Starost je zlatno doba

Pomoć starim i ugroženim stanovnicima banjalučke regije

Perka je do nedavno sama brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović
Perka je do nedavno sama brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović

Perka Zorić 85 godišnja starica živi u selu Verići, na području grada Banja Luka. U trošnoj kući i sa skromnom penzijom preživljava bez ičije pomoći.

Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je do nedavno sama brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć potrebnija.

“Pomažem Trivuni, niko drugi nema, nego ja. Kuham joj i spremam, presvlačim je, mada je teža od mene. Zajedno sve djelimo, pa je lakše.”

Prijateljstvo započeto tokom izbjegličkih dana je postalo neraskidivo, i od tada dijele i radost i tugu.

Dirljivo prijateljstvo dvije starice je svijetao primjer ljudske dobrote i humanosti, no ponekad ljubav i dobra volja nisu dovoljne da se riješe životne nedaće. Zbog toga je stručna pomoć, ugroženima i napuštenima itekako važna i neophodna.

Tu potrebu su prepoznali volonteri i socijalni radnici organizacije Partner, te su proteklih godina pomogli  više od 70 osoba poput Perke i Trivune na području grada Banja Luke.

Izdvojeno

  • Pripremljena baza podataka 80 korisnika kojima je potrebna njega i socijalna pomoć
  • Angažovano 6 njegovatelja (tri puno radno vrijeme, tri pola radnog vremena) kojima je zaposlenje bilo neophodno i 2 socijalna radnika
  • Njega i kućne posjete, prevoz do ambulante, doma zdravlja ili kliničkog centra, servis pranja rublja, pomoć pri rješavanju statusa zdravstvenog osiguranje ili druge socijalne nadoknade (za korisnike koji po zakonu imaju na to pravo) obezbijeđene za 71 osobu
  • Centar za socijalni rad BL i 7 lokalnih mjesnih zajednica uključeni u rad projekta
  • Gradska uprava Banja Luke sufinansirala projekat u iznosu od 20%

Projekat nazvan „Starost je zlatno doba“ je pokrenut kako stare i nemoćne osobe u ruralnim mjestima ne bi bile prepuštene zaboravu i nebrizi. Odlazak doktoru, nabavka hrane i lijekova, za njih često predstavljaju veliku prepreku. Zbog toga je u okviru projekta napravljena baza podataka svih kojima je neophodna ovakva vrsta pomoći. Kako bi se pomoglo najranjivijima, uposleni su njegovatelji i njegovateljice, koji su i sami nezaposleni ili socijalno ugroženi, čime se i njima omogućio kvalitetniji život i prilika za preko potrebno zaposlenje.

Sandra Radulj je medicinska sestra koja već pola godine posjećuje Perku i Trivunu barem jednom nedeljno. Zahvaljujući njenim posjetama ove dvije starice znaju da nisu zaboravljene i napuštene.

„Pomažem bakama, mjerim im pritisak, šećer, odem u prodavnicu, ili ih vozim u ambulantu ako im je potreban pregled. Nekada pomognem oko čišćenja kuće, operem suđe i završim stvari koje su im potrebne. Vezala sam se za njih, a i one za mene.“

Samir Omerefendić, voditelj projekta Jačanje lokalne demokratije/demokracije (LOD III), je istakao kako UNDP skupa sa organizacijama civilnog društva i lokalnim vlastima radi na tome da se razumiju potrebe onih kojima je pomoć neophodna, onih čiji se glas rijeđe čuje. „LOD projekat postavlja temelje za bolje društvo u kojem zajednice pomažu svojim najslabijim i najranjivijim članovima.“

Njega i kućne posjete, prevoz do ambulante, doma zdravlja ili kliničkog centra, servis pranja rublja, samo su neke od usluga koje su postale dostupne starim i nemoćnim osobama u banjalučkoj regiji, zahvaljujući projektu „Starost je zlatno doba“.

Samoća staračkih dana, može se odagnati ljubavlju i toplim ljudskom gestom i riječju. Kada imamo jedni druge, kada dijelimo i pomažemo, nedaće neimaštine polako blijede. Tada su i radosti veće, a tuge manje. Perka i Trivuna to najbolje znaju.

Prepoznajući važnost ovog projekta, Gradska uprava Banja Luke sufinansira projekat, time omogućavajući pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Projekat „Starost je zlatno doba“, realizovan je u sklopu projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“, koji implementira UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom pravde BiH i 40 jedinica lokalne samouprave, a koji je finansiran iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć Evropske unije, u iznosu od 2 miliona evra.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno