Program EDUS: Sa fokusom na sposobnosti do kvalitetnijeg obrazovanja

14. mart 2014

imageDjeca su ovom prilikom mogla pokazati šta su do sada naučila i koliko su napredovala kroz ovaj način rada
Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Peter Sørensen, v.d. rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Zahira Virani i zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, Anne Claire Dufay su danas povodom nastupajućeg Svjetskog dana autizma (2. april) posjetili program Udruženja EDUS-Edukacija za sve, te tom prilikom prisustvovali prezentaciji dosadašnjih rezultata koji su postignuti u okviru ovog programa, kao i ciljeva koji će se realizovati u narednom periodu.

Tom prilikom zvanicama je predstavljena i naučna metodologija primjenjene analize ponašanja koju je, po svom dolasku iz SAD-a u 2010. uvela naučnica sa Univerziteta Columbia u New Yorku i izvršna direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević u nekoliko odjeljenja javne ustanove Mjedenica, a od 2012. i u EDUS-ov Centar za ranu intervenciju. Djeca su ovom prilikom mogla pokazati šta su do sada naučila i koliko su napredovala kroz ovaj način rada.

"Sva djeca imaju pravo na obrazovanje. Mi ne želimo da se fokusiramo na poteškoće koje imaju već na njihove mogućnosti. Ono što smo danas imali priliku da vidimo je ‘Centar izvrsnosti’ u BiH koje bi mnoge druge zemlje voljele da imaju. Rana intervencija može napraviti razliku, a mi smo veoma sretni što u EDUS-u imaju takve eksperte. EU sa svojim partnerima, UNDP-om, UNICEF-om i USAID-om podržava ove napore da se stvori društvo koje pomaže ugroženim grupama. Ovo je istinski dobar primjer pomoći EU." izjavio je nakon posjete ambasador Sorensen.

Do danas je servise EDUS-ovog programa koristilo 250 djece, a svakodnevni multidisciplinarni tretman u trajanju od 15-23 sati sedmično, dobivalo je preko 170 djece.  Obučavani su i roditelji djece, a kroz direktan rad i stručnjaci- edukatori-rehabilitatori, logopedi, pedagozi, psiholozi, fizioterapeuti i socijalni radnici. Krajnji cilj je da se, koristeći se principima rane intervencije i napredne naučne prakse, što više djece osposobi za uključivanje u redovnu nastavu i bez pomoći asistenata, a svi dobiju mogućnost da ostvare svoj puni potencijal.

„Zahvaljujući UNDP-u i njegovom programu LOD-a II i III koji već četiri godine podržava rad u našim učionicama, uz partnerstvo sa Gradom Sarajevo i Općinom Stari Grad, mi smo u mogućnosti da radimo sa 68 djece svakodnevno u učionicama u zavodu Mjedenica“, rekla je dr. Nirvana Pištoljević naglašavajući značaj podrške ovakvim projektima.

EDUS-ov napredni obrazovni program za djecu s razvojnim teškoćama, koji traje već četvrtu školsku godinu, dosad je najvećim dijelom bio finansiran u sklopu projekata „Poboljšanje uslova za djecu sa ozbiljnim razvojnim poremećajima“ koji se realizira sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III-LOD III“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć ( IPA) u iznosu od 2 miliona eura.