Info centar

Filter
Showing 101 - 120 of 199
 • 8. Mart 2014
  Jednakost za žene je napredak za sve

  Ujedinjene nacije širom svijeta pridružuju se slavlju Međunarodnog dana žena, prepoznavajući da je “jednakost za žene, napredak za sve”. Na ovaj dan svijet obilježava postignuti napredak u pogledu prava žena, njihovog osnaživanja, kao i jednakosti spolova. UN agencije u BiH također su svjesne da je ovaj napredak tekao sporo, neujednačeno, te da su žene i djevojčice u BiH, ali i širom svijeta, suočene sa mnogobrojnim izazovima.

 • 6. Mart 2014
  Održana radionica na temu pružanja podrške žrtvama i svjedocima u krivičnim postupcima

  Od 3. do 4. marta 2014. godine, u Konjicu je održana radionica ˝Podrška svjedocima u krivičnim predmetima˝ u okviru UNDP-ovog projekta “Uvođenja usluga podrške žrtvama/svjedocima” u Brčkom i Mostaru, čiji je cilj formiranje Odjela za podršku svjedocima na ove dvije lokacije kao dio šire inicijative uspostavljanja uniformnih mehanizama podrške svjedocima i žrtvama na području čitave Bosne i Hercegovine. Dvodnevna radionica je okupila 18 sudija, tužilaca i krim inspektora iz Kantonalnog suda i tužilaštva Mostar, Tužilaštva i Policije Brčko Distrikt BiH, koji svakodnevno rade na istragama i procesuiranju teških krivičnih dijela, uključujući predmete ratnih zločina i organizovanog kriminala. Sudije, psiholozi i drugi eksperti iz Ureda u Sarajevu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Suda BiH, Sudske policije FBiH, UNICEF-a i Kantonalnog suda u Sarajevu su predstavili svoja iskustva u razvoju ove usluge žrtvama i svjedocima u svojim jurisdikcijama, uključujući naučene lekcije. Ovo je prva u nizu obuka na kojima će se nadležnim predstaviti mandat i uloga nedavno oformljenih Odjela za podršku svjedocima u njihovim sudovima i tužilaštvima. Pored novooformljenih djela u Brčkom i Mostaru, u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, UNDP je od 2010. godine uspostavio odjele za podršku svjedocima pri sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Bihaću, Travniku i Novom Travniku. Uz finansijsku podršku Vlade Švicarske, kroz “Projekat uvođenja usluga podrške žrtvama/svjedocima”, UNDP nastavlja da pomaže BiH na polju rješavanja zaostalih predmeta i jačanja povjerenja javnosti u pravosudne, policijske i socijalne institucije. Bolje informisani, podržani i zaštićeni svjedoci će biti u stanju da bolje pristupe krivičnom sistemu i time doprinesu efikasnosti procesuiranja krivičnih predmeta.

 • 5. Mart 2014
  Via Dinarica: Središnja staza proglašena najboljom u svijetu za 2014. godinu

  Središnja staza Via Dinarica (bijela linija) proglašena je najboljom u svijetu za 2014. godinu u kategoriji "nova staza" po izboru popularnog magazina Outside. U obrazloženju je izdvojena etapa Prenj-Čvrsnica-Vran u Bosni i Hercegovini.

 • 4. Mart 2014
  Otvoren projektni ured UN agencija u Drvaru

  Danas je, 04. marta/ožujka 2014. godine, svečano otvoren projektni ured Ujedinjenih nacija u Drvaru i potpisan memorandum o razumijevanju između UN agencija, Vlade Kantona 10 i općina Kantona 10 na implementaciji projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“, kojeg financira Fond Ujedinjenih nacija za ljudsku sigurnost (UNHSTF). Ovom prilikom je održan i prvi osnivački sastanak Koordinacionog tijela za upravljanje projektima.

 • 24. Februar 2014
  Nastavak projekta obnove regije Srebrenica: 5,2 miliona dolara za četvrtu fazu

  U Banja Luci je danas u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpke i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) održana prezentacija četvrte faze projetka ekonomske obnove regije Srebrenica (SRRP), koji Vlada Holandije pomaže u iznosu od 4,4 miliona američkih dolara uz sufinansiranje opština Bratunac, Srebrenica i Milići u iznosu od 800.000 američkih dolara.

 • 18. Februar 2014
  Održano četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

  Četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva je održano danas u zgradi UN-a u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva odbrane (MO) BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

 • 14. Februar 2014
  Predstavljen izvještaj „Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost“

  Stručnoj javnosti, predstavnicima institucija i organizacija u Republici Srpskoj predstavljen je Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost.

 • 7. Februar 2014
  DW World Stories: UNDP-ova priča o obnovljivim energetskim rješenjima u BiH

  UNDP-ova priča o obnovljivim energetskim rješenjima, urađena u produkciji RBEC Knowledge and Innovation tima i UNDP-ovog ureda u Bosni i Hercegovini, emitovana je na TV Deutsche Welle PRIČE IZ SVIJETA.

 • 4. Februar 2014
  Razvoj demokracije i institucionalna reforma u jugoistočnoj Evropi: Uspješna priča iz BiH

  U januaru 2014. godine, Evropska komisija u bliskoj saradnji sa međunarodnom organizacijom Partneri za demokratske promjene (Partners for Democratic Change International PDCI) organizovala je seminar “Razvoj demokratije i institucionalna reforma u jugoistočnoj Evropi: EU proširenje u praksi”.

 • 3. Februar 2014
  UNDP:Čovječanstvo ostaje iznimno neravnopravno uprkos impresivnom napretku

  Kontinuirano smanjenje nejednakosti zahtijeva pomak prema inkluzivnim obrascima rasta – podržanih redistributivnim politikama i promjenama u društvenim normama – navodi se u predstavljenom izvještaju administratorice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Helen Clark.

 • 31. Januar 2014
  Ujedinjene nacije objavile konkurs za Equator Prize 2014

  Partnerska inicijativa Ekvator predvođena Ujedinjenim nacijama, objavila je svjetski konkurs za Equator Prize 2014 za lokalna rješenja u oblasti održivog razvoja. Nominacije su otvorene za 146 zemalja do 22. marta 2014. godine i mogu se dostaviti na www.equatorinitiative.org.

 • 29. Januar 2014
  Cijene usluga vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini

  U BiH postoji konsenzus da tekući regulatorni okvir za usluge vodoopskrbe/vodosnabdijevanja i kanalizacije ne osigurava u potrebnoj mjeri samoodrživost ovih usluga. Sama vodovodna poduzeća većinom tvrde da odobrena cijena ovih usluga ne osigurava pokrivanje svih troškova, kao i da je posljedica toga pogoršanje stanja mreže i snižavanje kvalitete usluge.

 • 28. Januar 2014
  Marta, Gattuso i Vieri igraju na Utakmici protiv siromaštva

  Marta Vieira da Silva, Genara Gattuso, Christian Vieri i Philip Cocu su među igračima koji su nedavno potvrdili da će se pridružiti Ronaldu i Zinédine Zidaneu na godišnjoj, jedanaestoj po redu Utakmici protiv siromaštva. Prihodi od utakmice namijenjeni su naporima za oporavak Filipina pogođenih tajfunom Haiyan, jednom od najrazornijih oluja zabilježenih u historiji.

 • 27. Januar 2014
  OSCE i UNDP jačaju saradnju u podršci upravljanju oružjem i municijom u Bosni i Hercegovini

  Delegacije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Foruma OSCE-a za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u BiH su boravili u Beču na poziv OSCE-ovog Centra za spriječavanje sukoba gdje su održali trodnevnu radionicu pregovaranja i planiranja kako bi dodatno umrežili napore dviju organizacija.

 • 21. Januar 2014
  Podrška kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine u jačanju kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem

  Unsko-sanski (USK)i i Zapadnohercegovački kanton (ZHK) su uspješno ostvarili početne korake u pravcu primjene jedinstvenog pristupa strateškom planiranju uz podršku UNDP-ovog Projekta integriranog lokalnog razvoja, kojeg finansira Švicarska vlada. U ovim kantonima, na participatoran način i uz učešće jedinica lokalne samouprave, izrađene su strategije razvoja za period 2014-2020 te uspostavljena solidna osnova za uvođenje sistema upravljanja razvojnim procesima.

 • 23. Decembar 2013
  Uništena prva količina prikupljenog naoružanja

  U Banjoj Luci je uništeno oko 1,500 komada oružja i lakog naoružanja prikupljenog širom Bosne i Hercegovine u okviru kampanje „Biraj život bez oružja“. Prepoznajući razmjere problema koji ilegalno posjedovano oružje predstavlja za sve građane, nadležna ministarstva unutrašnjih poslova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ICRC-a i Misije OSCE-a u BiH, te uz finansiranje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula su sveobuhvatnu kampanju prikupljanja oružja koja se provodi od septembra 2013. godine.

 • 23. Decembar 2013
  Rekonstruisan Odjel za pulmologiju u Doboju

  Rekonstruisani Odjel za pulmologiju bolnice „Sv. Luka“ u Doboju su otvorili Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Goran Vukmir, šef regionalne kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, čime je zvanično obilježen početak unaprijeđenih usluga iz oblasti dijagnostike i liječenja tuberkuloze u dobojskoj regiji.

 • 18. Decembar 2013
  Okončana obuka o rukovođenju zalihama municije

  Protekle sedmice je uspješno okončana obuka o rukovođenju zalihama municije organizovana za 12 visokopozicioniranih oficira i službenika Ministarstva odbrane/obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Obuka je trajala u periodu od 24.11.-12.12.2013.godine i realizovana je u organizaciji Ministarstva odbrane/obrane Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u okviru projekta uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) koji u cijelosti finansira Evropska unija.

 • 17. Decembar 2013
  EU podržava izgradnju sjedišta Policije Brčko distrikta

  Završna faza izgradnje nove zgrade Policije Brčko distrikta je danas ozvaničena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o sufinansiranju od strane Holger Schroedera, šefa Sektora operacija Delegacije EU u BiH, Mladena Ćavara, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Ante Domića, gradonačelnika Brčko distrikta, Zahire Virani, v.d. rezidentne predstavnice UNDP-a BiH i predstavnika Policije Brčko distrikta.

 • 17. Decembar 2013
  Započeo projekat UN HSTF-a u Kantonu 10

  Uvodnom konferencijom održanom 17. 12. 2013. godine u Livnu zvanično je obilježen početak trogodišnjeg projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ ukupne vrijednosti preko 4 miliona KM, a koji će se finansirati sredstvima UN Fonda za ljudsku sigurnost (UNHSTF). Konferenciji su prisustvovali Branko Ivković, predsjednik Vlade Kantona 10, članove Vlade, načelnici i predstavnici svih općina Kantona 10, predstavnici javnih institucija, organizacija civilnog društva i UN agencija: UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330