SubscribeSubscribe
Vijesti
 • EU, UNDP i BiH obilježile Međunarodni dan uništavanja oružja 8. jul. 2017.

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja – 9. jula, Koordinacioni odbor za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH je organizovao uništavanje više od 1.450 komada malokalibarskog i lakog naoružanja i više od 1.070 komada dijelova oružja i prateće opreme u topionici željeza Jelšingrad u Banja Luci.

 • Potpisani grantovi sa deset općina za saradnju sa dijasporom 4. jul. 2017.

  Danas su u Sarajevu potpisani grantovi sa načelnicima deset općina koje su uključene u projekat „Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike i planove – Dijaspora za razvoj“. Općine Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most i Velika Kladuša su u svoje razvojne strategije uključile saradnju sa dijasporom kao jedan od važnih ciljeva, te će im ovi grantovi omogućiti realizaciju konkretnih projekata koji će doprinijeti boljoj saradnji sa dijasporom i razvoju lokalne zajednice. Neki od projekata uključuju kreiranje programa profesionalnog osposobljavanja za CNC operatera, medicinske timove za operacije jednjaka ili integrisanu poljoprivrednu proizvodnju za pristup EU tržištu.

 • U sedam opština počinje realizacija 10 projekata smanjenja rizika od poplava 4. jul. 2017.

  Projekat „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“ otpočeo je potpisivanje Ugovora o sufinansiranju sa načelnicima sedam opština sliva rijeke Vrbas u kojima će biti realizovano 10 projekta čiji je cilj smanjenje rizika od poplava.

 • Deset općina i gradova izabrano za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD 29. jun. 2017.

  Partnerski odbor projekta ReLOaD u BiH, je u okviru Direktnog poziva za jedinice lokalne samouprave odabrao sljedećih deset općina/opština i gradova za učešće u regionalnom projektu: Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik, Trebinje i Tuzla.

 • Osigurano 1.2 miliona KM za projekte poboljšanja energijske efikasnosti četiri javna objekta u Kantonu Sarajevo 21. jun. 2017.

  Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH i Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum o podjeli troškova na Projektu „Zeleni ekonomski razvoj“, u dijelu koji se odnosi na "povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo".

 • Projekti energetske efikasnosti kreiraju nova radna mjesta u BiH 16. jun. 2017.

  Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH i Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS otkrivanjem ploče na Prirodno-matematičkom fakultetu službeno su označile kraj radova utopljavanja jednog od najstarijih objekata u Banja Luci. Zgrada fakulteta je obnovljena u sklopu UNDP-vog projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

 • Nastavak zajedničke saradnje sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske na projektima energetske efikasnosti 16. jun. 2017.

  Rezidenta predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sezin Sinanoglu i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisali su sporazum o nastavku saradnje, kojim će za unapređenje mjera energetske efikasnosti biti ukupno realizovano 2,7 miliona KM.

 • Tuzli i Doboju predata online platforma DRAS za smanjenje rizika od poplava i klizišta 15. jun. 2017.

  DRAS je online platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti poplavama i klizištima na području Tuzle i Doboja. Razvoj DRAS platforme finanisirala je Vlade Turske. Javno dostupnim dijelovima DRAS-a može se pristupiti putem https://dras.undp.ba/.

 • UNDP BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH podržavaju razvoj drvne industrije u BiH 15. jun. 2017.

  UNDP BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH potpisali su Memorandum o razumijevanju s ciljem pružanja podrške razvoju drvne industrije kao najjačeg izvozno-orijentiranog sektora u BiH.

 • Via Dinarica pomaže razvoj seoskog turizma u Bosni i Hercegovini 15. jun. 2017.

  U okviru projekta Via Dinarica održane su dvije obuke u svrhu jačanja kapaciteta seoskih domaćinstava koji nude uslugu noćenja s doručkom, ali i onih koji imaju potencijal za razvoj seoskog turizma duž zelene staze Via Dinarice.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno