Vijesti

Filter
Showing 1 - 20 of 196
 • 20. Oktobar 2014
  Održan intenzivni kurs “Smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama” za UN osoblje

  Danas je za osoblje UN-a u BiH održan intenzivni kurs na temu: “Smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama” u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

 • 17. Oktobar 2014
  EU Program za oporavak od poplava: Dr. Renzo Daviddi otvorio školu u Maglaju

  U petak, 17. oktobra 2014. godine, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi svečano je otvorio JU „Mješoviti srednjoškolski centar Maglaj“ i JU Gimnaziju „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava koji finansira Evropska unija. Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji zahvaljujući sredstvima Evropske unije uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade, te obnovu krova. Ukupna vrijednost investicije Europske unije za obnovu škole iznosi 339.733,78 eura (664.461,51 KM).

 • 17. Oktobar 2014
  Protivminsko djelovanje: Land Release metoda za poboljšanje uslova života u Bosni i Hercegovini

  Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) je zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), 16. oktobra 2014. godine organizovao okrugli sto kojem su prisustvovali međunarodni stručnjaci iz UNDP-a, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD) i Jedinice za podršku implementaciji Konvencija o zabrani upotrebe protivpješadijskih mina (ISU), kao i ključni domaći partneri.

 • 15. Oktobar 2014
  Svečani početak grejne sezone u Doboju – obnovljen sistem centralnog grijanja

  Gradska Toplana u Doboju je zvanično počela grejnu sezonu danas, 15. oktobra 2014, svečanim puštanjem u rad. Iako je Toplana u Doboju pretrpjela izuzetnu štetu u majskim poplavama, zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Kraljevine Norveške u iznosu od 979.294 KM, više od 8.500 domaćinstava, javnih ustanova, kao i svi dobojski vrtići i škole će spremni dočekati hladne dane. Obnova sistema centralnog grijanja je implementirana kroz UN program za ublažavanje posljedica poplava „Danas za nas“.

 • 15. Oktobar 2014
  Općina Žepče dodijelila Godišnju nagradu Razvojnom programu Ujedinjenih Nacija i Europskoj uniji

  Povodom Dana općine Žepče, Općinsko vijeće i općinski načelnik su jučer, 14.10.2014 dodijelili Godišnju nagradu Razvojnom programu Ujedinjenih Nacija (UNDP) i Europskoj Uniji (EU). Godišnja nagrada Općine Žepče je javno priznanje koje se dodjeljuje domaćoj ili stranoj, fizičkoj ili pravnoj osobi za postignuća i doprinose od posebnog značaja za razvoj i ugled općine Žepče iz različitih oblasti.

 • 15. Oktobar 2014
  Obuka o smanjenju rizika od katastrofa i adaptacija na klimatske promjene

  U organizaciji OSCE-a i Vlade Švicarske od 15. do 17. oktobra 2014. godine održaće se Obuka o smanjenju rizika od katastrofa i adaptacija na klimatske promjene. Glavni cilj ove obuke je da se definišu katastrofe i klimatske promjene, kao i kako oba ova faktora utiču na današnje društvo. Obuka će se fokusirati, ne samo na ono što se može učiniti za smanjenje negativnih utjecaja prirodnih događaja i klimatskih promjena, već i na potrebu za boljom koordinacijom i saradnjom među relevantnim regionalnim i domaćim akterima.

 • 15. Oktobar 2014
  Cash for work: Program oporavka lokalnih zajednica

  Kada se razina vode u Olovu počela podizati, niko nije vjerovao u moguće razmjere niti da je općina Olovo u velikoj opasnosti od poplava. I desilo se da je rijeka prelila iz korita, potopila sva prizemlja, kuće, škole, dosegnuvši visinu od 1,70 metara. Najobilnije padavine u posljednjih 120 godina u maju ove godine rezultirale su katastrofalnom situacijom u mnogim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini, uključujući i Olovo.

 • 14. Oktobar 2014
  Otvorena laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze

  U četvrtak, 09. oktobra u Institutu za javno zdravstvo u Banjoj Luci otvorena je rekonsturisana laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze, uz podrsku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u vrijednosti oko milion KM.

 • 13. Oktobar 2014
  Završena sanacija 29 stambenih jedinica u okviru EU Programa za oporavak od poplava

  Okončani su radovi na sanaciji 29 prioritetnih stambenih jedinica, koji su finansirani iz EU Programa za oporavak od poplava, a u okviru prve faze sanacije stambenog fonda. Zahvaljujući sredstvima EU, tri porodice iz Maglaja, osam porodica iz Doboja i Banja Luke, te 10 porodica iz Bijeljine se sada mogu vratiti u svoje domove.

 • 10. Oktobar 2014
  UNDP kao globalni lider u transparentnosti

  Prema danas objavljenim rezultatima vodećeg globalnog rangiranja, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je najtransparentnija organizacija ove vrste.

 • 10. Oktobar 2014
  Volontiranjem do mjesta za druženje

  Dvije volonterske akcije pod sloganom “Volontiram za bolji Vučilovac”održane su 09. i 10. oktobra ove godine u okviru projekta “Rekonstrukcija omladinskog kluba Vučilovac”, koji implementira PRONI Centar za Omladinski razvoj, a finansira ga Kraljevina Norveška i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Povod akcije je pomoć mladih građevinskim radnicima koji obnavljaju omladinski klub koji je pretrpio velike štete tokom poplava, te pomoć mladim ljudima Vučilovca da obnove svoj klub i obezbijede sebi mjesto za druženje.

 • 9. Oktobar 2014
  Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u sklopu projekta Jačanje lokalne demokracije/demokratije IV – LOD IV

  LOD IV u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS) Doboj, Maglaj I Žepče objavljuje javne pozive za finansiranje projekata organizacija civilnog društva (OCD).

 • 8. Oktobar 2014
  Prvi sastanak Savjetodavnog panela EU programa za oporavak od poplava razmatrao napore uložene u oporavak i do sada postignute rezultate

  Danas je u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini održan prvi sastanak Savjetodavnog panela EU programa za oporavak od poplava, na kojemu su se okupili predstavnici ključnih institucija iz BiH sa nivoa države, entiteta i Distrikta Brčko, kao i Evropske unije i UNDP-a.

 • 8. Oktobar 2014
  Nove prostorije za lica sa posebnim potrebama u Prijedoru

  Nove prostorije Dnevnog centra za lica sa posebnim potrebama otvorene su u utorak, 07. oktobra 2014. u Prijedoru. Izgradnja Centra od 90m2 i nabavka namještaja je realizovana kroz Projekat integrisanog lokalnog razvoja (ILDP). Ovaj projekat predstavlja zajedničku inicijativu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Nove prostorije su otvorene u saradnji sa Gradom Prijedor, a koristiće ih Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“, koje trenutno broji 324 člana.

 • 7. Oktobar 2014
  Pratimo svjetske sigurnosne standarde u skladištenju naoružanja i municije

  Nekontrolirane eksplozije skladišta municije (UEMS) mogu imati poražavajući uticaj na razvoj i dobrobit građana. Ove eksplozije predstavljaju opasnost po život i mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu na vojnoj infrastrukturi i okolnim naseljenim mjestima. Stalni napori i finansijska podrška su potrebni radi prevencije tih incidenata. Procjenjeno je da je investicija u oporavak nakon incidenta nekontrolirane eksplozije pet puta veća nego investicija u prevenciju.

 • 6. Oktobar 2014
  „Kap po kap – Vrbas rijeka života“

  03. i 04. oktobra prikazan je dokumentarni film pod nazivom „Kap po kap – Vrbas rijeka života“. Oko 80 ljudi je imalo priliku vidjeti film prezentiran u Gimnaziji u Banja Luci i u JU Centru za kulturu i sport u Srbcu, produciran od strane Centar za PET, u okviru projekta Čist Vrbas. Film je finansirala Vlade Japana, Ekopak d.o.o, Coca-Cola i opštine sliva rijeke Vrbas, a implementiran od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). „Kap po kap – Vrbas rijeka života“ prikazuje 13 opština riječnog sliva Vrbas, kao i njene pritoke, a namijenjen je za učenike srednjih škola iz ovih opština.

 • 2. Oktobar 2014
  Obavijest o produžetku roka

  EU PROGRAM ZA OPORAVAK OD POPLAVA: OBAVIJEST O PRODUŽETKU ROKA ZA PRIJAVU NA JAVNI POZIV ZA ODABIR KORISNIKA POMOĆI ZA SANACIJU STAMBENIH JEDINICA OŠTEĆENIH U POPLAVAMA U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE BIJELJINA, ŠAMAC, DOBOJ, MAGLAJ, ORAŠJE, ODŽAK, BRČKO DISTRIKT I DOMALJEVAC

 • 2. Oktobar 2014
  Zahvaljujući pomoći Evropske unije, učenici Osnovne škole u Gomjenici kod Prijedora od danas sjede u novim učionicama

  U obnovljenoj zgradi područne škole u Gomjenici kod Prijedora, danas je ponovno počela nastava, čime je završilo putovanje autobusom do centralne škole za 110 đaka u šest odjeljenja od prvog do petog razreda. Objekat koji je pretrpio značajne štete u majskim poplavama, obnovljen je u okviru EU Programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija. Trošak obnove iznosio je 138,500 KM (70,850 EUR), a radovi su uključivali zamjenu stolarije i podova, postavljanje novih sanitarnih čvorova, obnovu zidova i krova, kao i novu fasadu.

 • 1. Oktobar 2014
  UNDP predstavio Siromaštvo Roma iz perspektive humanog razvoja

  Dana 1. oktobra, Regionalni ured UNDP-a za Europu i Zajednicu nezavisnih država i njegov terenski ured u Bosni i Hercegovini predstavio je najnoviji iz serije radova o inkluziji Roma , pod naslovom Siromaštvo Roma iz perspektive humanog razvoja autora Andreya Ivanova i Justina Kagina.

 • 30. Septembar 2014
  460 malih i srednjih preduzeća apliciralo za grant sredstva Programa EU za oporavak od poplava

  Za dodjelu grant sredstava iz Programa za oporavak od poplava Evropske unije (EU) prijavilo se ukupno 460 malih i srednjih preduzeća, koja uz pomoć EU žele ponovo uspostaviti radne kapacitete koji su stradali u poplavama u maju 2014. godine. Ovaj vid finansijske podrške malim i srednjim preduzećima dio je od ukupno 42 miliona eura vrijednog Programa kojim EU pomaže građanima u Bosni i Hercegovini u prevladavanju učinaka katastrofalnih poplava. Lokalna ekonomija jedan je od sektora najteže pogođenih poplavama, što je rezultiralo gubitkom mnogih radnih mjesta - usljed gubitaka u opremi ili inventaru preduzeća nisu u stanju zadržati radnike. Cilj je podrške EU suprotstaviti se ovom trendu i pomoći ugroženom poslovnom sektoru da očuva i stvori 2.000 radnih mjesta.