SubscribeSubscribe

Info centar

 • Via Dinarica: Turistički operateri i blogerica iz Finske otkrivaju magiju turizma u BiH 14. sep. 2017.

  Dva turistička operatera i i turistička blogerica i novinarka iz Finske, posjetili su ove sedmice Bosnu i Hercegovinu i istražili neke od staza Via Dinarice, kako bi informirali finske turiste o ovoj destinaciji i pripremili im atraktivnu turističku ponudu.

 • LIR: U Foči uspješno realizovan projekat javnih radova “Zajedno do posla” 12. sep. 2017.

  U protekla četiri mjeseca 30 radnika iz socijalno ugroženih kategorija, među kojima je bilo i 10 žena dobilo je posao u okviru projekta “Zajedno do posla”, koji je uspješno realizovan u Foči.

 • MEG projekat pomaže sistemskom poboljšanju javnih vodnih usluga u BiH 04. sep. 2017.

  MEG projekat je pokrenuo inicijativu za sistemsko rješavanje problema u oblasti javnih vodnih usluga, putem potpisivanja ugovora između lokalnih vlasti sa vodovodnim komunalnim preduzećima. U okviru te inicijative kojom se poboljšava kvalitet vodosnabdijevanja, do sada je 11 partnerskih jedinica lokalne samouprave u BiH potpisalo ugovore o pružanju javnih komunalnih vodnih usluga između organa vlasti i vodovodnih preduzeća.

 • Projekat EU Lokalnog integrisanog razvoja osigurava bolji životni standard korisnika na području Doboja, Žepča i Maglaja 22. aug. 2017.

  Uspjesi Projekta Lokalnog integrisanog razvoja (LIR) koji sa 6,6 miliona eura finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) su jasno vidljivi na području Doboja, Žepča i Maglaja, zaključak je posjete Melvin Asina-a, šefa Kooperacija u Delegaciji EU u BiH i Sukhrob Khoshmukhamedov-a, zamjenika rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, korisnicima LIR projekta i predstavnicima lokalnih vlasti.

 • LIR projekat: Rezultati javnog poziva za učešće u aktivnostima podizanja zasada trešnje, jagode i lješnjaka 15. aug. 2017.

  U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“, 09. juna 2017. godine je objavljen javni poziv za izražavanje interesa za fizička lica za učešće u aktivnostima podizanja zasada trešnje, jagode i lješnjaka. Poziv je zatvoren 10. jula 2017.godine.

 • Početak radova na sanaciji klizišta Vardište u Zenici 15. aug. 2017.

  UNDP u sklopu projekta “Inicijativa za smanjenja rizika od katastrofa”, u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i gradom Zenica, započeo je radove na sanaciji klizišta Vardište u Zenici. Klizište direktno ugrožava 12 kuća u pojasu vodotoka Kočeva, kao i lokalni put koji koristi 88 domaćinstava Mjesne zajednice Broda.

 • Javna kampanja o uticaju žive na ljudsko zdravlje u Domovima zdravlja u Federaciji BiH 08. aug. 2017.

  U sklopu UNDP MIA projekta, koji finansira GEF, u toku je realizacija informativne kampanje kako bi se skrenula pažnja stanovništva na štetnost žive po ljudsko zdravlje.

 • Provedeno 100 projekata i poboljšan kvalitet života za 100.000 građana 26. jul. 2017.

  Više od 200 održanih foruma lokalnih zajednica, realizovana 76 infrastrukturna projekta i 34 projekta društvene uključenosti, 125 modernizovanih prostorija mjesnih zajednica, sedam otvorenih društvenih centara, brojne obuke koje su prošli predstavnici mjesnih zajednica, samo su neki od dosadašnjih rezultata projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH koji je u godinu dana provedbe utjecao na kvalitet života više od 100.000 građana u BiH, od čega 40.000 žena

 • UNDP BiH podržava socio-ekonomski razvoj Trebinja i Ljubinja 26. jul. 2017.

  Grad Trebinje i opština Ljubinje su dugogodišnji partneri UNDP-a u BiH, i rezidentna predstavnica UNDP BiH Sezin Sinanoglu posjetila je ova područja kako bi vidjela realizaciju aktivnosti i utjecaj UNDP projekata na lokalni razvoj, te razgovarala o mogućnostima za buduće zajedničke aktivnosti u okviru razvojnih programa u Istočnoj Hercegovini.

 • Usvojen Treći nacionalni izvještaj BiH i Drugi dvogodišnji izvještaj o emisiji stakleničkih plinova BiH 24. jul. 2017.

  Vijeće ministara BiH je usvojilo Treći nacionalni izvještaj (TNC) BiH i Drugi dvogodišnji izvještaj o emisiji stakleničkih plinova (SBUR) BiH u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC). UNDP je, uz finansijsku podršku GEF-a, u saradnji sa domaćim vlastima radio na pripremi oba izvještaja.