Info centar

Filter
Showing 101 - 120 of 153
 • 12. Septembar 2013
  Uspostavljeni odjeli za podršku svjedocima u Travniku/Novom Travniku i Bihaću

  Jednak tretman i pristup pri pružanju podrške svjedocima i žrtvama u krivičnim predmetima od danas su omogućeni u kantonalnim sudovima u Novom Travniku i Bihaću, kao i u kantonalnim tužilaštvima u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu svečanim otvorenjem Odjela za podršku svjedocima, koji su uspostavljeni kroz UNDP-ov projekat “Uvođenje usluga podrške žrtvama/svjedocima”.

 • 11. Septembar 2013
  Budi na pravoj strani – biraj život bez oružja!

  Kantoni Sarajevo, Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Kanton 10 od danas započinju kampanju prikupljanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava „Biraj život bez oružja”. Cilj kampanje koja se već realizuje na području Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH je da se životi građana učine sigurnijim predajom nelegalno posjedovanog naoružanja.

 • 11. Septembar 2013
  Social Good Summit

  Ideja Social Good Summit-a BiH je da se na jednom mjestu okupe aktivisti i pioniri iz oblasti modernih tehnologija kako bi diskutovali o novim idejama i prezentirali dosadašnje i buduće projekte usmjerene na: moć inovativnog razmišljanja i inovativne tehnologije za rješavanje različitih društvenih prepreka. Otkrijmo zajedno potencijal novih medija i tehnologija i kako se mogu pozitivno iskoristiti.

 • 6. Septembar 2013
  Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine bira život bez oružja

  Brčko Distrikt se pridružio kampanji prikupljanja nelegalnog oružja pod nazivom „Biraj život bez oružja“ čiji je cilj da senzibilira građane Brčko distrikta i čitave Bosne i Hercegovine o negativnim aspektima nelegalnog posjedovanja i korištenja oružja ali i da motivira građane da dobrovoljno predaju nelegalno oružje.

 • 5. Septembar 2013
  Novi projekat podrške održivom povratku i razvoju u regiji Birač

  SARAJEVO, 5. septembar 2013. - Nj. E. Jurriaan Kraak, ambasador Holandije i Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH, potpisali su sporazum u vrijednosti 2,1 million američkih dolara za projekat koji će omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

 • 3. Septembar 2013
  Nastavak programa borbe protiv TB-a u BiH

  Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH su potpisivanjem Projektnog dokumenta najavili nastavak borbe protiv tuberkuloze u BiH. Globalni fond za borbu protiv AIDSa, tuberkuloze i malarije (GFATM) je finansijer 6,9 miliona US dolara vrijedne dvogodišnje faze projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“, kojeg provodi UNDP.

 • 26. Avgust 2013
  Biraj život bez oružja

  Rezidentni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić najavili su početak kampanje „Biraj život bez oružja“ čiji je cilj prikupljanje malog oružja i lakog naoružanja u ilegalnom posjedu građana. Od 01. septembra 2013. godine svi građani će moći slobodno i bez sankcija predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližoj stanici policije.

 • 20. Avgust 2013
  Nastavak podrške partnerskim jedinicama lokalne samouprave u okviru LOD III projekta

  U periodu od 15. februara do 8. marta 2013. godine, u okviru treće faze projekta "Jačanje lokalne demokratije" kojeg implementira UNDP BiH, a finansira Evropska unija, otvoren je javni poziv za 29 jedinica lokalne samouprave (JLS) koje su učestvovale u prethodnim fazama projekta za iskazivanje učešća u LOD III projektu. 23 JSL su se prijavile na konkurs. Značajan broj pristiglih aplikacija ukazuje na veliki interes i potrebu JSL za dalje usavršavanje u primjeni LOD metodologije.

 • 1. Avgust 2013
  Općinski projekti pokrenuti za određivanje lokalnih prioriteta i potreba

  Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP) je završio proces odabira projekata za finansiranje iz Fonda za poticaj lokalnog razvoja. Sredstva iz Fonda su dodijeljena općinama putem Javnog poziva koji je bio objavljen u period od 09.04. do 31.05.2013. godine, pri čemu su pravo na prijavu imale slijedeće ILDP partnerske općine: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bugojno, Bužim, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Gračanica, Kostajnica, Kotor Varoš, Ljubinje, Maglaj, Odžak, Orašje, Osmaci, Prnjavor, Šamac, Srbac, Srebrenik, Trnovo, Zenica.

 • 25. juli 2013
  Besplatna pravna pomoć za građane Zvornika

  U Zvorniku je 24. jula 2013. godine, održana svečana ceremonija obilježavanja petnaestogodišnjice rada Centra Informativno-pravne pomoći u Zvorniku (CIIP) i završetka radova na adaptaciji i opremanju prostorija Centra ukupne vrijednosti 70.000 KM, koje je finansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sredstvima UN Biroa za prevenciju i oporavak (BCPR) i Ambasade Švajcarske u BiH.

 • 19. juli 2013
  Nastavak podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a do kraja 2015. godine

  Dana 19. jula 2013. godine, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je svečano potpisao dvoipogodišnji ugovor sa 12 vladinih i nevladinih partnera (IOM, Zavod za Javno Zdravstvo FBiH, Institut za Javno Zdravstvo RS, Partnerstvo za zdravlje, World Vision, UG Viktorija, Proi, Asocijacija Margina, AAA, Apoha, Poenta, Asocijacija XY) u ukupnom iznosu od 12 miliona KM, koje je finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, Tuberkuloze i Malarije. Ovim sredstvima će se osigurati nastavak podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a sve do kraja 2015. godine, a akcenat će biti na zaštiti populacije pod povećanim rizikom.

 • 6. juli 2013
  Administratorica UNDP-a posjetila Mostar

  Administratorica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, gđica. Helen Clark, se sastala sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, te je posjetila Stari most i Stari Grad koji se nalaze na UNESCO listi svjetske baštine, te predstavljaju simbole, ne samo Mostara, već i Bosne i Hercegovine. Posjetili su i Španjolski Trg, koji je nekada bio granica dvije strane u konfliktu, a danas predstavlja simbol ujedinjenog, još uvijek u oporavku, Mostara. Restauracija Španjolskog Trga, srednje škole i pješačke zone su finansirali UNDP i ostale UN agencije zahvaljujući MDG Fondu i Vladi Kraljevine Španije.

 • 5. juli 2013
  Svečano otvaranje UN zgrade u Sarajevu i potpisivanje Deklaracije za rješavanje pitanja trajno raseljenih osoba u BiH

  U petak je u Sarajevu zvanično otvorena nova zgrada Ujedinjenih nacija. Vrpcu su svečano presjekli administratorica UNDP-a i predsjedavajuća Razvojne grupe UN-a, gđica. Helen Clark i član Predsjedništva BiH, gosp. Bakir Izetbegović. Nakon svečanog otvorenja zgrade UN-a, Helen Clark je prisustvovala potpisivanju Deklaracije za rješavanje pitanja trajno raseljenih osoba u BiH.

 • 28. jun 2013
  Projekat „EXPLODE“ unapređuje sigurnost građana BiH smanjenjem viškova municije i naoružanja

  Projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) zvanično je otpočeo danas u Doboju. Projekat u vrijednosti od 3.837.830 eura finansira Evropska unija, a provodi se u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane/obrane Bosne i Hercegovine, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Misijom OSCE-a u BiH. Projekat će se realizovati do 2015. godine.

 • 25. jun 2013
  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija: sprečavanje nekažnjivosti za počinioce seksualnog nasilja u konfliktu

  Usvajanjem nove rezolucije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je poslalo snažnu poruku počiniocima seksualnog nasilja u konfliktu da njihovi zločini neće biti tolerisani. Cilj rezolucije je jačanje napora na sprečavanju zločina koji pored žena i djevojčica podjednako utiču na muškarce i dječake.

 • 19. jun 2013
  Opštine kantona Tuzla potpisale energetsku povelju

  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je danas, zajedno sa USAID-ovim projektom Ekonomija energetske efikasnosti (3E) i opštinama Kantona Tuzla, kao i Kantonom Tuzla održao konferenciju kojom je označen početak aktivnosti „Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla“.

 • 19. jun 2013
  Održana završna konferencija UN programa YERP

  Dana 19. juna 2013. u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu održana je završna konferencija UN programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP), koji je realizovan u protekle 3 godine, a finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

 • 19. jun 2013
  Prikupljanje nelegalnog oružja jedno od rješenja u unapređenju kontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini

  Prikupljanje nelegalnog oružja jedno od rješenja u unapređenju kRazvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije, 18. i 19. 06. 2013. godine, organizovao ministarsku konferenciju na temu „Kontrola naoružanja u okviru pristupa Evropskoj uniji“.ontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini

 • 14. jun 2013
  Završena posjeta specijalne izaslanice generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata

  Danas je u Sarajevu u organizaciji Ureda Ujedinjenih nacija BiH održana konferencija za novinare povodom završetka posjete gospođe Zainab Hawa Bangura, specijalne izaslanice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanja seksualnog nasilja tokom rata. Cilj četvorodnevne posjete Bosni i Hercegovini je bila procjena situacije vezanu za zaštitu prava žrtava koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju tokom rata.

 • 14. jun 2013
  Uspješno završena dva MDG-F programa: Pristup vodosnabdijevanju i Očuvanje okoliša i klimatske promjene u BiH

  U petak je u zgradi Ujedinjenih nacija održana konferencija povodom završetka dva UN-ova programa fokusirana na pristup vodosnabdijevanju i očuvanju okoliša i klimatske promjene, a koja su realizovana u protekle 3 godine i finansirana sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330