SubscribeSubscribe
Info centar
 • Zeleni klimatski fond odobrio 3,8 miliona KM za izradu sektorskih strategija adaptacije na klimatske promjene 15. mar. 2018.

  Zeleni klimatski fond odobrio je 3,8 miliona KM bespovratnih sredstava za projekt “Unapređenja procesa adaptacije na klimatske promjene za planiranje srednjeročnih investicija u sektorima koji su osjetljivi na klimatske promjene u Bosni i Hercegovini”

 • Održan Prvi sastanak Radne grupe za obnovljive izvore energije 13. mar. 2018.

  U organizaciji Zajedničkog programa USAID EIA, UNDP-a i GIZ-a iz oblasti bioenergije i pod vodstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u Mostaru je održan Prvi sastanak Radne grupe za obnovljive izvore energije u BiH. Radna grupa je formirana sa ciljem uključivanja svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedila oblast obnovljivih izvora energije i ispunile obaveze iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

 • #D4D: Održan biznis forum bh. dijaspore u Švicarskoj 6. mar. 2018.

  U Švicarskom gradu Kussnacht am/Rigi u organizaciji BKC Kula, 2. marta 2018. godine održan je jednodnevni Biznis forum bh. dijaspore u Švicarskoj – Kozarac u srcu.

 • Održana završna konferencija „Rezultati i dobre prakse razvoja regije Birač" 23. feb. 2018.

  Održana konferencija o rezultatima i dobrim praksama razvoja regije Birač koja je okupila više od 70 učesnika, predstavnika vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou, poduzetnika, organizacija civilnog društva, ali i predstavnika ambasada i međunarodnih projekata.

 • Zeleni ekonomski razvoj: Švedska izdvaja 7,8 miliona KM za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije 18. feb. 2018.

  Kako bi se smanjio uticaj prekomjerne potrošnje energije na okoliš i potaknuo prijelaz na korištenje čiste energije u javnom sektoru, Švedska vlada izdvaja 7,8 miliona KM za nastavak projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji implementira UNDP.

 • Program za oporavak od poplava: 15 miliona eura za stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih porodica 26. jan. 2018.

  S ciljem ublažavanja posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine, započela je implementacija druge faze Programa za oporavak od poplava. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, lokalnim vlastima partnerskih opština i gradova i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 • Vrbas projekt: Unapređenjem sistema reagovanja na poplave do smanjenja šteta 24. jan. 2018.

  U sklopu projekta „Smanjenja poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“ u 13 opština sliva rijeke Vrbas pokrenuta je revizija planova reagovanja na poplave i obuka osoblja sa ciljem smanjenja šteta i ublažavanja negativnog uticaja poplava na stanovništvo i privredu lokalnih zajednica.

 • LIR projekat: Proizvođač iz Maglaja isporučio svoje prve proizvode u Njemačku 23. jan. 2018.

  ADV PAX Lutec d.o.o. Maglaj, greenfield investicija* iz 2017. godine koju podržava projekat "Lokalni integrisani razvoj" finansiran od strane Evropske unije (EU), isporučila je po prvi put svoje proizvode na tržište EU. Kompanija, u sklopu koje su kreirana 42 nova radna mjesta, će raditi sa renomiranim evropskim i globalnim kupcima kao što su Nestle, Dr. Oetker, Dallmayr, Lambertz, Lindt, Heilemann Confiserie, Rausch, Bosch i Siemens.

 • Projekat ILD: Renoviran vrtić "Buba-mara" na Palama 22. jan. 2018.

  U Javnoj ustanovi (JU) Dječiji centar “Buba-mara” obnovljen je objekat vrtića, te su zamijenjene fasada i stolarija. Projekat je podržan putem Finansijskog mehanizma za podršku integrisanom i održivom lokalnom razvoju u Republici Srpskoj (RS). Finansijski mehanizam predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Investiciono-razvojne banke RS (IRBRS) te Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji zajednički podržavaju Vlade Švicarske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

 • LIR Projekat - Održane finalne prezentacije polaznika Startup akademije u BiH 19. jan. 2018.

  U okviru projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR) koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) podržan je razvoj poduzetničkih vještina i novih startup ideja u Bosni i Hercegovini.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno