Živjeti od zemlje

Program oporavka regije Srebrenica (SRRP) kreiran je sa ciljem da podrži lokalno stanovništvo – i one koji su ostali, i one koji su se vratili – i ponovno uspostavi uslove za život, te promovira revitalizaciju regiona.

Nekada relativno prosperitetno područje, regija koju pokrivaju općine Srebrenica, Bratunac i Milići u istočnoj Bosni pretrpjela je ogromne ljudske gubitke u ratu 1992-1995, uz uništenje infrastrukture i industrijskih kapaciteta. Iz rata je izašla kao jedna od socijalno i ekonomski najnerazvijenijih oblasti u Bosni i Hercegovini, sa izuzetno visokim nivoom nezaposlenosti i siromaštva, te se veliki dio lokalnog stanovništva okrenuo poljoprivredi kao sredstvu opstanka. Za povratnike je to bio jedini mogući izvor prihoda, s obzirom da su bili potpuno isključeni iz zapošljavanja u općinskim administracijama. No, zbog nedostatka kapitala, tehničke ekspertize i pristupa tržištima, proizvodnja je bila jako niska. Mnogi poljoprivrednici nisu uspijevali da proizvedu više od potreba svojih domaćinstava.

Izdvajamo

  • Prodaja mlijeka povećala se sa manje od 10.000 litara 2005. godine na 2.590.870,50 litara 2012. godine (to jest 259 puta)
  • 90% proizvedenog mlijeka je visoke kvalitete i u skladu sa EU zahtjevima
  • Broj komercijalnih proizvođača mlijeka povećao se sa 30 na 119 u 2005. godini, i na 168 u 2012. godini
  • Broj grla ovaca povećao se sa oko 2.000 grla 2009. godine na 4.239 grla (ili za 111%)
  • Proizvodnja voća, jagodičastog voća (malina) i povrća povećana je sa 700 kilograma po hektaru 2008. godine na 13.000 kg/ha 2011. godine
  • Uvedene su moderne tehnike uzgoja jagodičastog voća, uključujući upotrebu okolišno prihvatljivih pesticida i modernih sistema đubrenja kao što su folijarna i đubriva rastvoriva u vodi.

Salih Ibišević i njegova porodica vratili su se u selu Glogova u općini Bratunac 2001. godine, zatekavši svoju kuću u ruševinama. Život je za porodicu povratnika bio izuzetno težak u to vrijeme. Iako nije imao posao niti stalne prihode, Salih je pomoću donacija i lične ušteđevine uspio obnoviti kuću i kupiti dvije krave i nekoliko ovaca. Kako nije imao iskustva u uzgoju stoke i proizvodnji mlijeka, rezultati njegovog rada bili su slabi. Dnevno je po kravi uspijevao dobiti svega 10 litara mlijeka (EU prosjek je između 20 i 40 litara), koje je korišteno uglavnom za potrebe domaćinstva, jer nije postojao sistem otkupa mlijeka. Prihod koji je ostvarivao od uzgoja stoke jedva da je pokrivao troškove početne investicije i svakodnevnog života.

“Bilo je to teško vrijeme za sve nas, jedva smo preživljavali. Nismo mogli proizvesti skoro ništa za prodaju. Čak i kada jesmo, nismo to imali gdje prodati”, prisjeća se Salih.

Stvari su za Saliha krenule nabolje 2007. godine, kada je dobio donaciju od pet simentalskih junica, uz tehničku pomoć i obuku o modernim metodama uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka. Donacija koju je dobio bila je u sklopu Programa oporavka regije Srebrenica (SRRP), koji finansira Vlada Nizozemske. Program je za cilj imao da ojača lokalne proizvođače putem obezbjeđivanja tehničke pomoći i obučavanja o metodama moderne poljoprivredne proizvodnje, uspostavljanja tržišnih struktura za prodaju njihovih proizvoda i pomaganja da povećaju svoju konkurentnost kroz investicije. SRRP program je također uspio privući nekoliko velikih investicija za komercijalne mljekare, te preko stotinu manjih investicija za uzgoj ovaca i druge podsektore. U Salihovom slučaju, ovo je rezultiralo time da je mogao postići veće količine i bolji kvalitet mlijeka. Njegova se proizvodnja 2012. godine više nego udvostručila, dostigavši 86.000 litara, u odnosu na 35.600 litara 2009. godine. On planira da do kraja 2013. godine poveća proizvodnju na 100.000 litara. Njegova novoizgrađena farma je primjer moderne farme mlijeka koja ispunjava sve EU zahtjeve za brigu o životinjama i standarde higijene i zaštite okoliša. Mlijeko koje proizvede prodaje u okviru organiziranog lanca vrijednosti koji povezuje kupce sa mikroproizvođačima. Pored jabuka i krastavaca, koje danas uzgaja primjenjujući modernu i integralnu tehnologiju, Salih također proizvodi i kukuruznu silažu za ishranu stoke i planira da ove godine uvede travnu silažu. Prihod koji ostvaruje omogućava pristojan život za njegovu porodicu, izvan sjene siromaštva.

“Na početku sam imao dvije krave i slabu proizvodnju. Danas imam modernu farmu sa 15 krava muzara, sedam junica i teladi. Proizvodnja je sada više nego udvostručena i planiram da je do kraja godine utrostručim“, govori Salih.

Salih nije jedini kojeg je SRRP program podržao. U stvari, program je tokom svoje tri faze pomogao uspostavljanje dinamične infrastrukture za komercijalnu proizvodnju u različitim poljoprivrednim podsektorima, na dobrodit oko 1.000 porodica. Uspostavljena je funkcionalna mreža otkupnih centara putem kojih tri fabrike za preradu prikupljaju mlijeko, što stvara visokokonkurentno okruženje koje pogoduje proizvođačima mlijeka u regiji.

Veličina stada ovaca u regiji povećala se za 111% u periodu od 2000 do 2009. godine i preko 100 uzgajivača ovaca sada ostvaruje redovne i povećane prihode od uzgoja ovaca, koji su iznosili 738.110 KM u 2012. godini. Također su uspostavljena i tri maloprodajna centra za prodaju proizvoda uzgajivača povrća. Proizvodnja malina znatno je povećana, a Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma „Dani maline“, koji se svake godine održava u Bratuncu, postao je jedan od najvažnijih u zemlji. Osim toga, 1.384 poljoprivrednika prošlo je nastavnu obuku i praktični trening o modernim poljoprivrednim tehnikama, što je dovelo do značajnog povećanja produktivnosti.

Uprkos ovim postignućima poljoprivrednici, poduzetnici, lokalni partneri i druge ključne zainteresirane strane nastavljaju zahtijevati daljnju tehničku pomoć i usluge. Kako bi postignuća programa bila održiva, potreban je nastavak suradnje sa lokalnim vlastima, lokalnim zajednicama i privatnim sektorom. Na taj način može se i dalje unapređivati konkurentnost regije i osigurati budući razvoj.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno