Vijesti

Filter
Showing 1 - 20 of 216
 • 25. Novembar 2014
  Otvoren Omladinski klub u Vučilovcu kao temelj za povratak mještana

  U okviru UN programa za ublažavanje posljedica poplava “Danas za nas”, danas je svečano otvoren Omladinski klub u Vučilovcu, obnovljen finansijskim sredstvima Vlade Kraljevine Norveške, u iznosu od 43,000 KM. Omladinski klub u kojem se svakodnevno okupljaju djeca i mladi ovog kraja otvorili su Nj. E. Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u BiH i Ljubiša Ostojić, predsjednik Mjesne zajednice Vučilovac.

 • 21. Novembar 2014
  Politički i sigurnosni odbor EU otvorio „Prvu osnovnu školu“ u Maglaju, obnovljenu sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava

  Članovi Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) i Dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini su danas posjetili Maglaj. Tokom posjete, predsjedavajući odbora, ambasador Walter Stevens, je zvanično otvorio „Prvu osnovnu školu“, zajedno sa njenim direktorom Admirom Gračićem. „Prva osnovna škola“ je pretrpila teška oštećenja tokom majskih poplava, a obnovljena je sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava koji finansira Evopska unija.

 • 21. Novembar 2014
  Izjava g. Yuri Afanasieva, rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda povodom 7. Konferencije o pregledu usklađenosti Bosne i Hercegovine vezano za sigurnosne obaveze prema OSCE-u/UN-u

  Izjava g. Yuri Afanasieva, rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda povodom 7. Konferencije o pregledu usklađenosti Bosne i Hercegovine vezano za sigurnosne obaveze prema OSCE-u/UN-u.

 • 20. Novembar 2014
  Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za devet projekata u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti milion KM

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za devet projekata u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti milion KM, u Banja Luci potpisan je sa predstavnicima osam opština i jednim javnim preduzećem, u okviru projekta Integriranog lokalnog razvoja.

 • 18. Novembar 2014
  JAVNI POZIV za odabir korisnika/ca za pomoć poljoprivrednicima za proljetnu sadnju 2015. godine

  UNDP Projekat Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u saradnji sa sa šest partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS) raspisuje za odabir korisnika/ca za pomoć poljoprivrednicima za proljetnu sadnju 2015. godine.

 • 18. Novembar 2014
  Potpisivanje Ugovora za nabavku vozila za transport dijaliznih pacijenata u 4 opštine pogođene poplavama

  Ugovor o sufinansiranju, kojim Vlada Slovačke donira sredstva potrebna za nabavku 4 (četiri) vozila za svakodnevni prevoz dijaliznih pacijenata potpisali su Nj. E. Miroslav Lajčak, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke i Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovin.

 • 13. Novembar 2014
  Odabrano 56 malih i srednjih preduzeća u BiH za dodjelu bespovratne pomoći u sklopu EU Programa za oporavak od poplava

  Nakon strogog procesa odabira i evaluacije aplikacija pristiglih na javni poziv, EU Program za oporavak od poplava je odabrao 56 malih i srednjih preduzeća (MSP) iz 24 općine u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, za dodjelu bespovratne pomoći za oporavak od poplava. Odabranim preduzećima će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu višem od 1.43 miliona EUR (2.8 miliona KM) finansijske pomoći od Evropske unije. Kroz dodjelu ovih bespovratnih sredstava, Evropska unija ima za cilj da pomogne u očuvanju radnih mjesta ugroženih štetama koje su prouzrokovale majske poplave; da podrži proizvodni kapacitet malih i srednjih preduzeća; te otvaranje novih radnih mjesta u poplavljenim područjima. Krajni cilj je da se očuva i otvori do 2000 radnih mjesta.

 • 11. Novembar 2014
  EU osigurala 767.000 eura za protuminsko djelovanje i sanaciju klizišta nakon poplava u okviru projekta EXPLODE

  S ciljem pomoći lokalnim zajednicama pogođenim majskim poplavama, Europska unija (EU) osigurala je dodatna sredstva u iznosu od 767.000 eura iz Fonda Instrumenta za stabilnost za projekat EXPLODE.

 • 10. Novembar 2014
  Javni poziv organizacijama civilnog društva, neformalnim grupama i pojedincima za implementaciju projekata na teritoriji Bosne i Hercegovine Zajednički projekt Ujedinjenih nacija: „Dijalog za budućnost“

  Projekt “Dijalog za budućnost” je zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija (UN). Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP), Agencija za zaštitu prava djece (UNICEF) i Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), u suradnji sa Predsjedništvom BiH, će kroz tri glavne komponente projekta: Platformu dijaloga, program grantova i komunikacije, u periodu od 18 mjeseci, raditi na povećanju angažmana građana u izgradnji mira i unaprijeđenju stavova i mišljenja o suživotu, izgradnji povjerenja i međukulturalnom razumjevanju.

 • 7. Novembar 2014
  Podjela laktofriza za povratničke zajednice i male farmere u Kantonu 10

  Povratničkim zajednicama i malim farmerima Kantona 10, kojim proizvodnja mlijeka predstavlja jedini izvor prihoda , dodijeljeni su laktofrizi, kante za mlijeko, mljekomjeri i druga oprema za proizvodnju mlijeka. Primopredaju vrijedne donacije u opštinama Drvar, Bosansko Grahovo i Kupres finansira Fond za ljudsku sigurnost Ujedinjenih nacija (UN HSTF), u okviru projekta “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10”.

 • 6. Novembar 2014
  Strateška priprema i sprječavanje unutar i između država od ključnog je značaja za upravljanje prirodnim katastrofama, zaključak je Konferencije održane u Jugoistočnoj Evropi

  SARAJEVO, 6. novembar 2014. godine – Razmjena informacija i rješenja za smanjenje rizika od poplava, te jačanje prekogranične saradnje na planu ublažavanja rizika i zaštite od poplava razmatrani su tokom dvodnevne regionalne koferencije “Poplave u Jugoistočnoj Evropi – Naučene lekcije i dalji koraci”, koja je dana završena u Sarajevu. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Misija OSCE-a u BiH, Ured UNDP-a u BiH i Centar za sugurnosnu saradnju - RACVIAC.

 • 5. Novembar 2014
  Delegacija EU u BiH, ambasadori i diplomate zemalja članica EU u posjeti objektima u Bijeljini obnovljenim u sklopu EU Programa za oporavak od poplava

  Danas je Šef kooperacija pri Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, Melvin Asin, zajedno s ambasadorom Švedske Fredrikom Schillerom, ambasadoricom Španjolske Maria-Aurorom Mejiom Errasquin, ambasadorom Rumunije Filipom Teodorescom, ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vechiom, šefom Diplomatskog ureda Belgije Jean-Pierre Biebuyckom, zamjenicom šefa Misije Mađarske Anikó Gyengeom, zamjenicom/otpravnicom poslova Češke Republike Klarom von Kriegsheim Kadlecovom i službenicom za razvoj Ambasade Češke Olgom Zdralkovom posjetio Bijeljinu.

 • 30. Oktobar 2014
  Završena sanacija 111 stambenih jedinica u okviru EU Programa za oporavak od poplava, odabir novih korisnika u toku

  Okončani su radovi na sanaciji 111 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije prioritetnog stambenog fonda EU Programa za oporavak od poplava. Zahvaljujući sredstvima EU, sanirani su domovi 30 porodica iz Banje Luke, 25 iz Bijeljine, 21 iz Doboja, 15 iz Orašja, 8 iz Živinica, 7 iz Maglaja, 3 iz Tuzle, te po jedne iz Lopara i Šamca.

 • 29. Oktobar 2014
  Sedmica razoružanja obilježena u BiH

 • 29. Oktobar 2014
  Javni poziv za odabir korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica oštećenih u poplavama

  Program Evropske unije za oporavak od poplava planira pružiti interventnu pomoć u sanaciji stambenih jedinica u područjima pogođenim poplavama. Pomoć će uključivati sanaciju oštećenja na stambenim jedinicama prema važećim standardima. Program Evropske unije za oporavak od poplava, zajedno sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave, poziva sve zainteresirane nosioce domaćinstava koji ispunjavaju dole navedene kriterije da podnesu prijavu u općinama/opštinama prebivališta.

 • 27. Oktobar 2014
  Okrugli sto povodom uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 u BiH

  U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini danas se održava Okrugli sto na temu „Uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 u BiH“. Održavanje Okruglog stola je aktivnost projekta „Inicijativa za smanjenje rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini“ koji zajednički provode Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i UNDP u BiH, u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite (FBiH), Republičkom upravom civilne zaštite (RS) i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Odjeljenjem za javnu sigurnost/bezbjednost Brčko distrikta, kantonalne i općinske/opštinske vlasti, te relevantne agencije, organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije.

 • 25. Oktobar 2014
  Stručna radionica za mašinske, elektro, građevinske i arhitektonske inženjere

  Stručnu radionicu, „Program profesionalnog razvoja inženjera“, organizovao je Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH (UNDP) u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH 22. i 23. oktobra 2014. godine u Tehnološkom Parku INTERA u Mostaru, a u okviru aktivnosti projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED).

 • 24. Oktobar 2014
  Volonterskim akcijama u mjestima pogođenim poplavama obilježen Dan Ujedinjenih nacija „Za pUNo DANa igre i radosti“

  Dan Ujedinjenih nacija se obilježava različitim aktivnostima širom planete, kao podsjećanje na usvajanje Povelje Ujedinjenih nacija i njene osnovne principe - globalnu toleranciju, dijalog i mir. Pod sloganom „Za pUNo DANa igre i radosti“ međunarodni Dan Ujedinjenih nacija će biti obilježen volonterskim akcijama gradnje igrališta za djecu i uređenjem lokacija u Doboju, Sanskom Mostu, Kladnju, Čelincu i Šamcu 27. oktobra. U akcijama će učestvovati više od 300 lokalnih volontera, zaposlenika agencija Ujedinjenih nacija i članova organizacija civilnog društva, koji će zajednički postaviti opremu, oslikati fasade i urediti igrališta i prostore koji koriste više od 1,700 djece i građana zajednica pogođenih majskim poplavama.

 • 24. Oktobar 2014
  Poruka generalnog sekretara povodom Dana Ujedinjenih nacija

  "Ujedinjene nacije su potrebnije više nego ikada u ovom trenutku višestrukih kriza. Siromaštvo, bolesti, terorizam, diskriminacija i klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Milioni su i dalje pogođeni najgorim oblicima eksploatacije uslijed dužničkog ropstva, trgovine ljudima, seksualnog ropstva ili nesigurnih uslova rada u fabrikama, na poljima i u rudnicima. Globalna ekonomija i dalje ostaje neravnopravan teren."

 • 23. Oktobar 2014
  EU program za opravak od poplava: Otvorena obnovljena OŠ „19. april“ u Derventi

  Danas je u Derventi svečano otvorena obnovljena zgrada Javne ustanove OŠ „19. april“ čime je simbolično obilježen i početak nove školske godine. Ova škola je pretrpjela velike štete tijekom poplava u junu 2010. godine i u maju ove godine, a obnovljena je u okviru EU Programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija. Trošak obnove iznosio je 103,350.89 BAM (52,842.47 EUR), a radovi su uključivali zamjenu električnih instalacija, postavljanje novih sanitarnih čvorova, stolariju i podove, obnovu zidova kao i novu fasadu. OŠ „19. april“ pohađa 677 učenika, a tijekom izvođenja radova, nastava se nastavila nesmetano odvijati.