Info centar

Filter
Showing 101 - 120 of 144
 • 25. juli 2013
  Besplatna pravna pomoć za građane Zvornika

  U Zvorniku je 24. jula 2013. godine, održana svečana ceremonija obilježavanja petnaestogodišnjice rada Centra Informativno-pravne pomoći u Zvorniku (CIIP) i završetka radova na adaptaciji i opremanju prostorija Centra ukupne vrijednosti 70.000 KM, koje je finansirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sredstvima UN Biroa za prevenciju i oporavak (BCPR) i Ambasade Švajcarske u BiH.

 • 19. juli 2013
  Nastavak podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a do kraja 2015. godine

  Dana 19. jula 2013. godine, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je svečano potpisao dvoipogodišnji ugovor sa 12 vladinih i nevladinih partnera (IOM, Zavod za Javno Zdravstvo FBiH, Institut za Javno Zdravstvo RS, Partnerstvo za zdravlje, World Vision, UG Viktorija, Proi, Asocijacija Margina, AAA, Apoha, Poenta, Asocijacija XY) u ukupnom iznosu od 12 miliona KM, koje je finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, Tuberkuloze i Malarije. Ovim sredstvima će se osigurati nastavak podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a sve do kraja 2015. godine, a akcenat će biti na zaštiti populacije pod povećanim rizikom.

 • 6. juli 2013
  Administratorica UNDP-a posjetila Mostar

  Administratorica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, gđica. Helen Clark, se sastala sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, te je posjetila Stari most i Stari Grad koji se nalaze na UNESCO listi svjetske baštine, te predstavljaju simbole, ne samo Mostara, već i Bosne i Hercegovine. Posjetili su i Španjolski Trg, koji je nekada bio granica dvije strane u konfliktu, a danas predstavlja simbol ujedinjenog, još uvijek u oporavku, Mostara. Restauracija Španjolskog Trga, srednje škole i pješačke zone su finansirali UNDP i ostale UN agencije zahvaljujući MDG Fondu i Vladi Kraljevine Španije.

 • 5. juli 2013
  Svečano otvaranje UN zgrade u Sarajevu i potpisivanje Deklaracije za rješavanje pitanja trajno raseljenih osoba u BiH

  U petak je u Sarajevu zvanično otvorena nova zgrada Ujedinjenih nacija. Vrpcu su svečano presjekli administratorica UNDP-a i predsjedavajuća Razvojne grupe UN-a, gđica. Helen Clark i član Predsjedništva BiH, gosp. Bakir Izetbegović. Nakon svečanog otvorenja zgrade UN-a, Helen Clark je prisustvovala potpisivanju Deklaracije za rješavanje pitanja trajno raseljenih osoba u BiH.

 • 28. jun 2013
  Projekat „EXPLODE“ unapređuje sigurnost građana BiH smanjenjem viškova municije i naoružanja

  Projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) zvanično je otpočeo danas u Doboju. Projekat u vrijednosti od 3.837.830 eura finansira Evropska unija, a provodi se u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane/obrane Bosne i Hercegovine, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Misijom OSCE-a u BiH. Projekat će se realizovati do 2015. godine.

 • 25. jun 2013
  Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija: sprečavanje nekažnjivosti za počinioce seksualnog nasilja u konfliktu

  Usvajanjem nove rezolucije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je poslalo snažnu poruku počiniocima seksualnog nasilja u konfliktu da njihovi zločini neće biti tolerisani. Cilj rezolucije je jačanje napora na sprečavanju zločina koji pored žena i djevojčica podjednako utiču na muškarce i dječake.

 • 19. jun 2013
  Opštine kantona Tuzla potpisale energetsku povelju

  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je danas, zajedno sa USAID-ovim projektom Ekonomija energetske efikasnosti (3E) i opštinama Kantona Tuzla, kao i Kantonom Tuzla održao konferenciju kojom je označen početak aktivnosti „Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla“.

 • 19. jun 2013
  Održana završna konferencija UN programa YERP

  Dana 19. juna 2013. u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu održana je završna konferencija UN programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP), koji je realizovan u protekle 3 godine, a finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

 • 19. jun 2013
  Prikupljanje nelegalnog oružja jedno od rješenja u unapređenju kontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini

  Prikupljanje nelegalnog oružja jedno od rješenja u unapređenju kRazvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji sa Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije, 18. i 19. 06. 2013. godine, organizovao ministarsku konferenciju na temu „Kontrola naoružanja u okviru pristupa Evropskoj uniji“.ontrole naoružanja u Bosni i Hercegovini

 • 14. jun 2013
  Završena posjeta specijalne izaslanice generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata

  Danas je u Sarajevu u organizaciji Ureda Ujedinjenih nacija BiH održana konferencija za novinare povodom završetka posjete gospođe Zainab Hawa Bangura, specijalne izaslanice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanja seksualnog nasilja tokom rata. Cilj četvorodnevne posjete Bosni i Hercegovini je bila procjena situacije vezanu za zaštitu prava žrtava koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju tokom rata.

 • 14. jun 2013
  Uspješno završena dva MDG-F programa: Pristup vodosnabdijevanju i Očuvanje okoliša i klimatske promjene u BiH

  U petak je u zgradi Ujedinjenih nacija održana konferencija povodom završetka dva UN-ova programa fokusirana na pristup vodosnabdijevanju i očuvanju okoliša i klimatske promjene, a koja su realizovana u protekle 3 godine i finansirana sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

 • 12. jun 2013
  MDG-F aktivnosti u Hercegovini

  Danas su u Hercegovini upriličena dva svečana otvorenja - Centra za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO) u Širokom Brijegu i sjedišta Javnog poduzeća Vjetrenica – Popovo Polje u Zavali, općina Ravno, u okviru aktivnosti tri MDG-F programa, Unaprijeđenje Kulturnog razumijevanja u BiH , Očuvanje okoliša i klimatske promjene, te Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih koje je finansirala Vlade Kraljevine Španije.

 • 11. jun 2013
  U Mostaru svečano otvorena Šetnica

  Danas je u Mostaru svečano otvorena Ulica Nikole Šubića Zrinjskog, koja se proteže od Španskog trga do Trga hrvatskih velikana. Svečanom presjecanju vrpce prisustvovali su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, rezidentni koordinator UN-a Yuri Afanasiev, španska ambasadorica Aurora Meija, te federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

 • 5. jun 2013
  Dušanka Majkić u radnoj posjeti Razvojnom programu Ujedinjenih nacija BiH

  Danas je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, bila u radnoj posjeti u sjedištu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Sarajevu.

 • 5. jun 2013
  Lokalne zajednice kao pokretači sopstvenog razvoja

  Tokom trodnevne obuke, koja je organizirana u dva termina i to od 08-10.05.2013. godine u Konjicu i od 13-15.05.2013. godine u Laktašima, ponuđeni su odgovori, vještine i dobre prakse iz oblasti moderacije i promocije lokalnog razvoja za 39 predstavnika lokalnih zajednica sa lokacija širom Bosne i Hercegovine (BiH).

 • 4. jun 2013
  UNDP podržava rad Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH

  Danas je u Sarajevu u zgradi UN-a održana ceremonija zvaničnog potpisivanja prvog Ugovora o sufinanciranju između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH). Tom prilikom su se prisutnima obratili Yuri Afanasiev, UNDP rezidentni predstavnik i Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

 • 31. maj 2013
  Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između UNDP-a i partnerskih lokalnih uprava u okviru podrške lokalnoj vladi i demokratizaciji u Bosni i Hercegovini

  U Sarajevu je danas, 31. maja 2013. godine, u zgradi Delegacije Evropske unije, održana Svečana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između četiri partnerske jedinice lokalne samouprave u BiH i UNDP-a BiH. Ceremoniji su prisustvovali gospodin Holger Schroeder, šef Operacija Delegacijae Evropske unije u BiH, gospođa Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, te Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH i načelnici izabranih opština i gradova.

 • 30. maj 2013
  Zaštita bioraznolikosti u Livanjskom polju

  U utorak, 28. maja/svibnja 2013. godine u zgradi UN-a u BiH održana je završna konferencija projekta „Integriranje smjernica za očuvanje kraških tresetišta u ključne ekonomske sektore“ – KARST projekat, na kojoj su predstavljeni rezultati i dostignuća projekta. Prisutnima na konferenciji su se obratili voditelj sektora za energiju i okoliš UNDP-a, gospodin Sanjin Avdić i šef Odsjeka za zaštitu okoline pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i nacionalni focal point GEF-a za Bosnu I Hercegovinu, gospodin Senad Oprašić.

 • 28. maj 2013
  Potpisana Povelja za čist Vrbas

  Ministri nadležnih entitetskih i kantonalnih ministarstava, načelnici opština/općina sliva rijeke Vrbas, predstavnici fondova i agencija, te donatori, jučer su u Donjem Vakufu potpisali „Povelju za čist Vrbas“. Ovim činom zvanično je obilježen početak „Programa zaštite životne sredine i razvoja turizma u slivu rijeke Vrbas“.

 • 25. maj 2013
  UNDP/Nesta natječaj “Obnovljivi izvori energije”: možete li pomoći osobama pogođenim ratom?

  Miloš Bošnjak i njegova porodica imaju kravu, jedno tele i 163 ovce. No, nakon povratka kući po završetku rata u Bosni i Hercegovini, nisu imali struju. Kako nisu imali električnu energiju, nisu mogli ni čuvati mlijeko u frižideru ili praviti sir – koji bi potom mogli prodati da dođu do prijeko potrebnih prihoda. Miloš je jedan od milion ljudi koji su se poslije rata vratili u BiH.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330