Velino Selo - Zajedničkim radom do oporavka

10. jun 2014

imageDesetak mještana su na svojim leđima prenijeli stotine teških vreća, naizgled bez napora

Četvrtina stanovništva Bosne i Hercegovine je direktno pogođena posljedicama nezapamćenih poplava, koje su zadesile našu zemlju. Velino selo, blizu Bijeljine,  jedno je od sela koje je najduže bilo pod vodom, a čiji su stanovnici, srećom, uspješno evakuisani nakon što su nasipi popustili pred vodenom stihijom.

Voda se povukla, ostavivši veliku štetu - nekada bogat i rodan zemljoradnički kraj sada je praktično opustošen. Svaki dan od kako se voda povukla cijela zajednica čini sve kako bi se što prije oživjela proizvodnja i stvorili uslovi za normalan život.

Velino selo je primjer napora koje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) ulaže kako bi pomoć došla do onih kojima je najpotrebnija. Zahvaljujući sredstvima Vlade Norveške i USAID-a, ratari i stočari su, u prvoj sedmici nakon što se voda povukla, dobili 18 tona đubriva, 500 vreća sjemenskog kukuruza, i 30 tona koncentrovane stočne hrane kako bi uspješno obavili ponovnu sjetvu, i sačuvali izgladnjeli stočni fond.
 
Dok je šleper pristizao u Velino selo, mještani su već čekali. 30 tona stočne hrane je istovareno za manje od sat vremena. Desetak mještana, starih od 20 do 65 godina su na svojim leđima prenijeli stotine teških vreća, naizgled bez napora. Sudbina koju dijele je zbližila ljude iz ovog mjesta, te svim srcem pomažu jedni drugima kako bi se šteta sanirala što prije.

Iako je vodena stihija porušila sve pred sobom, stanovnici u ugroženim područjima zajedničkim snagama pronalaze načine da se prilagode teškoj situaciji, spase sve što se spasiti može, te da osiguraju egzistenciju sebi i svojim najbližima.  

Sa više od polovine svih opština i gotovo milion stanovnika u BiH pogođenih poplavama, napori na pružanju pomoći su prešli iz humanitarne u mnogo zahtjevniju fazu rekonstrukcije i oporavka. Zbog toga će UNDP i u budućnosti, zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama, nastaviti sa sprovođenjem akcija kako bi pomogli zajednicama poput ove u Velinom selu.

 

 

Poplave u BiH