Info centar

Filter
Showing 81 - 100 of 154
 • 6. Decembar 2013
  Isporučena oprema za dijagnostiku TB-a vrijedna 1 milion KM

  Laboratorijska oprema za dijagnostiku tuberkuloze vrijedna preko 1 milion KM je ove sedmice isporučena u 15 laboratorija širom Bosne i Hercegovini. Nabavka opreme je finasirana sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u okviru UNDP projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“.

 • 5. Decembar 2013
  Međunarodni dan volontera - 5. decembar

  Međunarodni dan volontera (IVD) 5. decembar je posvećen doprinosu volontera i volonterizma razvoju civilnog društva. IVD 2013, ne samo da proslavlja i priznaje volonterizam u svim njegovim aspektima, također odaje posebnu počast doprinosu mladih volontera za svjetski mir i održivi razvoj. Na ovaj način odajemo priznanje na globalnom nivou mladim ljudima koji dijeluju kao nositelji promjena u svojim zajednicama.

 • 3. Decembar 2013
  Predstavljeni rezultati Sistema obuke za jedinice lokalne samouprave u BiH

  Na drugoj godišnjoj konferenciji Sistema obuke za jedinice lokalne samouprave u BiH, pod nazivom: „Dobra obuka-bolja uprava“, koju su u Banja Luci organizirali Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) i Federalno ministarstvo pravde, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), predstavljeni su rezultati u izvođenju programa obuke za zaposlenike i izabrane dužnosnike u općinskim i gradskim upravama u 2013. godini.

 • 2. Decembar 2013
  Promocija učeničkih istraživačkih projekata na temu „Voda za život“

  U periodu novembar - decembar 2013. godine, Razvojni program Ujedinjenih nacija i Institut za hidrotehniku realiziraju projekt pod nazivom „Podizanje svijesti učeničke populacije o vodnim pravima i odgovornostima“ u 8 osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

 • 1. Decembar 2013
  SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a - 1. DECEMBAR

  U skladu sa inicijativom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije 1. decembar - Svjetski dan AIDS-a se u svijetu obilježava sjećanjem na one koji su izgubili živote u borbi sa AIDS-om i sa nadom da će dosadašnji globalni odgovor na AIDS dati nadu u bolju budućnost.

 • 15. Novembar 2013
  Početak rekonstrukcije krova Kantonalne bolnice u Bihaću

  Potpisivanjem ugovora između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i preduzeća Džena d.o.o. iz Gradačca, najavljen je početak izvođenja radova rekonstrukcije krova Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

 • 13. Novembar 2013
  Obuka iz energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta za kantonalne i opštinske predstavnike

  U okviru UNDP-ovog projekta Zeleni ekonomski razvoj i u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja FBiH, Sarajevu, organizovani su besplatni trening za opštinske i kantonalne predstavnike u Federaciji BiH, kako bi im se prenijela iskustva stečena kroz provedbu projekata energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora.

 • 12. Novembar 2013
  Besplatna pravna pomoć u Bosansko-podrinjskom kantonu

  U Goraždu je 12. novembra 2013. godine upriličena ceremonija svečanog otvorenja Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Bosansko-podrinjskog kantona, čije je uređenje i opremanje realizovano u okviru UNDP-ovog projekta „Pristup pravdi: Podrška vladavini prava i tranzicijskoj pravdi”, sredstvima UN Biroa za prevenciju i oporavak (BCPR).

 • 7. Novembar 2013
  Između mita i stvarnosti: Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini

  Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: mit i stvarnost predstavljen je domaćoj i stranoj stručnoj javnosti, predstavnicima državnih i entitetskih institucija nadležnih za pitanja lokalnog razvoja, kao i medijima.

 • 1. Novembar 2013
  Odjeli za kontrolu tuberkuloze otvoreni u Foči i Trebinju

  Foča i Trebinje su danas dobili najmodernije odjele za kontrolu tuberkuloze, koji garantuju kvalitetnije liječenje pacijenata i pravovremenu dijagnostiku. Svečanom otvorenju su prisustvovali Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Armin Sirčo, viši koordinator i rukovodilac sektora socijalne uključenosti i demokratske uprave UNDP-a, i Lindsey Cole, menadžerica portfolia Globalnog fonda za borbu protiv AIDSa, tuberkuloze i malarije (GFATM) za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

 • 31. Oktobar 2013
  Za prevenciju HIV infekcije u BiH osigurano 16 miliona US dolara

  Rezidentni koordinator UN-a u BiH, Yuri Afanasiev i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovini, Sredoje Nović, potpisali su danas u Sarajevu projektni dokument za drugu fazu HIV projekta "Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u BiH", u vrijednosti oko 16 miliona američkih dolara, koje je finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDSa, tuberkuloze i malarije (GFATM) u cilju sprečavanja širenja HIV infekcije.

 • 22. Oktobar 2013
  Podrška održivom povratku i razvoju u regiji Birač

  Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ujedinjenih nacija (UN) i opština Bratunac, Milići, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica, danas u Srebrenici, je označen početak provedbe Projekta razvoja i saradnje regije Birač. Projekat vrijedan 2,1 million američkih dolara finansira Vlada Kraljevine Holandije, a njime će se omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

 • 17. Oktobar 2013
  Tuzlanski kanton i UNDP nastavljaju sa zajedničkim projektima energetske efikasnosti

  Ugovor o sufinansiranju i Memorandum o razumijevanju između Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP ) potpisani su danas u Tuzli, obilježavajući tako nastavak projekata energetske efikasnosti na području Tuzlanskog kantona i aktivniju ulogu zajednica u zaštiti okoliša i ublažavanju klimatskih promjena.

 • 13. Oktobar 2013
  Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

  Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila.

 • 5. Oktobar 2013
  Danas slavimo dan učitelja/ica

  Teachers hold the keys to a better future for all. They inspire, challenge and empower innovative and responsible global citizens. They get children into school, keep them there and help them learn. Every day, they help to build the inclusive knowledge societies we need for tomorrow and the century ahead. On this World Teachers’ Day, we join forces to thank teachers and to call for more, better trained and supported teachers.

 • 2. Oktobar 2013
  Otvoren Odjel za kontrolu tuberkuloze i najavljeno uspostavljanje Odjela za onkologiju u Travniku

  Svečanim potpisivanjem Sporazuma o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, 02. oktobra u Travniku, se definira rekonstrukcija Odjela za onkologiju u Travniku, koju će finansirati Vlada SBK/KSB, a sprovesti UNDP do kraja 2013. godine. Sporazum su potpisali Tahir Lendo, premijer Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Armin Sirčo, viši koordinator i rukovodilac sektora socijalne uključenosti i demokratske uprave UNDP-a.

 • 25. Septembar 2013
  Social Good Summit 2013

  Organizovanjem prvog Social Good Summit-a, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je podržao uključivanje Bosne i Hercegovine u globalnu diskusiju o modernim tehnologijama i načinu na koji mogu pomoći u izgradnji boljeg svijeta. Na skupu održanom u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu okupila se pioniri u korištenju modernih tehnologija koji su diskutovali o novim idejama i prezentirali dosadašnje i buduće projekte usmjerene na: moć inovativnog razmišljanja i inovativne tehnologije za rješavanje različitih društvenih prepreka.

 • 23. Septembar 2013
  Fond za zaštitu okoliša FBiH i UNDP nastavljaju projekte energetske efikasnosti

  Potpisivanjem Ugovora o sufinanisiranju između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), najavljene su daljnje aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti u Federaciji BiH, prvenstveno u sektoru zgradarstva.

 • 18. Septembar 2013
  Promocija pionirske ekspedicije „Walking the Via Dinarica“

  Danas je u Zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu predstavljena pionirska ekspedicija "Walking Via Dinarica" koja povezuje visoke planinske lance Dinarida. Kroz projekat “Walking the Via Dinarica” ekspedicija će prehodati put od Albanije do Slovenije sa ciljem da sa ostatkom svijeta podijeli bogatu historiju i zapanjujuću prirodu ovog malo poznatog dijela Evrope i utvrdi prioritete za buduće akcije.

 • 17. Septembar 2013
  Pomoć za one kojima je najpotrebnija

  Potpisivanjem Ugovora o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i 14 organizacija civilnog društva iz grada Banja Luke i općina Tešanj, Višegrad i Novi Grad Sarajevo, omogućena je realizacija projekata ukupne vrijednosti od oko 640,000 KM, kojima će se rješavati određena pitanja u oblastima pomoći osobama sa posebnim potrebama, brige i njege za stare osobe, zapošljavanje marginalizovanih grupa, te socijalno uključivanje romske populacije.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330