SubscribeSubscribe
Info centar
 • LIR projekat: podrška za 145 proizvođača soje u BiH 24. apr. 2017.

  U okviru LIR projekta isporučeno je sjeme soje za 145 proizvođača soje iz 5 opština i gradova u BiH - Bijeljina, Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje i Šamac - koji će tokom ovogodišnje poljoprivrede sezone podići zasade soje na površini od 660 hektara.

 • Izvršni odbor UNDP-a pozdravlja imenovanje Achima Steinera za novog administratora 20. apr. 2017.

  Predsjednik Izvršnog odbora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je pozdravio imenovanje Achima Steineara za novog administratora organizacije.

 • Finaliziran nacrt metodologije utvrđivanja potencijala biomase u BiH 20. apr. 2017.

  Zajednički program iz oblasti bioenergije, pod vodstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, danas je održao drugi sastanak radnih grupa u hotelu Blanca na Vlašiću. Ovom prilikom predstavnicima relevantnih institucija sa svih nivoa u BiH prezentirana je finalna verzija metodologije za utvrđivanje potencijala biomase u BiH.

 • Vrbas projekt: Javni poziv za odabir nestrukturnih projekata za smanjenje rizika od poplava na teritoriji 14 jedinica lokalne samouprave u slivu rijeke Vrbas 13. apr. 2017.

  Projekt Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) „Integracija klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa“, koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), objavljuje Javni poziv za prikupljanje prijava za nestrukturne projekte smanjenja/otklanjanja rizika od poplava u jedinicama lokalne smouprave (JLS) u slivu rijeke Vrbas u kojima postoji objektivna opasnost od poplava.

 • Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH doprinijet će usmjeravanju budžetskih sredstava prema prioritetima građana 11. apr. 2017.

  Usvajanjem Prijedloga zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) otvorena su vrata za brži i usklađeniji socijalno-ekonomski razvoj te harmoniziranje sistema planiranja i upravljanja razvojem na svim nivoima vlasti u FBiH. Snažnu podršku u pripremi ovog zakona pružio je Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

 • U Srebrenici počinje gradnja vrtića za 150 djece 10. apr. 2017.

  Svečanim potpisivanjem ugovora i polaganjem kamena temeljca, kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i opštine Srebrenica, obilježen je početak gradnje vrtića za 150 djece u Srebrenici, i rekonstrukcije regionalnog puta R- 453.

 • Predstavljena komparativna analiza kvaliteta drvne biomase na BiH tržištu 6. apr. 2017.

  Predstavnici UNDP-vog projekta “Zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u Bosni i Hercegovini”, koji je finansiran od strane Češke Razvojne Agencije, uzeli su učešće na Trećem energetskom samitu koji se održava od 4. do 6. aprila. 2017. godine u Neumu.

 • EU dodijelila 8 grantova za 8 sjajnih priča Vaš glas, vaša priča se čuje! 5. apr. 2017.

  Danas je u zgradi UN-a u Sarajevu održana ceremonija dodjele grantova malim sredstvima informisanja/medijskim outletima, pobjednicima konkursa „Imaš priču“ objavljenog u okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba“, kojeg finansira Evropska unija (EU) u vrijednosti od oko 43.000 eura, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Aktivnost koordinira Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH.

 • UNDP predstavio modele upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa 31. mar. 2017.

  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u sklopu projekta “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), održao je okrugle stolove u Sarajevu i Banja Luci o „Značaju osiguranja za upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa sa posebnim osvrtom na poplave“. Učesnicima su predstavljena pozitivna iskustva razvijenih i zemalja u razvoju u primjeni različitih modela upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa sa posebnim akcentom na osiguranje.

 • Njemačka finansira uništavanje više od 2,4 miliona komada municije 31. mar. 2017.

  Savezna Republika Njemačka investira 250.000 eura za uništavanje 2,4 miliona komada municije malog kalibra i do 35.000 komada minobacačke i artiljerijske municije, kao podršku Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine u uspostavljanju održivog nadzora nad municijom.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno