SubscribeSubscribe

Saopštenja za javnost

 • Novi projekat podrške održivom povratku i razvoju u regiji Birač 05. sep. 2013.

  SARAJEVO, 5. septembar 2013. - Nj. E. Jurriaan Kraak, ambasador Holandije i Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH, potpisali su sporazum u vrijednosti 2,1 million američkih dolara za projekat koji će omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

 • Početak rekonstrukcije odjela za tuberkulozu 21. aug. 2013.

  U okviru projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske započeli su rekonstrukciju odjela za plućne bolesti i kontrolu tuberkuloze u Univerzitetskoj bolnici Foča i JZU bolnici Trebinje, koja će biti dovršena do početka septembra. Projekat finansira Globalni Fond za borbu protiv AIDSa, tuberkuloze i malarije (GFATM).

 • Nastavak podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a do kraja 2015. godine 19. jul. 2013.

  Dana 19. jula 2013. godine, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je svečano potpisao dvoipogodišnji ugovor sa 12 vladinih i nevladinih partnera (IOM, Zavod za Javno Zdravstvo FBiH, Institut za Javno Zdravstvo RS, Partnerstvo za zdravlje, World Vision, UG Viktorija, Proi, Asocijacija Margina, AAA, Apoha, Poenta, Asocijacija XY) u ukupnom iznosu od 12 miliona KM, koje je finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, Tuberkuloze i Malarije. Ovim sredstvima će se osigurati nastavak podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a sve do kraja 2015. godine, a akcenat će biti na zaštiti populacije pod povećanim rizikom.

 • Administratorica UNDP-a posjetila Mostar 06. jul. 2013.

  Administratorica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, gđica. Helen Clark, se sastala sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, te je posjetila Stari most i Stari Grad koji se nalaze na UNESCO listi svjetske baštine, te predstavljaju simbole, ne samo Mostara, već i Bosne i Hercegovine. Posjetili su i Španjolski Trg, koji je nekada bio granica dvije strane u konfliktu, a danas predstavlja simbol ujedinjenog, još uvijek u oporavku, Mostara. Restauracija Španjolskog Trga, srednje škole i pješačke zone su finansirali UNDP i ostale UN agencije zahvaljujući MDG Fondu i Vladi Kraljevine Španije.

 • Svečano otvaranje UN zgrade u Sarajevu i potpisivanje Deklaracije za rješavanje pitanja trajno raseljenih osoba u BiH 05. jul. 2013.

  U petak je u Sarajevu zvanično otvorena nova zgrada Ujedinjenih nacija. Vrpcu su svečano presjekli administratorica UNDP-a i predsjedavajuća Razvojne grupe UN-a, gđica. Helen Clark i član Predsjedništva BiH, gosp. Bakir Izetbegović. Nakon svečanog otvorenja zgrade UN-a, Helen Clark je prisustvovala potpisivanju Deklaracije za rješavanje pitanja trajno raseljenih osoba u BiH.

 • Prikupljanje nelegalnog oružja jedno od rješenja u unapređenju kontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini 20. jun. 2013.

  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije, 18. i 19. 06. 2013. godine, organizovao ministarsku konferenciju na temu „Kontrola naoružanja u okviru pristupa Evropskoj uniji“.

 • Održana završna konferencija UN programa YERP 19. jun. 2013.

  Dana 19. juna 2013. u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu održana je završna konferencija UN programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP), koji je realizovan u protekle 3 godine, a finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

 • Uspješno završena dva MDG-F programa: Pristup vodosnabdijevanju i Očuvanje okoliša i klimatske promjene u BiH 15. jun. 2013.

  U petak je u zgradi Ujedinjenih nacija održana konferencija povodom završetka dva UN-ova programa fokusirana na pristup vodosnabdijevanju i očuvanju okoliša i klimatske promjene, a koja su realizovana u protekle 3 godine i finansirana sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).