Počinje prva „Global Crowdfunding Academy u BiH“!

Wed Oct 18 00:00:00 EDT 2017

Crowdfunding ili grupno finansiranje, postaje sve važniji način za finansiranje inovativnih ideja i projekata u svijetu, zahvaljujući kojem je tokom posljednjih pet godina prikupljeno više od 36 milijardi dolara. Vođeni idejom da crowdfunding zaživi kao mogućnost finansiranja inovativnih projekata i u Bosni i Hercegovini (BiH), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), zajedno sa Terra Hub Croatia i AltFinLab, organiziraju prvu „Global Crowdfunding Academy u BiH“. Globalna Crowdfunding Akademija u BiH provodi se u okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj” (LIR), koji primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi UNDP u BiH.

UNDP ovim putem poziva sve inovativne i kreativne timove da podnesu prijavu za učešće u „Global Crowdfunding Academy u BiH“.

Odabranih 12- 15 timova sa najboljim projektnim idejama će tokom trajanja programa dobiti besplatnu mentorsku pomoć i podršku od crowdfunding stručnjaka i mentora, koji su radili i sudjelovali na nekim od najuspješnijih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj i regiji, kako bi razvili svoje projekte i pripremili se za vođenje vlastitih crowdfunding kampanja. Crowdfunding eksperti iz Global Crowdfunding Academy do sada su educirali preko 60 timova iz Hrvatske i regije od kojih je 20 timova uspješno završilo crowdfunding kampanje i sakupilo preko 500,000 dolara.

Šta očekuje polaznike Global Crowdfunding Academy u BiH?

Global Crowdfunding Academy u BiH će obuhvatiti četiri tematska edukativna modula:

  • Modul 1: Generalni aspekti crowdfunding koncepta, Business Model Canvas (prvi dan edukacije);
  • Modul 2: Strategije za implementaciju crowdfunding kampanje, izgradnja temelja kampanje, vizuelna komunikacija  (drugi dan edukacije);
  • Modul 3: Komunikacijski plan, angažman zajednice, socijalne mreže i mediji, priprema kampanje (treći dan edukacije);
  • Modul 4: Tehnički aspekti crowdfunding kampanje, timski rad, preporuke i savjeti za za uspješnu implementaciju kampanje (četvrti dan edukacije).

Nakon završetka edukativnih modula, odabrani timovi će imati osiguranu mentorsku podršku kako bi uspješno pripremili kampanje za implementaciju, kao i osiguranu podršku tokom njihove implementacije.

Kada?

Očekivani period implementacije edukativnih modula je period novembar-decembar 2017. godine, dok će implementacija odabranih crowdfunding kampanja biti realizovana u prvoj polovini 2018. godine. Mjesto održavanja edukativnih modula će biti određeno naknadno.

Kakve projekte očekujemo?

Projektne ideje se mogu odnositi na sljedeće oblasti:

  • energetska efikasnost  i zaštita okoliša,
  • socijalno preduzetništvo,
  • inovacije / inovativni startup-ovi,
  • IT i hardverska rješenja,
  • produkt dizajn i sl.

Napomena: Aplikanti nisu ograničeni isključivo gore navedenim oblastima za prijavu projektnih ideja.

Kako se prijaviti?

Inovativni i kreativni timovi mogu podnijeti prijave za učešće OVDJE  a rok je produžen do 15. novembra 2017. godine do 23:00 sati. Dodatne informacije u vezi prijave je moguće dobiti putem e-maila: registry.ba@undp.org.

Više informacija o dosadašnjim uspješnim primjerima crowdfunding kampanja iz regije je dostupno na:

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno