Info centar

Filter
Showing 1 - 15 of 15
 • 1. Oktobar 2014
  UNDP predstavio Siromaštvo Roma iz perspektive humanog razvoja

  Dana 1. oktobra, Regionalni ured UNDP-a za Europu i Zajednicu nezavisnih država i njegov terenski ured u Bosni i Hercegovini predstavio je najnoviji iz serije radova o inkluziji Roma , pod naslovom Siromaštvo Roma iz perspektive humanog razvoja autora Andreya Ivanova i Justina Kagina.

 • 15. Septembar 2014
  Predstavnicima Vlade RS prezentovan buduće aktivnosti UNDP-a - Program za Bosnu i Hercegovinu (2015 - 2019)

  Danas je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci, u koordinaciji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, održana prezentacija Programa za BiH i ključnih sektora djelovanja Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za naredni petogodišnji period.

 • 14. Februar 2014
  Predstavljen izvještaj „Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost“

  Stručnoj javnosti, predstavnicima institucija i organizacija u Republici Srpskoj predstavljen je Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost.

 • 3. Februar 2014
  UNDP:Čovječanstvo ostaje iznimno neravnopravno uprkos impresivnom napretku

  Kontinuirano smanjenje nejednakosti zahtijeva pomak prema inkluzivnim obrascima rasta – podržanih redistributivnim politikama i promjenama u društvenim normama – navodi se u predstavljenom izvještaju administratorice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Helen Clark.

 • 28. Januar 2014
  Marta, Gattuso i Vieri igraju na Utakmici protiv siromaštva

  Marta Vieira da Silva, Genara Gattuso, Christian Vieri i Philip Cocu su među igračima koji su nedavno potvrdili da će se pridružiti Ronaldu i Zinédine Zidaneu na godišnjoj, jedanaestoj po redu Utakmici protiv siromaštva. Prihodi od utakmice namijenjeni su naporima za oporavak Filipina pogođenih tajfunom Haiyan, jednom od najrazornijih oluja zabilježenih u historiji.

 • 23. Decembar 2013
  Rekonstruisan Odjel za pulmologiju u Doboju

  Rekonstruisani Odjel za pulmologiju bolnice „Sv. Luka“ u Doboju su otvorili Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Goran Vukmir, šef regionalne kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, čime je zvanično obilježen početak unaprijeđenih usluga iz oblasti dijagnostike i liječenja tuberkuloze u dobojskoj regiji.

 • 6. Decembar 2013
  Isporučena oprema za dijagnostiku TB-a vrijedna 1 milion KM

  Laboratorijska oprema za dijagnostiku tuberkuloze vrijedna preko 1 milion KM je ove sedmice isporučena u 15 laboratorija širom Bosne i Hercegovini. Nabavka opreme je finasirana sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u okviru UNDP projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“.

 • 15. Novembar 2013
  Početak rekonstrukcije krova Kantonalne bolnice u Bihaću

  Potpisivanjem ugovora između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i preduzeća Džena d.o.o. iz Gradačca, najavljen je početak izvođenja radova rekonstrukcije krova Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

 • 7. Novembar 2013
  Između mita i stvarnosti: Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini

  Osmi izvještaj o humanom razvoju pod nazivom Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: mit i stvarnost predstavljen je domaćoj i stranoj stručnoj javnosti, predstavnicima državnih i entitetskih institucija nadležnih za pitanja lokalnog razvoja, kao i medijima.

 • 2. Oktobar 2013
  Otvoren Odjel za kontrolu tuberkuloze i najavljeno uspostavljanje Odjela za onkologiju u Travniku

  Svečanim potpisivanjem Sporazuma o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, 02. oktobra u Travniku, se definira rekonstrukcija Odjela za onkologiju u Travniku, koju će finansirati Vlada SBK/KSB, a sprovesti UNDP do kraja 2013. godine. Sporazum su potpisali Tahir Lendo, premijer Vlade Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Armin Sirčo, viši koordinator i rukovodilac sektora socijalne uključenosti i demokratske uprave UNDP-a.

 • 3. Septembar 2013
  Nastavak programa borbe protiv TB-a u BiH

  Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH su potpisivanjem Projektnog dokumenta najavili nastavak borbe protiv tuberkuloze u BiH. Globalni fond za borbu protiv AIDSa, tuberkuloze i malarije (GFATM) je finansijer 6,9 miliona US dolara vrijedne dvogodišnje faze projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“, kojeg provodi UNDP.

 • 19. jun 2013
  Održana završna konferencija UN programa YERP

  Dana 19. juna 2013. u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu održana je završna konferencija UN programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP), koji je realizovan u protekle 3 godine, a finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

 • 12. jun 2013
  MDG-F aktivnosti u Hercegovini

  Danas su u Hercegovini upriličena dva svečana otvorenja - Centra za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO) u Širokom Brijegu i sjedišta Javnog poduzeća Vjetrenica – Popovo Polje u Zavali, općina Ravno, u okviru aktivnosti tri MDG-F programa, Unaprijeđenje Kulturnog razumijevanja u BiH , Očuvanje okoliša i klimatske promjene, te Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih koje je finansirala Vlade Kraljevine Španije.

 • 13. Mart 2013
  Svečano otvaranje rekonstruisanih laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze - Program kontrole tuberkuloze

  Dana 12.03.2013. u 10:30 će u četiri bh. grada - Bihać, Foča, Travnik i Zenica je upriličeno svečano otvaranje rekonstruisanih laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze. Rekonstrukcija laboratorija je obavljena u okviru projekta “Jačanje DOTS strategije i unapređenje Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini“.

 • 12. Mart 2012
  Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

  Povodom obilježavanja 3. decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, UNDP u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, danas u Sarajevu organizovao konferenciju pod nazivom "Uklanjanje barijera za stvaranje inkluzivnog i pristupačnog društva za sve", kako bi se skrenula pažnja na mogućnosti koje informacione i komunikacijske tehnologije (ICT) pružaju osobama s invaliditetom.

Kontaktirajte UNDP u BiH
Telefon: +387 (0)33 293 400
Fax: +387 (0)33 552 330