Info centar

Filter
Showing 101 - 120 of 163
 • 22. Oktobar 2013
  Podrška održivom povratku i razvoju u regiji Birač

  Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ujedinjenih nacija (UN) i opština Bratunac, Milići, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica, danas u Srebrenici, je označen početak provedbe Projekta razvoja i saradnje regije Birač. Projekat vrijedan 2,1 million američkih dolara finansira Vlada Kraljevine Holandije, a njime će se omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

 • 17. Oktobar 2013
  Tuzlanski kanton i UNDP nastavljaju sa zajedničkim projektima energetske efikasnosti

  Ugovor o sufinansiranju i Memorandum o razumijevanju između Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP ) potpisani su danas u Tuzli, obilježavajući tako nastavak projekata energetske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona i aktivniju ulogu zajednica u zaštiti okoliša i ublažavanju klimatskih promjena.

 • 13. Oktobar 2013
  Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

  Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila.

 • 5. Oktobar 2013
  Danas slavimo dan učitelja/ica

  Teachers hold the keys to a better future for all. They inspire, challenge and empower innovative and responsible global citizens. They get children into school, keep them there and help them learn. Every day, they help to build the inclusive knowledge societies we need for tomorrow and the century ahead. On this World Teachers’ Day, we join forces to thank teachers and to call for more, better trained and supported teachers.

 • 2. Oktobar 2013
  Otvoren Odjel za kontrolu tuberkuloze i najavljeno uspostavljanje Odjela za onkologiju u Travniku

  Svečanim potpisivanjem Sporazuma o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, 02. oktobra u Travniku, se definira rekonstrukcija Odjela za onkologiju u Travniku, koju će finansirati Vlada SBK/KSB, a sprovesti UNDP do kraja 2013. godine. Sporazum su potpisali Tahir Lendo, premijer Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Armin Sirčo, viši koordinator i rukovodilac sektora socijalne uključenosti i demokratske uprave UNDP-a.

 • 25. Septembar 2013
  Social Good Summit 2013

  Organizovanjem prvog Social Good Summit-a, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je podržao uključivanje Bosne i Hercegovine u globalnu diskusiju o modernim tehnologijama i načinu na koji mogu pomoći u izgradnji boljeg svijeta. Na skupu održanom u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu okupila se pioniri u korištenju modernih tehnologija koji su diskutovali o novim idejama i prezentirali dosadašnje i buduće projekte usmjerene na: moć inovativnog razmišljanja i inovativne tehnologije za rješavanje različitih društvenih prepreka.

 • 23. Septembar 2013
  Fond za zaštitu okoliša FBiH i UNDP nastavljaju projekte energetske efikasnosti

  Potpisivanjem Ugovora o sufinanisiranju između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), najavljene su daljnje aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti u Federaciji BiH, prvenstveno u sektoru zgradarstva.

 • 18. Septembar 2013
  Promocija pionirske ekspedicije „Walking the Via Dinarica“

  Danas je u Zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu predstavljena pionirska ekspedicija "Walking Via Dinarica" koja povezuje visoke planinske lance Dinarida. Kroz projekat “Walking the Via Dinarica” ekspedicija će prehodati put od Albanije do Slovenije sa ciljem da sa ostatkom svijeta podijeli bogatu historiju i zapanjujuću prirodu ovog malo poznatog dijela Evrope i utvrdi prioritete za buduće akcije.

 • 17. Septembar 2013
  Pomoć za one kojima je najpotrebnija

  Potpisivanjem Ugovora o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i 14 organizacija civilnog društva iz grada Banja Luke i općina Tešanj, Višegrad i Novi Grad Sarajevo, omogućena je realizacija projekata ukupne vrijednosti od oko 640,000 KM, kojima će se rješavati određena pitanja u oblastima pomoći osobama sa posebnim potrebama, brige i njege za stare osobe, zapošljavanje marginalizovanih grupa, te socijalno uključivanje romske populacije.

 • 13. Septembar 2013
  Milion glasova poručuje kakav svijet želimo

  Više od 1,3 miliona ljudi iz 193 država su učestvovali u do danas najvećem istraživanju o budućnosti i svijetu kakav želimo. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun je predstavio izvještaj “Glasovi milion ljudi: Svijet kakav želimo” koji sumira nalaze javnih konsultacija i istraživanja provedenih od avgusta 2012. godine u svim zemaljama članicama Ujedinjenih nacija. Cilj je definisanje prioriteta za globalni razvojni plan koji će nakon 2015. godine naslijediti Milenijumske razvojne ciljeve (MRC).

 • 12. Septembar 2013
  Uspostavljeni odjeli za podršku svjedocima u Travniku/Novom Travniku i Bihaću

  Jednak tretman i pristup pri pružanju podrške svjedocima i žrtvama u krivičnim predmetima od danas su omogućeni u kantonalnim sudovima u Novom Travniku i Bihaću, kao i u kantonalnim tužilaštvima u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu svečanim otvorenjem Odjela za podršku svjedocima, koji su uspostavljeni kroz UNDP-ov projekat “Uvođenje usluga podrške žrtvama/svjedocima”.

 • 11. Septembar 2013
  Budi na pravoj strani – biraj život bez oružja!

  Kantoni Sarajevo, Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Kanton 10 od danas započinju kampanju prikupljanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava „Biraj život bez oružja”. Cilj kampanje koja se već realizuje na području Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH je da se životi građana učine sigurnijim predajom nelegalno posjedovanog naoružanja.

 • 11. Septembar 2013
  Social Good Summit

  Ideja Social Good Summit-a BiH je da se na jednom mjestu okupe aktivisti i pioniri iz oblasti modernih tehnologija kako bi diskutovali o novim idejama i prezentirali dosadašnje i buduće projekte usmjerene na: moć inovativnog razmišljanja i inovativne tehnologije za rješavanje različitih društvenih prepreka. Otkrijmo zajedno potencijal novih medija i tehnologija i kako se mogu pozitivno iskoristiti.

 • 6. Septembar 2013
  Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine bira život bez oružja

  Brčko Distrikt se pridružio kampanji prikupljanja nelegalnog oružja pod nazivom „Biraj život bez oružja“ čiji je cilj da senzibilira građane Brčko distrikta i čitave Bosne i Hercegovine o negativnim aspektima nelegalnog posjedovanja i korištenja oružja ali i da motivira građane da dobrovoljno predaju nelegalno oružje.

 • 5. Septembar 2013
  Novi projekat podrške održivom povratku i razvoju u regiji Birač

  SARAJEVO, 5. septembar 2013. - Nj. E. Jurriaan Kraak, ambasador Holandije i Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH, potpisali su sporazum u vrijednosti 2,1 million američkih dolara za projekat koji će omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

 • 3. Septembar 2013
  Nastavak programa borbe protiv TB-a u BiH

  Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH su potpisivanjem Projektnog dokumenta najavili nastavak borbe protiv tuberkuloze u BiH. Globalni fond za borbu protiv AIDSa, tuberkuloze i malarije (GFATM) je finansijer 6,9 miliona US dolara vrijedne dvogodišnje faze projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“, kojeg provodi UNDP.

 • 26. Avgust 2013
  Biraj život bez oružja

  Rezidentni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić najavili su početak kampanje „Biraj život bez oružja“ čiji je cilj prikupljanje malog oružja i lakog naoružanja u ilegalnom posjedu građana. Od 01. septembra 2013. godine svi građani će moći slobodno i bez sankcija predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližoj stanici policije.

 • 20. Avgust 2013
  Nastavak podrške partnerskim jedinicama lokalne samouprave u okviru LOD III projekta

  U periodu od 15. februara do 8. marta 2013. godine, u okviru treće faze projekta "Jačanje lokalne demokratije" kojeg implementira UNDP BiH, a finansira Evropska unija, otvoren je javni poziv za 29 jedinica lokalne samouprave (JLS) koje su učestvovale u prethodnim fazama projekta za iskazivanje učešća u LOD III projektu. 23 JSL su se prijavile na konkurs. Značajan broj pristiglih aplikacija ukazuje na veliki interes i potrebu JSL za dalje usavršavanje u primjeni LOD metodologije.

 • 1. Avgust 2013
  Općinski projekti pokrenuti za određivanje lokalnih prioriteta i potreba

  Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP) je završio proces odabira projekata za finansiranje iz Fonda za poticaj lokalnog razvoja. Sredstva iz Fonda su dodijeljena općinama putem Javnog poziva koji je bio objavljen u period od 09.04. do 31.05.2013. godine, pri čemu su pravo na prijavu imale slijedeće ILDP partnerske općine: Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bugojno, Bužim, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Gračanica, Kostajnica, Kotor Varoš, Ljubinje, Maglaj, Odžak, Orašje, Osmaci, Prnjavor, Šamac, Srbac, Srebrenik, Trnovo, Zenica.

 • 25. juli 2013
  Besplatna pravna pomoć za građane Zvornika

  U Zvorniku je 24. jula 2013. godine, održana svečana ceremonija obilježavanja petnaestogodišnjice rada Centra Informativno-pravne pomoći u Zvorniku (CIIP) i završetka radova na adaptaciji i opremanju prostorija Centra ukupne vrijednosti 70.000 KM, koje je finansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sredstvima UN Biroa za prevenciju i oporavak (BCPR) i Ambasade Švajcarske u BiH.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330