Održano četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

Tue Feb 18 00:00:00 EST 2014

Četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva je održano danas u zgradi UN-a u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva odbrane (MO) BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Učesnici četvrtog zasjedanja Strateškog komiteta, pored predstavnika MO i Oružanih snaga BiH, su bili i stalni članovi Strateškog komiteta iz Ureda Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH,  Misije OSCE-a, UNDP-a, NATO štaba u Sarajevu, komande EUFOR-a u BiH, ambasada SAD, Švicarske, Austrije, Švedske, kao i specijalni gosti, general Richard Shirref, odlazeći zamjenik komandanta NATO-a za Evropu i operativni komandant operacije ALTHEA i general Adrian Bradshaw, koji će na ovim pozicijama zamjeniti generala Shirrefa.

Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH je istakao da se u ovoj godini planira uništiti oko 2.000 tona nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, proizvedene prije 20 do 40 godina, a koja se nalazi  u skladištima.

Generalmajor Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH je naglasio kako se se neće uništiti svi viškovi naoružanja, jer postoe i ispravni viškovi čije stanje procjenjuju obučeni inspektori. "Nakon procjene imamo namjeru da taj problem riješimo, te da svaki komadnaoružanja i municije  bude pravilno i po standardima uskladišten." dodao je generalmajor Jeleč.

"Sadašnji kapaciteti obećavaju da ćemo uništiti 1.000 tona, a radimo na poboljšanju kapaciteta da to uduplamo. Imamo i oko 700 tona za čije uništavanje nema kapaciteta u BiH i zato razgovaramo s međunarodnom zajednicom da to uradimo u regiji odnosno tamo gdje je to moguće", pojasnio je Jeleč.

Zamjenik komandanta NATO-a za Evropu i operativni komandant operacije ALTHEA general Richard Shirreff je pojasnio da je Strateški komitet vrlo važno tijelo, ali nije tijelo koje može provoditi aktivnosti na terenu na taktičkom nivou zbog čega je važno imati operativne timove, dodajući da će ovi ciljevi biti realizirani ukoliko se osiguraju resursi i kapaciteti da bi se ispunili planovi.

Tokom zasjedanja Strateškog komiteta razgovarano je i o izvještaju o radu Koordinacijskog komiteta u tri radne grupe za 2013. godinu, implementaciji OSCE-ovog projekta SECUP  i implementaciji i rezultatima UNDP-ovog projekta EXPLODE finansiranog sredstvima Evropske unije u iznosu od 5 miliona USD.

„UNDP je u partnerstvu sa EUFOR / NATO nedavno završio veoma važan zadatak revizije propisa i standarnih operativnih procedura u koje su sada sa Integrisane međunarodne tehničke smjernice za municiju (IATG),“ izjavio je Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH, dodajući da je kroz aktivnosti projekta EXPLODE, samo u Tehničkoj radionici za održavanje municije (TROM) u Doboju tokom proteklih šest  mjeseci uništeno blizu 450 tona municije srednjeg i velikog kalibra, te  više od 2,5 miliona komada pješadijske municije.

Učesnici su izrazili uvjerenje da će BiH biti sve sigurnija u smislu rješavanja viškova nestabilne municije i konstatirano je da su u ovoj oblasti napravljeni značajni koraci u prošloj godini. Strateški komitet je forum osnovan sa svrhom što efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.