Budućnost planete je u našim rukama

5. jun 2014

image
Obilježavanje 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša predstavlja način da se podigne svijest o važnosti zaštite okoliša, kako bi se što veći broj ljudi angažovao i preduzeo konkretne mjere i aktivnosti.

Danas u Bosni i Hercegovini ovaj dan obilježavamo svjedočeći teškim posljedicama prirodne nepogode koja je pogodila polovinu opština u BiH i gotovo 1 milion ljudi. Ova nepogoda se nije mogla izbjeći, ali su posljedice možda mogle biti manje.

O nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice, nije potrebno mnogo polemisati. Nepogode poput ove koja je prije samo 3 sedmice zadesila Bosnu, Hrvatsku i Srbiju su sve češće. Izgubljeni su ljudski životi i prouzrokovana je izuzetna šteta. Globalno zatopljenje, klimatske promjene, zagađenje i nestanak šuma i voda, samo su neki od alarmantnih okolišnih problema današnjice, koji direktno utiču i pogađaju sve nas.

Saniranje posljedica ove zadnje u nizu nepogode nas jasno poziva da promijenimo način života i okrenemo se zelenoj budućnosti. Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) kroz aktivnosti Sektora za Energiju i okoliša radi na podizanju svijesti o međuzavisnosti okoliša i razvoja, te važnosti ekonomskog razvoja koji će čuvati okoliš. Cilj UNDP-ovih aktivnosti je da se temeljno promjeni pristup okolišu i resursima, pogotovo vodenim resursima kojima Bosna i Hercegovina obiluje, te da se više posveti pažnja stvaranju novih poslova u tzv. zelenom sektoru, razvoju ovog sektora i korištenju alternativnih izvora energije.

Nedavne poplave, nam govore o neophodnosti promjene paradigme i odnosa prema našoj životnoj sredini, kao i važnosti prelaska na alternativna rješenja i zelenije izvore energije. Kao što znamo, u poplavama su najteže pogođeni stanovnici rubnih naselja, koja su ostala odsječena zbog teške prohodnosti. U ovakvim situacijama alternativni izvori energije bi značajno olakšali mještanima pogođenih područja da prebrode teške trenutke. 

Klima se mijenja, šume nestaju, hrana i voda su sve zagađenije. Neke katastrofe se ne mogu izbjeći, ali se šteta može smanjiti. Ljudski faktor i negativni uticaji se mogu korigovati. Pitanje je da li se kao društvo dovoljno brzo mijenjamo i prilagođavamo novim uslovima?

Praveći ispravne izbore, okrećući se zelenim rješenjima umanjujemo nastale štete i pomažemo održivi napredak i razvoj zemlje. Budućnost (i dobra i loša) je u našim rukama, pitanje je samo šta ćemo odabrati za sebe i svoju djecu. 

Svjesni uticaja našeg poslovanja na životnu sredinu, UNDP nastoji kroz sve svoje aktivnosti da umanji negativan uticaj na okoliš u cilju postizanja klimatski neutralnog poslovanja. 

Svjetski dan zaštite okoliša je još jedan podsjetnik i prilika da ukažemo na obaveze i odgovornosti svih nas. Vrijeme je da prestanemo da uništavamo šume brzinom kojom svake sekunde nestane površina jednaka fudbalskom terenu, da obustavimo hemijsko zagađivanje hrane i vode, dodatnu emisiju CO2 i korištenje fosilnih goriva. Umjesto toga moramo se fokusirati na pronalaženje okolišno prihvatljivih rješenja, zaštitu biljaka i životinja i očuvanje životne sredine.