Nastavak projekta obnove regije Srebrenica: 5,2 miliona dolara za četvrtu fazu

24. februar 2014

image

U Banja Luci je danas u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpke i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) održana prezentacija četvrte faze projetka ekonomske obnove regije Srebrenica (SRRP), koji Vlada Holandije pomaže u iznosu od 4,4 miliona američkih dolara  uz sufinansiranje opština Bratunac, Srebrenica i Milići u iznosu od 800.000 američkih dolara.

Program obnove regije Srebrenica od 2005. godine sprovodi UNDP sa partnerima, sa ciljem da podrži lokalno stanovništvo i ponovno uspostavi uslove za život, te promovira revitalizaciju regiona.
"Holandija je bila donator s doprinosom koji je iznosio 30 miliona američkih dolara, a naš partner u provođenju ovog projekta bio je UNDP u Bosni i Hercegovini", rekao je ambasador Holandije u BiH, Jurriaan Kraak i naveo da je Vlada Holandije zajedno s drugim donatorima to uvidjela kao svoju odgovornost kako bi dali Srebrenici, kako je naveo, drugu šansu za bolji život.

Projekt, koji je do sada je proveden u tri faze, posebno je usmjeren na integraciju povratnika u ekonomski i javni život regije Srebrenica, a korist imaju svi građani kroz rekonstrukciju ruralnih puteva, sistema za snabdijevanje vode, elektro-sektora, javnih zgrada i smještaja.

"Holandija je kroz ovaj projekt obnove Srebrenice ohrabrila ne samo održiv proces povratka, rehebilitacijom porušene infrastrukture, nego i objezbjedila podršku ekonomskoj održivosti", dodao je holandski ambasador u BiH.

Cilj četvrte faze projekta je daljnji razvoj i jačanje proizvodnje u poljoprivrednom sektoru, aktivna promocija razvoja malih i srednjih preduzeća, te podrška regionu u pokušajima da privuče investicije za krupnu i srednju industriju kroz kontinuirano i održivo poslovanje između privatnog i javnog sektora kako bi se podstakao ekonomski razvoj.

Rezidentni koordinator UN-a u BiH Yuri Afanasiev rekao je da su u program, osim donatora, uključene i lokalne zajednice u kojima je tokom proteklih godina realizacije projekta zaposlenost povećana za 11 odsto.

„Poljoprivredna proizvodnja u ove tri lokalne zajednice povećana je za 50 %, a kupovna moć stanovnika ove regije veća je za 100 odsto. To govori da su dobri rezultati mogući u BiH“, dodao je Afanasiev.

U posljednjih nekoliko godina kroz intenzivan rad lokalnih vlasti, građana, međunarodnih organizacija i UNDP-a, u regiji je primjetan napredak u svim segmentima razvoja.

Od početka projekta u ovu regiju je uloženo 36 miliona dolara za razvoj infrastrukture, ekonomskih i razvojnih kapaciteta lokalnih zajednica, te je obuhvaćeno 6.000 ljudi, a ova podrška je dovela do značajnog povećanja poljoprivredne proizvodnje u oblasti mliječne industrije, ovčarstva, proizvodnji voća, povećanje prihoda za 30% za više od 600 seoskih obitelji i stvaranje 200 radnih mjesta.

Nova faza projekta će se sprovesti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, Regionalnom savjetodavnom službom Bratunca i opštinama Srebrenica, Bratunac i Milići.

UNDP će također raditi s drugim entitetskim agencijama koje su od značaja za razvoj regije, kao što su Zavod za obrazovanje odraslih RS, Zavod za zapošljavanje RS i savjetodavnim službama RS.