Novi plan upravljanja populacijom pasa usvojen u Loparama

Tue Mar 10 00:00:00 EDT 2015

L-D: Amela Ćosović Medić, šefica sektora u UNDP-u, Rado Savić, načelnik opštine Lopare i Kate Atema, direktorica programa IFAW-a, otvaraju Veterinarsku kliniku. (Foto: UNDP)

Nakon 18 mjeseci saradnje različitih aktera u lokalnoj zajednici, Lopare će primjeniti novi plan upravljanja populacijom pasa u opštini. Plan je razvijen u skladu s procesom ‘humanog razvoja zajednice’, kojeg je prvi počeo Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), a implementira se uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Lopare je prva zajednica u BiH koja primjenjuje ovakav plan.

Lopare je putem UNDP-ovog Programa ljudske sigurnosti identifikovalo pse lutalice kao problem. Opština je, zajedno sa UNDP-om, pozvala IFAW da predstavi svoj koncept humanog razvoja zajednica koji dovodi sve relevantne aktere zajedno kako bi razmjenili svoje stavove po ovom pitanju i razumjeli bazične uzroke problema. Predstavnici lokalne zajednice tada odlučuju kakav tip podataka im je potreban kako bi razvili održivi plan, koristeći lokalne resurse.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je prednjačio u ovom procesu od samog početka, i bio je prvi koji je sterilizirao svog psa u okviru novog programa. “Koncept IFAW-a nas je okupio kako bismo pronašli rješenje na jedno od ključnih pitanja u Loparama: pse na ulicama. Shvatili smo da, bez obzira da li netko voli pse ili ne, zdravlje i prosperitet zajednice su direktno vezani za zdravlje i sreću naših pasa”, rekao je Savić.

“U početku smo bili iznenađeni time što je procijenjeno da psi mogu imati direktan uticaj na ljudsku sigurnost”, rekla je Amela Ćosović Medić, šefica Sektora za pravdu i sigurnost u UNDP-u u BiH. “Kao razvojna agencija, obratili smo više pažnje na ovo pitanje pošto su lokalne zajednice osjetile da postoji direktna veza sa ljudskom sigurnošću i dobrobiti. Kao odgovor na to, izrada plana upravljanja populacijom pasa lutalica bi trebala dovesti do sigurnije okoline za stanovništvo, ali i povećanog nivoa zdravlja životinja u isto vrijeme.”

Koncept humanog razvoja zajednice se primjenjuje na tri kontinenta: u Čileu, Bosni i Hercegovini i Kanadi. Prema riječima Kate Atema, direktorice programa IFAW-a za kućne ljubimce, radi se na malim promjenama koje zavise od kulturoloških uslova. “Ali, generalno možemo govoriti o uspjehu u veoma različitim sredinama. Ključ je u tome da lokalna zajednica predvodi proces, i razvije rješenja koja će imati smisla u njihovoj sredini i koja će oni biti u mogućnosti primjeniti”, rekla je Atema.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno