DW World Stories: UNDP-ova priča o obnovljivim energetskim rješenjima u BiH

Fri Feb 07 00:00:00 EST 2014

UNDP-ova priča o obnovljivim energetskim rješenjima, urađena u produkciji RBEC Knowledge and Innovation tima i UNDP-ovog ureda u Bosni i Hercegovini, emitovana je na TV Deutsche Welle PRIČE IZ SVIJETA.

U ovom izdanju DW PRIČE IZ SVIJETA pogledajte:

Posjećujemo političke aktiviste - repere u Tunisu. Osvrćemo se na pakistansku djevojčicu koja je umrla mlada, ali čiji je kratki i briljantani život vrijedan slavljenja. Upoznajemo način na koji solarni paneli obećavaju poboljšan kvalitet života izbjeglica koje se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu. Susrećemo obrtnika u Meksiku, koji pravi Zoque maske. I učimo o priznanjima koja homoseksualci, lezbijke, biseksualaci i transvestiti postižu u Vijetnamu.

Bosna i Hercegovina - Solarno rješenje

Od završetka rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine, više od milion izbjeglica vratilo se u zemlju. Većina njihovih kuća je obnovljena, ali mnogi u ruralnim područjima još uvijek nemaju električnu energiju. Vlada nema sredstva za proširenje električne mreže, ali od 2013. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija testirao je prijedloge obnovljivih energetskih rješenja. Pavle Banjac iz UNDP-a donosi priču kako su solarni paneli napokon obezbijedili električnu energiju porodici Rodić.
 
Priča počinje u 09:53.