UNDP: Poplave razotkrivaju nove opasnosti od mina

Thu May 22 00:00:00 EDT 2014

Službenici UNDP-a pomažu lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini Foto:UNDP/BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Centar za uklanjanje mina (BHMAC) naglašavaju da rekordne poplave koje su zadesile Balkan u posljednjim danima mogu povećati rizik od mina u Bosni i Hercegovini.
 
Bosna i Hercegovina je još uvijek jedna od minama najzagađenijih zemalja u jugoistočnoj Evropi, uzimajući u obzir da je veliki broj neekspolodiranih ubojnih sredstava još od nedavnog konflikta raspoređen u okolnim ruralnim područjima. Do kraja konflikta 1995.godine skoro 600 601 osoba je stradala uslijed preostalih ratnih eksplozivnih ostataka.
 
UNDP od 1996. godine aktivno radi sa vlastima na čišćenju, evidentiranju i označavanju minskih polja. Do sada je deminirano preko 26960 km2 minama zagađenog područja, međutim sada skoro dvije trećine od 1,230 km2  je prekriveno poplavama  i preko 2000 klizišta aktvirano, čineći napredak možda izgubljenim.

“Godine rada na deminiranju i označavanju minskih polja bi mogle biti ugrožene obzirom da su poplave prekrile zemlju, pomjerajući mine sa zemljišta, ali i znakove i oznake”,rekao je Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH. “Mina je kao kamen, lako prenosiva bujicama vode, tako da postoji velika opasnost da su minska polja pomjerila u nova područja. Sada se suočavamo sa problemom identifikovanja novih granica minskih polja.”

Dodatni problem čine i preko 2000 klizišta nastalih u poplavljenim područjima.

Vlada je danas objavila upozorenje za ljude pogođene poplavama. BHMAC upozorava međunarodne organizacije koje pružaju pomoć da svako ko primjeti minu ili slična eksplozivna sredstva, nužno je da ih označi improvizovanim znakom opasnosti i ne dodiruje, pomjera ili nosi na deponije.
 
Problem pomicanja minskih polja može otežati pružanje pomoći i čišćenje krhotina, stoga su međunarodni spasilački timovi dobili upozorenje od vlasti da ne koriste alternativne puteve bez prethodne konsultacije sa Centrom za uklanjanje mina i Službom civilne zaštite.

Do sada, niko nije nastradao  pomicanjem mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Međutim, veliki broj incidenata je prijavljeno. Mina koja je pomjerila poplava, eksplodirala je na području Brčko Distrikta na sjeveru zemlje; u Srebrenici i Bratuncu, kasetne bombe su se pojavile na obali rijeke kako se nivo vode koju je donijela poplava smanjio; mine su izbile na površinu glavnog puta koji povezuje Olovo i Tuzlu, te neeksplodirano ubojito sredstavo je pronađeno u blizini benzinske stanice u Visokom, u blizini Sarajeva.

U međuvremenu, neeksplodirana ubojita sredstva u privatnom posjedu kuća ili odložena u rijeke također mogu predstavljati problem. U Prijedoru, na zapadu zemlje pronađen je hladnjak koji sadrži devet ručnih bombi.

U samo tri dana prošle sedmice u regiji je palo kiše koliko padne u tri mjeseca, što je dovelo do smrti gotovo 50 ljudi, raseljavanja desetine hiljada ljudi iz njihovih domova i prouzrokovalo milijarde dolara štete.