Nezir Čelik: čekajući da se svjetla upale

Nezir Čelik je godinama čekao da struja dođe do njegovog doma
Nezir Čelik je godinama čekao da struja dođe do njegovog doma

Prva električna sijalica u Bosni i Hercegovini zasjala je 1890. godine. Ipak, 122 godine kasnije, Nezir Čelik koristi petrolejsku lampu da osvijetli svoj dom – i to ne svojom voljom.

Dok su radnici postavljali stub ispred njegove kuće, gospodin Čelik – obučen u sivo, brižljivo očuvano odijelo – posmatrao ih je kako lopatama bacaju šljunak i pripremaju beton, usput razmjenjujući šale.

Polako, stub se podiže i postavlja na mjesto, praćen klicanjem radnika i sve jačim brujanjem mašina.

Uprkos njegovom mirnom držanju, dala se primijetiti neka vrsta dječijeg nestrpljenja. Poput hiljada drugih raseljenih lica i izbjeglica koji se pokušavaju vratiti u svoje domove, i gospodin Čelik je do sada mogao samo sanjati o povratku.

Izdvajamo

  • Infrastruktura uništena za vrijeme rata još uvijek predstavlja veliki problem za osobe koje se žele vratiti, ali i za obnovu i ekonomski razvoj zemlje.
  • Svakodnevni život bez struje je realnost za više od 2.500 domaćinstava povratnika koji su se u svoje domove vratili prije više od pet godina.
  • Do sada, UNDP je rekonstruirao više od 100 kilometara dalekovoda, postavio 22 elektrane i više od 2.000 električnih stubova u 18 općina širom BiH.
  • Od 2009. godine, 400 domaćinstava povratnika priključeno je na električnu mrežu, zahvaljujući pomoći Vlade Kraljevine Norveške i Fondu za povratak BiH.

“Dođem ovdje i ostanem pet ili deset dana, ili dvije sedmice, i moram ići nazad. Nemam se gdje okupati, nema ničega”, govori gospodin Čelik.

Struja je osnovno sredstvo za pripremu i čuvanje hrane, kaže on.

“Danas ovdje ne možete živjeti bez struje.”

Polako, dok radnici postavljaju jedan za drugim stubom, dalekovodna mreža se širi. Kablovi koji će selo gospodina Čelika nakon 20 godina povezati sa elektrosistemom, pružaju se uz pet kilometara dugačak put.

Infrastruktura uništena za vrijeme rata još uvijek predstavlja veliki problem za osobe koje se žele vratiti, ali i za obnovu i ekonomski razvoj zemlje.

UNDP je sa lokalnim vlastima tri godine radio na dovođenju električne energije do povratničkih zajednica u udaljenim dijelovima zemlje. Od 2009. godine, 400 domaćinstava povratnika priključeno je na električnu mrežu, zahvaljujući pomoći Vlade Kraljevine Norveške i Fondu za povratak BiH.

Do sada, UNDP je rekonstruirao više od 100 kilometara dalekovoda, postavio 22 elektrane i više od 2.000 električnih stubova u 18 općina širom BiH.

No, mnogo toga još treba učiniti. Svakodnevni život bez struje je realnost za više od 2.500 domaćinstava povratnika koji su se u svoje domove vratili prije više od pet godina.


“Podnosio sam molbe da se nešto uradi ovdje”, govori gospodin Čelik. “Danas, ovdje, imam nadu da će se izgraditi, da ću moći da dođem i ostanem ovdje…”

Za mnoge poput njega, bez pomoći državnih vlasti, jedina mogućnost je da čekaju svjetlije dane.

Iz tog je razloga UNDP, u suradnji sa NESTA-om, pokrenuo natječaj Obnovljivi izvori energije.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno