Info centar
  • Javni poziv za mala i srednja preduzeća i zadruge iz BiH za učešće u povezivanju u lance vrijednosti i otkup maline11. feb. 2016.UNDP u BiH poziva sva zainteresovana mala i srednja preduzeća (MSP-ovi) i zadruge iz BiH da podnesu prijavu za učešće u projektima „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ i „EU Program oporavka od poplava“, kroz povezivanje u lance vrijednosti i otkup maline.

  • Razmjena iskustava za bolje predviđanje poplava10. feb. 2016.U organizaciji UNDP BiH i Agencije za vodno područje Save iz Sarajeva, u prostorijama UNDP BiH održan regionalni radni sastanak na kome su prezentovani projekti uspostavljanja sistema prognoziranja poplava u realnom vremenu 09. februara 2016. godine. Projekti su realizovani ili se realizuju u riječnim slivovima Save i Soče u Sloveniji, Save i Kupe do grada Siska u Hrvatskoj, Une i Sane u Bosni i Hercegovini, te u slivu Vrbasa kroz UNDP-ov projekat “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”.

  • Utrostručena srednja klasa u istočnoj Europi i središnjoj Aziji od 2001. godine09. feb. 2016.Prema nalazima nove studije Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), srednja klasa u zemljama istočne Europe i središnje Azije porasla je sa oko 33 miliona u 2001. godini na 90 miliona u 2013. godini.

  • Njemačka po drugi put podržava uništavanje viška municije u Bosni i Hercegovini04. feb. 2016.Nj.E. dr Christian Hellbach, ambasador Savezne Republike Njemačke i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH potpisali su danas u prisustvu Borislava Jezeraškića, pomoćnika ministra odbrane/obrane BiH, ugovor o dodjeli sredstava za drugu fazu projekta EXPLODE+ u iznosu od 250.000 eura.

  • Otvoren Odjel za podršku svjedocima u Zenici29. jan. 2016.Zvanični početak rada Odjela za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu u Zenici i Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona obilježen je danas. U saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, te uz finansijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država, UNDP u BiH radi na širenju mehanizama koji osigurava jednak tretman i pristup pri pružanju podrške i zaštite svjedocima/žrtvama u krivičnim predmetima koje procesuiraju kantonalni sud i tužilaštvo u Zeničko-dobojskom kantonu.

  • Donacija Vlade Norveške u vrijednosti od 4,5 miliona američkih dolara pomogla u obnovi područja pogođenih poplavama kroz UN Program za oporavak od poplava27. jan. 2016.Ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini, Vibeke Lilloe i rezidentna koordinatorica UN-a, Sezin Sinanoglu posjetili su danas korisnike obnovljenog poljoprivrednog podsektora mljekarstva u Zeničko-dobojskom kantonu i Dom zdravlja u Doboju - primjere aktivnosti UN-ovog Programa za oporavak od poplava finansiranog od strane Vlade Norveške , a usmjerenog na ekonomski oporavak i obnovu javnih ustanova i usluga koje oni pružaju.

  • Otvoren Centar za zdravo starenje u Općini Novo Sarajevo15. jan. 2016.Centar za zdravo starenje za osobe treće životne dobi zvanično je otvoren 14. januara 2016. godine u mjesnoj zajednici Velešići, Općina Novo Sarajevo. Ovo je drugi centar takve vrste i, zajedno sa Centrom za zdravo starenje otvorenim u naselju Hrasno 2011. godine, čini dio mreže centara za zdravo starenje u Općini Novo Sarajevo.

  • Javni poziv za mala i srednja preduzeća i zadruge iz BiH za učešće u povezivanju u lance vrijednosti i otkup maline11. jan. 2016.UNDP u BiH poziva sva zainteresovana mala i srednja preduzeća (MSP-ovi) i zadruge iz BiH da podnesu prijavu za učešće u projektima „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ i „EU Program oporavka od poplava“, kroz povezivanje u lance vrijednosti i otkup maline.

  • Promovisan Izvještaj o humanom razvoju za 2015. godinu16. dec. 2015.Brzi tehnološki napredak, produbljivanje globalizacije, društva koja stare, i izazovi na planu okoliša brzo mijenjaju današnje značenje pojma rada i načine na koji se on obavlja. Ovaj novi svijet rada pruža nekima velike prilike, dok za druge istovremeno predstavlja ozbiljne izazove. Izvještaj o humanom razvoju za 2015. godinu, promovisan na svečanosti u Etiopiji, poziva vlade da djeluju kako bi osigurale da niko ne bude zapostavljen u svijetu rada koji se brzo mijenja.

  • Bespovratna sredstva u 10 opština i gradova kroz drugi ciklus Finansijskog mehanizma15. dec. 2015.Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu drugog ciklusa Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj su potpisali devet opština i jedna opštinska javna ustanova 14. decembra 2015. godine u Banjoj Luci.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330