Upriličeno predstavljanje neistraženog raja "Via Dinarice"

Fri Apr 25 00:00:00 EDT 2014

Dana 25.04.2014. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Agencija za razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i Asocijacija turističkog avanturizma BiH (ATA) upriličili su prezentaciju projekta "Via Dinarica" u Napretkovom domu na Trebeviću, na kojoj su prisustvovali brojni učesnici i gosti iz BiH i susjednih zemalja.

Svi oni ujedinjeni su u projektu iz kojeg je nastala atrakcija proglašena za najbolju planinarsku stazu u svijetu za 2014. godinu u kategoriji "nova staza" (“Best New Trail 2014”) po izboru popularnog magazina Outside.

Planinarska staza Via Dinarica odlikuje jedinstvenom prirodnom ljepotom i predjelima koji zaustavljaju dah, a spaja šest zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina. Ovaj predio koji se proteže na širini od 1000 kilometara zračne linije zapravo je jedno od najmanje istraženih planinarskih područja u Evropi.

Via Dinarica, kao poveznica balkanskih zemalja, nudi prostor za razvoj avanturističkog i planinskog turizma, što podrazumijeva saradnju BiH sa susjednim zemljama na zajedničkoj promociji, uvezivanje usluga turoperatera, podizanje nivoa usluga smještaja i kvalitete staza, izgradnju koliba i postavljanje signalizacije.

Viši programski koordinator UNDP-a Slobodan Tadić je rekao da je Via Dinarica projekt koji pokušava da poveže cijeli region te mu da pozitivnu konotaciju i otvori vrata turistima u gorske krajeve, odnosno dinarski masiv koji se proteže od Slovenije do Albanije.
 
“Naš cilj je da prije svega uspostavimo mrežu ljudi koji bi bili vezani motom Via Dinarice, korištenjem postojeće infrastrukture za ideju koja proizilazi iz realizacije ovog projekta, objasnio je.

Tadić je naglasio da je cilj projekta zaštita prirode, omogućavanje zapošljavanja i razvoj turizma.

Najavio je da će osim promocije Dinarskih masiva, UNDP nastaviti promovirati i rijeke, biciklističke staze i sve ono što je potrebno da se dovedu turisti.

Izvršni direktor USAID-a BiH, Alexander Bond dodao je kako su mnogi zaboravili da je BiH u 19-om stoljeću predstavljala primarnu turističku destinaciju za mnoge posjetioce iz cijele Evrope, pa čak i one iz daleke Engleske ili Njemačke.

“I 20 godina nakon rata, USAID želi pomoći BiH da kroz ovaj projekat povrati titulu prelijepe turističke destinacije. Via dinarica je dragulj iznad svih dragulja turizma koje BiH može da ponudi”, rekao je.

Šire gledano, Via Dinarica je područje koje ima idealne perspektive za samoodrživi ekonomski razvoj.

UNDP i USAID podržavaju razvoj i rast malih i porodičnih preduzeća u cilju pokretanja novih poslova vezanih za planinarski turizam. Na terenu vlada sve veća potražnja za planinarskim vodičima i instruktorima, pansionima i prenoćištima, gostionicama sa lokalnom gastronomskom ponudom, proizvođačima autohtone hrane i pića, lokalnim autoprevoznicima itd.

Na događaju su predstavljeni proizvodi koji su na raspolaganju turistima koji posjete Via Dinaricu. Više od 15 malih poduzetnika koji proizvode sir, med, ljekovito bilje i prirodnu kozmetiku, prerađivači voća i povrća, izrađivači autentičnih suvenira kao i renomirani hercegovački vinari imali su priliku umrežiti se sa turističkim agencijama zainteresiranim da uključe Stazu u svoju ponudu.

Više informacija o projektu Via Dinarica na www.viadinarica.com