Info centar

Filter
Showing 101 - 120 of 196
 • 4. Mart 2014
  Otvoren projektni ured UN agencija u Drvaru

  Danas je, 04. marta/ožujka 2014. godine, svečano otvoren projektni ured Ujedinjenih nacija u Drvaru i potpisan memorandum o razumijevanju između UN agencija, Vlade Kantona 10 i općina Kantona 10 na implementaciji projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“, kojeg financira Fond Ujedinjenih nacija za ljudsku sigurnost (UNHSTF). Ovom prilikom je održan i prvi osnivački sastanak Koordinacionog tijela za upravljanje projektima.

 • 24. Februar 2014
  Nastavak projekta obnove regije Srebrenica: 5,2 miliona dolara za četvrtu fazu

  U Banja Luci je danas u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpke i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) održana prezentacija četvrte faze projetka ekonomske obnove regije Srebrenica (SRRP), koji Vlada Holandije pomaže u iznosu od 4,4 miliona američkih dolara uz sufinansiranje opština Bratunac, Srebrenica i Milići u iznosu od 800.000 američkih dolara.

 • 18. Februar 2014
  Održano četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

  Četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva je održano danas u zgradi UN-a u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva odbrane (MO) BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

 • 14. Februar 2014
  Predstavljen izvještaj „Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost“

  Stručnoj javnosti, predstavnicima institucija i organizacija u Republici Srpskoj predstavljen je Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost.

 • 7. Februar 2014
  DW World Stories: UNDP-ova priča o obnovljivim energetskim rješenjima u BiH

  UNDP-ova priča o obnovljivim energetskim rješenjima, urađena u produkciji RBEC Knowledge and Innovation tima i UNDP-ovog ureda u Bosni i Hercegovini, emitovana je na TV Deutsche Welle PRIČE IZ SVIJETA.

 • 4. Februar 2014
  Razvoj demokracije i institucionalna reforma u jugoistočnoj Evropi: Uspješna priča iz BiH

  U januaru 2014. godine, Evropska komisija u bliskoj saradnji sa međunarodnom organizacijom Partneri za demokratske promjene (Partners for Democratic Change International PDCI) organizovala je seminar “Razvoj demokratije i institucionalna reforma u jugoistočnoj Evropi: EU proširenje u praksi”.

 • 3. Februar 2014
  UNDP:Čovječanstvo ostaje iznimno neravnopravno uprkos impresivnom napretku

  Kontinuirano smanjenje nejednakosti zahtijeva pomak prema inkluzivnim obrascima rasta – podržanih redistributivnim politikama i promjenama u društvenim normama – navodi se u predstavljenom izvještaju administratorice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Helen Clark.

 • 31. Januar 2014
  Ujedinjene nacije objavile konkurs za Equator Prize 2014

  Partnerska inicijativa Ekvator predvođena Ujedinjenim nacijama, objavila je svjetski konkurs za Equator Prize 2014 za lokalna rješenja u oblasti održivog razvoja. Nominacije su otvorene za 146 zemalja do 22. marta 2014. godine i mogu se dostaviti na www.equatorinitiative.org.

 • 29. Januar 2014
  Cijene usluga vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini

  U BiH postoji konsenzus da tekući regulatorni okvir za usluge vodoopskrbe/vodosnabdijevanja i kanalizacije ne osigurava u potrebnoj mjeri samoodrživost ovih usluga. Sama vodovodna poduzeća većinom tvrde da odobrena cijena ovih usluga ne osigurava pokrivanje svih troškova, kao i da je posljedica toga pogoršanje stanja mreže i snižavanje kvalitete usluge.

 • 28. Januar 2014
  Marta, Gattuso i Vieri igraju na Utakmici protiv siromaštva

  Marta Vieira da Silva, Genara Gattuso, Christian Vieri i Philip Cocu su među igračima koji su nedavno potvrdili da će se pridružiti Ronaldu i Zinédine Zidaneu na godišnjoj, jedanaestoj po redu Utakmici protiv siromaštva. Prihodi od utakmice namijenjeni su naporima za oporavak Filipina pogođenih tajfunom Haiyan, jednom od najrazornijih oluja zabilježenih u historiji.

 • 27. Januar 2014
  OSCE i UNDP jačaju saradnju u podršci upravljanju oružjem i municijom u Bosni i Hercegovini

  Delegacije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Foruma OSCE-a za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u BiH su boravili u Beču na poziv OSCE-ovog Centra za spriječavanje sukoba gdje su održali trodnevnu radionicu pregovaranja i planiranja kako bi dodatno umrežili napore dviju organizacija.

 • 21. Januar 2014
  Podrška kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine u jačanju kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem

  Unsko-sanski (USK)i i Zapadnohercegovački kanton (ZHK) su uspješno ostvarili početne korake u pravcu primjene jedinstvenog pristupa strateškom planiranju uz podršku UNDP-ovog Projekta integriranog lokalnog razvoja, kojeg finansira Švicarska vlada. U ovim kantonima, na participatoran način i uz učešće jedinica lokalne samouprave, izrađene su strategije razvoja za period 2014-2020 te uspostavljena solidna osnova za uvođenje sistema upravljanja razvojnim procesima.

 • 23. Decembar 2013
  Uništena prva količina prikupljenog naoružanja

  U Banjoj Luci je uništeno oko 1,500 komada oružja i lakog naoružanja prikupljenog širom Bosne i Hercegovine u okviru kampanje „Biraj život bez oružja“. Prepoznajući razmjere problema koji ilegalno posjedovano oružje predstavlja za sve građane, nadležna ministarstva unutrašnjih poslova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ICRC-a i Misije OSCE-a u BiH, te uz finansiranje Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula su sveobuhvatnu kampanju prikupljanja oružja koja se provodi od septembra 2013. godine.

 • 23. Decembar 2013
  Rekonstruisan Odjel za pulmologiju u Doboju

  Rekonstruisani Odjel za pulmologiju bolnice „Sv. Luka“ u Doboju su otvorili Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Goran Vukmir, šef regionalne kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, čime je zvanično obilježen početak unaprijeđenih usluga iz oblasti dijagnostike i liječenja tuberkuloze u dobojskoj regiji.

 • 18. Decembar 2013
  Okončana obuka o rukovođenju zalihama municije

  Protekle sedmice je uspješno okončana obuka o rukovođenju zalihama municije organizovana za 12 visokopozicioniranih oficira i službenika Ministarstva odbrane/obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Obuka je trajala u periodu od 24.11.-12.12.2013.godine i realizovana je u organizaciji Ministarstva odbrane/obrane Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u okviru projekta uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) koji u cijelosti finansira Evropska unija.

 • 17. Decembar 2013
  EU podržava izgradnju sjedišta Policije Brčko distrikta

  Završna faza izgradnje nove zgrade Policije Brčko distrikta je danas ozvaničena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o sufinansiranju od strane Holger Schroedera, šefa Sektora operacija Delegacije EU u BiH, Mladena Ćavara, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Ante Domića, gradonačelnika Brčko distrikta, Zahire Virani, v.d. rezidentne predstavnice UNDP-a BiH i predstavnika Policije Brčko distrikta.

 • 17. Decembar 2013
  Započeo projekat UN HSTF-a u Kantonu 10

  Uvodnom konferencijom održanom 17. 12. 2013. godine u Livnu zvanično je obilježen početak trogodišnjeg projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ ukupne vrijednosti preko 4 miliona KM, a koji će se finansirati sredstvima UN Fonda za ljudsku sigurnost (UNHSTF). Konferenciji su prisustvovali Branko Ivković, predsjednik Vlade Kantona 10, članove Vlade, načelnici i predstavnici svih općina Kantona 10, predstavnici javnih institucija, organizacija civilnog društva i UN agencija: UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM.

 • 13. Decembar 2013
  Konferencija „Biomasa – gorivo budućnosti“

  Biomasa kao gorivo budućnosti, bila je tema današnje konferencije koju je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase u BiH“, finansiranog od strane Globalnog fonda za okoliš (GEF) i Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke.

 • 11. Decembar 2013
  Studijska posjeta Irskoj: Razmjena iskustava lokalnih vlasti u radu sa civilnim sektorom

  Proteklog mjeseca, u okviru projekta Jačanje lokalne demokracije/demokratije III – LOD III, predstavnici devet partnerskih općina i entitetskih saveza su u saradnji sa Ministarstvima pravde i UNDP-om posjetili Dablin u Irskoj sa ciljem sticanja novih saznanja i smjernica za korištenje lokalnih potencijala u svrhu jačanja saradnje sa civilnim sektorom. Na Irskom Institutu za javnu upravu (Institute for Public Aministration - IPA) petnaest učesnika su imali priliku slušati prezentacije o načinu rada lokalnih administracija u Irskoj, te utjecaju civilnog sektora u svakodnevnom funkcionisanju lokalnih zajednica.

 • 10. Decembar 2013
  BiH parlamentarci na u studijskoj posjeti Parlamentu SR Njemačke

  Nastavak aktivnosti, koje se uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), provode na izradi Strategije tranzicijske pravde u BiH 2012.-2016. i pružanje podrške u usvajanju i primjeni mehanizama tranzicijske pravde u BiH povodi su studijske posjete Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Parlamentu SR Njemačke – Bundestagu, od 09. do 12. decembra 2013. godine.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330