predstavlja vatreno oružje.

Poticanje nenasilnih rješavanja sukoba, javnog diskursa i edukacije mladih predstavljaju ključne faktore za inicijative razoružanja u ove dvije zemlje. Ujedinjene kroz zajedničke vizije za buduće generacije, Argentina i Bosna i Hercegovina će od sada zajedno raditi van fudbalskog terena u svrhu razmjene iskustava u borbi protiv oružanog nasilja.

Za ovu godinu partnerske organizacije planiraju niz događaja, uključujući konferenciju u sjedištu UN-a u Sarajevu kako bi se olakšala ova razmjena, te osiguralo da obje zemlje budu pobjednici i nakon Brazila 2014. godine.