Info centar

Filter
Showing 61 - 80 of 216
 • 8. Septembar 2014
  Prijeko potrebna pomoć stigla do ugroženih romskih porodica

  U romskom naselju kod Doboja, jednog od najteže pogođenih gradova u poplavama, 57-godišnja Ferida Imširević i njezina porodica, zajedno s jedanaestero unučadi i četvero praunučadi, provela je 25 dana bez struje i vode. „Bili smo i gladni i žedni“, kaže Ferida, dok čeka u redu za hranu i higijenske pakete na vrućem augustovskom suncu. Ostali stanovnici naselja nestrpljivo se okupljaju oko kamiona sa pomoću, čekajući da ih prozovu.

 • 2. Septembar 2014
  Ceremonija zvaničnog otvaranja rekonstruisanih mostova u Brđanima i Doknju u Tuzli

  Danas su svečanom ceremonijom u Brđanima u Tuzli zvanično otvorena dva rekonstruisana mosta, koja su pretrpjela velika oštećenja tokom poplava koje su u maju zadesile Bosnu i Hercegovinu. Ceremoniji su prisustvovali Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, Anne Havnør, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, major general Dieter Heidecker, komandant EUFOR ALHEA, Jasmin Porobić, UNDP-ov rukovodilac programa ljudske sigurnosti, te mnogobrojni žitelji ovog područja koji su se okupili kako bi izrazili zahvalnost zbog rekonstrukcije mostova.

 • 29. Avgust 2014
  Otvoren javni poziv za mala i srednja preduzeća - EU Program za oporavak od poplava

  Prijaviti se mogu preduzeća koja se bave proizvodnjom i proizvodno-uslužnom djelatnošću koja su registrovana na području općina Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovici, Vukosavlje, Donji Žabar, Čelinac, Brčko.

 • 21. Avgust 2014
  UNDP i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH potpisali Ugovor o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“

  Ugovor o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u iznosu od 3.782.500 KM danas u Sarajevu su potpisali Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 • 15. Avgust 2014
  Evropska unija pokreće Program za oporavak od poplava u BiH u vrijednosti od 43,52 miliona eura

  Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pokreće Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, kako bi se pomoglo poplavama pogođenim sredinama u BiH.

 • 14. Avgust 2014
  Osam lokalnih inicijativa za razvoj u okviru M&D projekta

  Projekat „Migracije i razvoj“ započinje implementaciju lokalnih razvojnih inicijativa zajedno sa 8 opština i gradova u BiH (Jajce, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša, Nevesinje, Posušje i Ljubuški). Sve inicijative potiču iz lokalnih razvojnih strategija usvojenih krajem 2013./početkom 2014. godine, a pored Projekta „Migracije i razvoj“, sufinansiraju ih same opštine, iseljenici, ali i drugi partneri, poput kantonalnih vlasti i krajnjih korisnika.

 • 13. Avgust 2014
  EU pomaže obnovu nakon poplava

  Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), nastavlja posjete opštinama i gradovima koji su pretpjeli velike štete u poplavama koje su ovog proljeća zadesile Bosnu i Hercegovinu. Tako će u svojoj dvodnevnoj zvaničnoj posjeti 13. i 14.8.2014. obići Banja Luku, Doboj i Maglaj, sastati se sa predstavnicima vlasti, te potpisati Memorandume o razumijevanju o nastavku saradnje i zajedničkom radu na ublažavanju posljedica od katastrofalnih poplava.

 • 12. Avgust 2014
  Međunarodni dan mladih - Pomoć mladima nakon poplava

  Istraživanje u novoj publikaciji Ujedinjenih nacija ukazuju na to da svake godine 20 posto mladih u svijetu suočava se sa poteškoćama sa mentalnim zdravljem. Rizici su posebno veliki kada se osoba nalazi u fazi tranzicije iz djetinjstva u odraslo doba. Stigma i stid često prave problem složenijim, sprečavajući mlade da potraže podršku koja im je potrebna. Ove godine Ujedinjene nacije žele obilježiti Međunarodni dan mladih, te pružiti pomoći otvarajući ovo pitanje koje drži mlade ljude u komori izolacije i tišine.

 • 11. Avgust 2014
  Ljetni kampovi za mlade iz poplavama pogođenih opština i gradova

  Preko 350 srednjoškolaca i srednjoškolki iz deset bh. opština i gradova koji su najviše pogođeni majskim poplavama, će u periodu od 07.08. do 28.08.2014. godine imati priliku učestovovati na jednom od devet ljetnih kampova koji će se održati na četiri lokacije: Una, Nacionalni park Kozara, Blagaj i Jahorina.

 • 7. Avgust 2014
  Izjava administratorice UNDP-a Helen Clark o Gazi

  UNDP welcomes the current ceasefire and expresses its hopes for an agreement which ends hostilities and civilian suffering while also laying a foundation for sustainable peace. UNDP is supporting the Palestinians to assess immediate needs and chart a path for recovery and human development.

 • 4. Avgust 2014
  Petnaest novih projekata za žitelje Zapadne Bosne

  In her official three-day visit, Ms Zahira Virani, Deputy Resident Representative of the United Nations Development Programme (UNDP), paid a visit to flood-affected areas, as well as municipalities of Bihać, Prijedor, Sanski Most, Bosanski Petrovac and Ključ, as municipalities assisted by UNDP in the field of local development.

 • 26. juli 2014
  Finansijska održivost sistema obuke za jedinice lokalne samouprave u FBiH

  Tokom 119. redovne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), održane 12. juna 2014. godine, donesena je Odluka o osiguranju finansijske održivosti sistema obuke za uposlenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave FBiH kroz mehanizam sufinansiranja.

 • 25. juli 2014
  Novi razvojni projekti u okviru ILDP-a

  Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), u saradnji sa 17 općina i gradova BiH (Bihać, Gradačac, Jablanica, Jajce, Ključ, Laktaši, Livno, Ljubuški, Lopare, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Novo Sarajevo, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša, Vlasenica) započinje provođenje razvojnih projekata u 17 navedenih lokalnih zajednica. Svi projekti potiču iz razvojnih strategija koje su, u okviru ILDP podrške strateškom planiranju na lokalnom nivou, završene krajem prošle godine. Projekti će se zajednički finansirati sredstvima ILDP-ovog Fonda za poticaj lokalnog razvoja i pomenutih općinskih i gradskih uprava.

 • 25. juli 2014
  Sida odobrila dodatna sredstva za Projekat “Sistem obuke za jedinice lokalne samouprave”

  Švedska agencija za međunarodnu razvojnu i saradnju (Sida) odobrila je dodatna finansijska sredstva u iznosu od 259.550 američkih dolara za Projekat „Sistem obuke za jedinice lokalne samouprave“ koji provodi UNDP u BiH.

 • 24. juli 2014
  HDR 2014: Socijalna isključenost i ugroženost okoliša zemalja u razvoju Europe i Centralne Azije usporila je napredak

  Prema Izvještaju o humanom razvoju za 2014. godinu, koji je objavio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), usporen je napredak humanog razvoja u zemljama u razvoju Europe i Centralne Azije, što dovodi do suočavanja sa značajnim socio-ekonomskim i ekološkim izazovima unutar regija.

 • 23. juli 2014
  Predstavljen nacrt Projektnog dokumenta 'Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa'

  23.07.2014. godine u Banja Luci predstavljen nacrt Projektnog dokumenta „Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa“, pod pokroviteljstvom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija. Događaju su prisustvovali Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, načelnici i predstavnici 13 opština iz RS-a i FBiH koje pripadaju slivu Vrbasa, predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, federalnog ministarstva turizma i okoliša, te brojni domaći eksperti iz različitih oblasti.

 • 19. juli 2014
  Poplavljenim područjima dostavljena sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

  Nakon poplava koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu, opasnost po zdravlje ljudi u određenim područjima i dalje predstavljaju komaraci i glodari. Kako bi se pomoglo stanovnicima tih područja, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u okviru sveobuhvatnih, višemilionskih aktivnosti saniranja šteta od poplava, zavodima za javno zdravstvo širom BiH dostavio sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u vrijednosti od 240.000 US dolara. Ova pomoć je finansirana sredstvima Vlade kraljevine Norveške i USAID-a, a realizuje se u saradnji sa nadležnim ministarstvima širom BiH.

 • 18. juli 2014
  Javni poziv u Republici Srpskoj ima za cilj da podrži lokalne razvojne prioritete

  Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) je objavila javni poziv gradovima i opštinama ovog entiteta da podnesu prijedloge projekata za razvoj lokalne zajednice u vrijednosti do 100.000 KM. Pristup sredstvima raspoloživim u okviru novog finansijskog mehanizma bit će omogućena kroz otvoreni konkurentski proces.

 • 16. juli 2014
  Govor administratorice UNDP-a Helen Clark na međunarodnoj donatorskoj konferenciji o poplavama u BiH i Srbiji

  The UN Secretary-General, Ban Ki-moon has sent a message of solidarity to this meeting, expressing his hope that the conference will advance efforts to support people in the two countries to rebuild their lives and communities.

 • 16. juli 2014
  Omladinski klub Vučilovac u Brčkom uskoro u novom ruhu

  Mladi Vučilovca u Brčko distriktu će uskoro imati obnovljen prostor gdje mogu kvalitetno provoditi slobodno vrijeme, zahvaljujući projektu “Rekonstrukcija omladinskog kluba Vučilovac”, kojeg implementira PRONI centar za omladinski razvoj Brčko u okviru aktivnosti Danas za nas programa “Odgovor UN-a na poplave”, a koji se realizuje sredstvima Vlade Kraljevine Norveške.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330