Vijesti
  • Trebinje na putu prema humanijem rješavanju problema pasa lutalica26. maj. 2016.Na dvodnevnoj radionici koju je organizovao i vodio Razvojni program Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNDP BiH) u partnerstvu sa Međunarodnim fondom za dobrobit životinja (International Fund for Animal Welfare IFAW) i gradom Trebinje, učestvuje je 30 predstavnika lokalne zajednice, gradske uprave, azila za pse, veterinarske struke, obrazovnih institucija, zdravstvenih institucija, lovačkog udruženja i medija, koji su se okupili radi postizanja uzajamnog razumijevanja lokalne situacije u vezi sa problemom pasa lutalica u gradu Trebinje.

  • Administratorica UNDP-a Helen Clark sa mladim preduzetnicima iz BiH razgovala o izazovima i rješenjima za probleme nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini23. maj. 2016.Tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini administratorica UNDP-a Helen Clark se susrela sa mladim poduzetnicima iz BiH, koji su predstavili svoje projekte i rješenja pitanja koja se odnose na mir i pomirenje, te zapošljavanje mladih i ekonomsku budućnost BiH. Fokus razgovora je bio na omogućavanju većeg učešća mladih u procesima donošenja odluka i njihovog angažovanja u nacionalnim, regionalnim i globalnim procesima.

  • Dvije godine nakon najgorih poplava Zapadnog Balkana, izvještaj poziva na uvrštavanje rizika od katastrofa u napore u razvoju20. maj. 2016.Dvije godine nakon što su velike poplave prouzrokovale razaranja i gubitke života širom Zapadnog Balkana, zemlje u regionu su preduzele korake kako bi smanjile rizik od katastrofa. Međutim, moraće se više uraditi kako bi se zaštitili ljudi od budućih razaranja, navedeno je u Izvještaju o humanom razvoju za Zapadni Balkan koji je danas promovisan.

  • Helen Clark: Govor na uvodnoj sjednici godišnjeg okupljanja Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i CIS19. maj. 2016.Zadovoljstvo mi je zaželjeti vam dobrodošlicu na godišnje okupljanje Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i CIS (RBEC). Naš sastanak okuplja viši menadžment RBEC-a i drugih kancelarija UNDP-a, predstavnike drugih UN agencija kao i rezidentne predstavnike i direktore iz cijelog regiona.

  • Objavljen javni natječaj “Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH” za 2016. godinu16. maj. 2016.Prојеktni priјеdlоzi mоrајu odražavati razvojne prioritete općina i gradova, te doprinositi ostvarivanju osnovnih ciljeva Grant sheme. Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je (petak) 03. juni 2016. godine.

  • Rezultati Javnog poziva organizacijama civilnog društva u Kantonu 1011. maj. 2016.Na ovaj javni poziv, koji je bio otvoren do 18. aprila 2016. godne, mogli su se prijaviti projekti čiji su zahtjevani budžeti u rasponu između 10.000 KM i 25.000 KM. Odabrano je šest projekata za finansiranje.

  • Povećanje energijske efikasnosti sedam javnih objekata u Kantonu Sarajevo21. apr. 2016.Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Zahira Virani potpisali su danas Aneks Sporazuma o sufinansiranju realizacije projekta “Zeleni ekonomski razvoj” u dijelu koji se odnosi na aktivnost “Povećanje energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo”.

  • Prvi sastanak Projektnog odbora EU / UNDP projekta “Lokalni integrisani razvoj”11. apr. 2016.U Sarajevu je danas održan prvi sastanak Projektnog odbora projekta “Lokalni integrirani razvoj” (LID) koji finansira Evropska unija. Odbor je nadležan za sveukupan nadzor nad provođenjem projekta i sastoji se od sedam stalnih članova koji predstavljaju Delegaciju Evropske unije u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i dva udruženja općina i gradova u FBiH i RS.

  • Uspostavljen Revolving fond za energetsku efikasnost i omogućen nastavak realizacije dodatnih EE aktivnosti kroz UNDP projekat Zeleni ekonomski razvoj07. apr. 2016.Svečano potpisivanje ugovora o uspostavljanju Revolving fonda za energetsku efikasnost između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Union banke, i potpisivanje Amandmana za 2016. na Sporazum između Ambasade Švedske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH putem projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) upriličeno je danas u UN zgradi u Sarajevu.

  • Održana radionica na temu održivog financiranja HIV programa u BiH07. apr. 2016.Projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH pod nazivom „Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini (HIV/AIDS, 9. runda)“ je organizovao radionicu na temu održivog financiranja HIV programa u BIH od 05. do 06.0 aprila 2016. godine u Sarajevu. Cilj radionice je bio da se rezimira ono što je urađeno u proteklih deset godina projekta, ali i da se pronađu rješenja za daljnje korake nakon završetka projekta u cilju održavanja pozitivnog trenda niske stope HIV / AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

Kontaktirajte UNDP u Bosni i Hercegovini
Medijski upiti Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330