Šest pametnih solarnih klupa na raspolaganju stanovnicima Sarajeva

Mon Nov 27 00:00:00 UTC 2017

Stanovnicima Sarajeva je na raspolaganju šest pametnih solarnih klupa “Steora” koje su postavljene na tri lokacije u općini Centar. Ambasada Kraljevine Švedske je osigurala finansijsku podršku za ovaj projekt,  a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) su pružili tehničku podršku. Klupe „Steora“ je dizajnirala i  proizvela hrvatska firma “Include”, koje je jedan od najboljih proizvođača pametnog uličnog namještaja u Europi.

Koristeći solarnu energiju “Steora” klupe omogućavaju punjenje mobilnih uređaja, brzi pristup internetu kao i ambijentalno osvjetljenje. U klupama su ugrađeni sistemi koji osiguravaju ugodnu temperaturu za sjedenje na svim vremenskim uslovima. Tri klupe su postavljene na Merhemića trgu na Ciglanama, dvije na Vilsonovom šetalištu kod mosta "Suada Dilberović i Olga Sučić" i jedna u ulici Hamze Hume u neposrednoj blizini zgrade općine Centar.

Kroz projekte koje realizuje u Bosni i Hercegovini, UNDP nastoji smanjiti troškove upotrebe energije kroz promociju obnovljivih izvora energije.

“Postavkom šest pametnih klupa, uz finansijsku podršku Ambasade Švedske u BiH, dobili smo uređaje koji su energetski nezavisni. Koristeći isključivo sunčevu energiju osigurava se energija za punjenje mobilnih uređaja, a klupe naveče služe kao rasvjeta” – izjavio je Sanjin Avdić, rukovodilac Sektora energije i okoliša UNDP za BiH.

Pametne klupe imaju ugrađene senzore koji omogućavaju prikupljanje različitih podataka, poput informacija o broju korisnika do atmosferskih uslova, te njihovu analizu.  

Kako bi se podigla svijest građana o obnovljivim izvorima energije i važnosti zaštite okoliša, 2015. godine UNDP i UNEP uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Švedske, postavili su šest solarnih klupa u Sarajevu. Nakon dvije godine, postavljena je unaprijeđena verzija pametnih klupa “Steore”. Zahvaljujući naporima UNDP-a, UNEP-a i Švedske ambasade sada stanovnici i posjetioci Sarajeva imaju na raspolaganju ukupno 12 pametnih klupa postavljenih na šest lokacija.

 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno