OSCE i UNDP jačaju saradnju u podršci upravljanju oružjem i municijom u Bosni i Hercegovini

Mon Jan 27 00:00:00 EST 2014

Delegacije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Foruma OSCE-a za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u BiH su boravili u Beču na poziv OSCE-ovog Centra za spriječavanje sukoba gdje su održali trodnevnu radionicu pregovaranja i planiranja kako bi dodatno umrežili napore dviju organizacija.

Sa bližom međusobnom saradnjom na primjeni projekata SECUP i EXPLODE, OSCE i UNDP će pružiti Ministarstvu odbrane BiH veću podršku u procesu upravljanja oružjem i zalihama municije. OSCE i UNDP će takođe obezbjediti širu podršku BiH u primjeni Strategije za malo oružje i lako naoružanje (2013-2016).

“Cilj nam je umanjiti rizike povezane sa upravljanjem zalihama municije u BiH time što ćemo podržati poboljšanja infrastrukture skladišta i operativne aktivnosti na tim lokacijama,” rekao je Dieter Schneider, službenik OSCE-a za sigurnosnu saradnju. “Drago mi je što ćemo timskim radom izbjeći preklapanja u našim aktivnostima i poboljšati rezultate. Definisali smo načine naše buduće saradnje kako bi osigurali najučinkovitije korišćenje dodijeljenih sredstava, te uskladili naše sigurnosne doprinose u BiH.”

“Dugogodišnje iskustvo UNDP-a u kontroli naoružanja u BiH će dalje ojačati napore vlasti BiH u kontroliranju svojih vojnih zaliha i ilegalnog oružja koje cirkuliše unutar BiH. UNDP ostaje posvećen pružanju stalne podrške primjeni Strategiji o malom oružju i lakom naoružanju i primjeni oštrih mjera kontrole naoružanja u BiH”, rekla je Amela Ćosović Medić, voditeljica UNDP Sektora pravda i sigurnost.

Rad delegacija okončan je postizanjem dogovora o mehanizmu saradnje i zajedničkom planu rada i aktivnosti koji će biti predstavljeni Ministru odbrane BiH na predstojećoj sjednici Strateškog komiteta za oružje, municiju i minsko-ekspolozivna sredstva kojom on predsjedava, a koja je planirana u februaru 2014. godine.