Otvoren Regionalni ekološki centar u Bugojnu

9. april 2014

imagePolaznicima obuke za rad u nezavisnom laboratoriju svečano su uručeni certifikati.

Dana 04.04.2014. godine u u prostorijama U.G. “Eko element“ u Bugojnu održan je okrugli sto na temu: Mogućnosti i načini saradnje ključnih aktera lokalnih zajednica sliva rijeke Vrbas u svrhu održivog upravljanja vodnim bogatstvom kao prirodnim i ekonomskim resursom regije, na kojem su učestvovali predstavnici nevladinog i privatnog sektora, te općinskih administracija iz sliva rijeke Vrbas.

Nakon završetka okruglog stola, načelnik općine Bugojno i direktor U.G. “Eko element” Bugojno su se zahvalili prisutnima, te uručili certifikate polaznicima obuke za rad u nezavisnom laboratoriju i svečano otvorili Regionalni ekološki centar.

Regionalni ekološki centar će služiti kao mjesto za održavanje predavanja za mlade aktiviste prirodnjačkih organizacija i srednjoškolce o potencijalima rijeke Vrbas i značaju održivog razvoja, kao i za predavanja za turističke radnike, privrednike, uposlenike javne uprave i jedinica lokalne samouprave o prednostima uvođenja tehnologija “čiste prozvodnje”, ekonomskim i razvojnim potencijalima rijeke Vrbas,  te ostale aktivnosti na jačanju svijesti o potrebi očuvanja rijeke Vrbas.

Cilj projekta „Vrbas-naša rijeka“, koji  implementira U.G. “Eko element u okviru UNDP-ovog projekta „Čist Vrbas”, je razvoj potencijala rijeke Vrbas kroz njeno očuvanje kao prirodnog i ekonomskog resursa regije, ali i uspostavljanje kontinuiranog monitoringa kvaliteta voda rijeke Vrbas, privrednih subjekata i lokalnih vodovoda, te predstavljanje pozitivne prakse u pogledu definisanja mogućih rješenja i pravaca razvoja održivog upravljanja vodama u regiji.

Provođenje aktivnosti projekta koji će biti realizovan do septembra 2014. godine, omogućeno je zahvaljujući sredstvima koje su obezbjedili Vlada Japana, Razvojni program Ujedinjenih nacija i Coca Cola BiH u saradnji sa općinama sliva rijeke Vrbas.