Info centar

Filter
Showing 21 - 40 of 221
 • 27. Oktobar 2014
  Okrugli sto povodom uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 u BiH

  U organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini danas se održava Okrugli sto na temu „Uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 u BiH“. Održavanje Okruglog stola je aktivnost projekta „Inicijativa za smanjenje rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini“ koji zajednički provode Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i UNDP u BiH, u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite (FBiH), Republičkom upravom civilne zaštite (RS) i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Odjeljenjem za javnu sigurnost/bezbjednost Brčko distrikta, kantonalne i općinske/opštinske vlasti, te relevantne agencije, organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije.

 • 25. Oktobar 2014
  Stručna radionica za mašinske, elektro, građevinske i arhitektonske inženjere

  Stručnu radionicu, „Program profesionalnog razvoja inženjera“, organizovao je Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH (UNDP) u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH 22. i 23. oktobra 2014. godine u Tehnološkom Parku INTERA u Mostaru, a u okviru aktivnosti projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED).

 • 24. Oktobar 2014
  Volonterskim akcijama u mjestima pogođenim poplavama obilježen Dan Ujedinjenih nacija „Za pUNo DANa igre i radosti“

  Dan Ujedinjenih nacija se obilježava različitim aktivnostima širom planete, kao podsjećanje na usvajanje Povelje Ujedinjenih nacija i njene osnovne principe - globalnu toleranciju, dijalog i mir. Pod sloganom „Za pUNo DANa igre i radosti“ međunarodni Dan Ujedinjenih nacija će biti obilježen volonterskim akcijama gradnje igrališta za djecu i uređenjem lokacija u Doboju, Sanskom Mostu, Kladnju, Čelincu i Šamcu 27. oktobra. U akcijama će učestvovati više od 300 lokalnih volontera, zaposlenika agencija Ujedinjenih nacija i članova organizacija civilnog društva, koji će zajednički postaviti opremu, oslikati fasade i urediti igrališta i prostore koji koriste više od 1,700 djece i građana zajednica pogođenih majskim poplavama.

 • 24. Oktobar 2014
  Poruka generalnog sekretara povodom Dana Ujedinjenih nacija

  "Ujedinjene nacije su potrebnije više nego ikada u ovom trenutku višestrukih kriza. Siromaštvo, bolesti, terorizam, diskriminacija i klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Milioni su i dalje pogođeni najgorim oblicima eksploatacije uslijed dužničkog ropstva, trgovine ljudima, seksualnog ropstva ili nesigurnih uslova rada u fabrikama, na poljima i u rudnicima. Globalna ekonomija i dalje ostaje neravnopravan teren."

 • 23. Oktobar 2014
  EU program za opravak od poplava: Otvorena obnovljena OŠ „19. april“ u Derventi

  Danas je u Derventi svečano otvorena obnovljena zgrada Javne ustanove OŠ „19. april“ čime je simbolično obilježen i početak nove školske godine. Ova škola je pretrpjela velike štete tijekom poplava u junu 2010. godine i u maju ove godine, a obnovljena je u okviru EU Programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija. Trošak obnove iznosio je 103,350.89 BAM (52,842.47 EUR), a radovi su uključivali zamjenu električnih instalacija, postavljanje novih sanitarnih čvorova, stolariju i podove, obnovu zidova kao i novu fasadu. OŠ „19. april“ pohađa 677 učenika, a tijekom izvođenja radova, nastava se nastavila nesmetano odvijati.

 • 20. Oktobar 2014
  Održan intenzivni kurs “Smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama” za UN osoblje

  Danas je za osoblje UN-a u BiH održan intenzivni kurs na temu: “Smanjenje rizika od katastrofa i prilagođavanje klimatskim promjenama” u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

 • 17. Oktobar 2014
  Protivminsko djelovanje: Land Release metoda za poboljšanje uslova života u Bosni i Hercegovini

  Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) je zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), 16. oktobra 2014. godine organizovao okrugli sto kojem su prisustvovali međunarodni stručnjaci iz UNDP-a, Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje (GICHD) i Jedinice za podršku implementaciji Konvencija o zabrani upotrebe protivpješadijskih mina (ISU), kao i ključni domaći partneri.

 • 17. Oktobar 2014
  EU Program za oporavak od poplava: Dr. Renzo Daviddi otvorio školu u Maglaju

  U petak, 17. oktobra 2014. godine, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi svečano je otvorio JU „Mješoviti srednjoškolski centar Maglaj“ i JU Gimnaziju „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava koji finansira Evropska unija. Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji zahvaljujući sredstvima Evropske unije uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade, te obnovu krova. Ukupna vrijednost investicije Europske unije za obnovu škole iznosi 339.733,78 eura (664.461,51 KM).

 • 15. Oktobar 2014
  Cash for work: Program oporavka lokalnih zajednica

  Kada se razina vode u Olovu počela podizati, niko nije vjerovao u moguće razmjere niti da je općina Olovo u velikoj opasnosti od poplava. I desilo se da je rijeka prelila iz korita, potopila sva prizemlja, kuće, škole, dosegnuvši visinu od 1,70 metara. Najobilnije padavine u posljednjih 120 godina u maju ove godine rezultirale su katastrofalnom situacijom u mnogim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini, uključujući i Olovo.

 • 15. Oktobar 2014
  Svečani početak grejne sezone u Doboju – obnovljen sistem centralnog grijanja

  Gradska Toplana u Doboju je zvanično počela grejnu sezonu danas, 15. oktobra 2014, svečanim puštanjem u rad. Iako je Toplana u Doboju pretrpjela izuzetnu štetu u majskim poplavama, zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Kraljevine Norveške u iznosu od 979.294 KM, više od 8.500 domaćinstava, javnih ustanova, kao i svi dobojski vrtići i škole će spremni dočekati hladne dane. Obnova sistema centralnog grijanja je implementirana kroz UN program za ublažavanje posljedica poplava „Danas za nas“.

 • 15. Oktobar 2014
  Općina Žepče dodijelila Godišnju nagradu Razvojnom programu Ujedinjenih Nacija i Europskoj uniji

  Povodom Dana općine Žepče, Općinsko vijeće i općinski načelnik su jučer, 14.10.2014 dodijelili Godišnju nagradu Razvojnom programu Ujedinjenih Nacija (UNDP) i Europskoj Uniji (EU). Godišnja nagrada Općine Žepče je javno priznanje koje se dodjeljuje domaćoj ili stranoj, fizičkoj ili pravnoj osobi za postignuća i doprinose od posebnog značaja za razvoj i ugled općine Žepče iz različitih oblasti.

 • 15. Oktobar 2014
  Obuka o smanjenju rizika od katastrofa i adaptacija na klimatske promjene

  U organizaciji OSCE-a i Vlade Švicarske od 15. do 17. oktobra 2014. godine održaće se Obuka o smanjenju rizika od katastrofa i adaptacija na klimatske promjene. Glavni cilj ove obuke je da se definišu katastrofe i klimatske promjene, kao i kako oba ova faktora utiču na današnje društvo. Obuka će se fokusirati, ne samo na ono što se može učiniti za smanjenje negativnih utjecaja prirodnih događaja i klimatskih promjena, već i na potrebu za boljom koordinacijom i saradnjom među relevantnim regionalnim i domaćim akterima.

 • 14. Oktobar 2014
  Otvorena laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze

  U četvrtak, 09. oktobra u Institutu za javno zdravstvo u Banjoj Luci otvorena je rekonsturisana laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze, uz podrsku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u vrijednosti oko milion KM.

 • 13. Oktobar 2014
  Završena sanacija 29 stambenih jedinica u okviru EU Programa za oporavak od poplava

  Okončani su radovi na sanaciji 29 prioritetnih stambenih jedinica, koji su finansirani iz EU Programa za oporavak od poplava, a u okviru prve faze sanacije stambenog fonda. Zahvaljujući sredstvima EU, tri porodice iz Maglaja, osam porodica iz Doboja i Banja Luke, te 10 porodica iz Bijeljine se sada mogu vratiti u svoje domove.

 • 10. Oktobar 2014
  Volontiranjem do mjesta za druženje

  Dvije volonterske akcije pod sloganom “Volontiram za bolji Vučilovac”održane su 09. i 10. oktobra ove godine u okviru projekta “Rekonstrukcija omladinskog kluba Vučilovac”, koji implementira PRONI Centar za Omladinski razvoj, a finansira ga Kraljevina Norveška i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Povod akcije je pomoć mladih građevinskim radnicima koji obnavljaju omladinski klub koji je pretrpio velike štete tokom poplava, te pomoć mladim ljudima Vučilovca da obnove svoj klub i obezbijede sebi mjesto za druženje.

 • 10. Oktobar 2014
  UNDP kao globalni lider u transparentnosti

  Prema danas objavljenim rezultatima vodećeg globalnog rangiranja, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je najtransparentnija organizacija ove vrste.

 • 9. Oktobar 2014
  Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u sklopu projekta Jačanje lokalne demokracije/demokratije IV – LOD IV

  LOD IV u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS) Doboj, Maglaj I Žepče objavljuje javne pozive za finansiranje projekata organizacija civilnog društva (OCD).

 • 8. Oktobar 2014
  Prvi sastanak Savjetodavnog panela EU programa za oporavak od poplava razmatrao napore uložene u oporavak i do sada postignute rezultate

  Danas je u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini održan prvi sastanak Savjetodavnog panela EU programa za oporavak od poplava, na kojemu su se okupili predstavnici ključnih institucija iz BiH sa nivoa države, entiteta i Distrikta Brčko, kao i Evropske unije i UNDP-a.

 • 8. Oktobar 2014
  Nove prostorije za lica sa posebnim potrebama u Prijedoru

  Nove prostorije Dnevnog centra za lica sa posebnim potrebama otvorene su u utorak, 07. oktobra 2014. u Prijedoru. Izgradnja Centra od 90m2 i nabavka namještaja je realizovana kroz Projekat integrisanog lokalnog razvoja (ILDP). Ovaj projekat predstavlja zajedničku inicijativu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Nove prostorije su otvorene u saradnji sa Gradom Prijedor, a koristiće ih Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“, koje trenutno broji 324 člana.

 • 7. Oktobar 2014
  Pratimo svjetske sigurnosne standarde u skladištenju naoružanja i municije

  Nekontrolirane eksplozije skladišta municije (UEMS) mogu imati poražavajući uticaj na razvoj i dobrobit građana. Ove eksplozije predstavljaju opasnost po život i mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu na vojnoj infrastrukturi i okolnim naseljenim mjestima. Stalni napori i finansijska podrška su potrebni radi prevencije tih incidenata. Procjenjeno je da je investicija u oporavak nakon incidenta nekontrolirane eksplozije pet puta veća nego investicija u prevenciju.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330