Naše priče

  • Kako se ulaganje u prevenciju od prirodnih nepogoda isplati?Kako se ulaganje u prevenciju od prirodnih nepogoda isplati?Poplave u 2004, 2006, 2009, 2010. i naročito u 2014. godini iznova nam pokazuju da je naša zemlja u potpunosti izložena uticaju klimatskih promjena.

  • Psi i razvoj: Neočekivano uspješna pričaPsi i razvoj: Neočekivano uspješna pričaUNDP BiH već dvije godine u partnerstvu sa Međunarodnim fondom za dobrobit životinja, a osnovni cilj tog partnerskog odnosa je: pomoći bosanskohercegovačkim lokalnim zajednicama da riješe svoj problem pasa lutalica. Proces razvoja humane zajednice afirmiše UNDP vrijednosti kao što su osnaživanje lokalnih zajednice da sami, u svojim lokalnim zajednicama, rade na održivim rješenjima problema sa kojima su suočeni.

  • Sanacija prioritetnog stambenog fonda oštećenog u poplavama koju finansira EU bilježi rezultate u Banja LuciSanacija prioritetnog stambenog fonda oštećenog u poplavama koju finansira EU bilježi rezultate u Banja LuciZavršena je sanacija 45 prioritetnih stambenih jedinica u Banja Luci u okviru Programa EU za oporavak od poplava, dok su radovi na 21 u toku. Ove stambene jedinice se nalaze u banjalučkom naselju Lazarevo, koje je pretrpjelo značajne štete tokom poplava u maju 2014. EU je za sanaciju stambenog fonda u Lazarevu izdvojila oko 280.000 EUR (560.000 KM), dok ukupna predviđena investicija EU u sanaciju 203 stambene jedinice na području Banja Luke iznosi više od 880,000 EUR (1.7 miliona KM).

  • Sigurnost radnika na prvom mjestu Sigurnost radnika na prvom mjestuUNDP je za oko 300 uposlenika kupreške šumarije organizovao obuku iz prve pomoći, sigurnosti na radu, te rizika od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

  • Udruživanjem do zarade od mljekarstva Udruživanjem do zarade od mljekarstvaPet povratničkih porodica iz Drvara su odlučili da zajednički krenu u bitku za tržištem, jer smatraju da od mlijeka imaju sigurnu zaradu.

  • Kupreški sir osvaja domaće tržišteKupreški sir osvaja domaće tržišteAgro-trgovačka zadruga “BH Milch”, preko UN TFHS, povećala je proizvodnju jedinstvenog „Kupreškog sira“.

  • EU započela sanaciju poplavljenih stambenih jedinica u naselju Alžirac u ŠamcuEU započela sanaciju poplavljenih stambenih jedinica u naselju Alžirac u ŠamcuSanacija 28 prioritetnih stambenih jedinica u naselju Alžirac u Šamcu započela je ove sedmice u okviru Programa za oporavak od poplava Evropske unije. Radovi koje finansira EU označavaju početak sanacije stambenog fonda u ovom naselju.

  • EUFOR i Oružane snage BiH započele obnovu mosta uništenog u poplavama u Jasenicama u ZvornikuEUFOR i Oružane snage BiH započele obnovu mosta uništenog u poplavama u Jasenicama u ZvornikuOružane snage BiH su od augusta 2014. godine intenzivirale angažman na sanaciji putnih komunikacija koje su oštećene poplavama i klizištima, te obnovi uništenih mostova, uključujući i privremena rješenja - postavljanje pontonskih mostova

  • 28 porodica u naselju Alžirac u Šamacu se vratilo svojim domovima zahvaljujući podršci EU Programa za oporavak od poplava28 porodica u naselju Alžirac u Šamacu se vratilo svojim domovima zahvaljujući podršci EU Programa za oporavak od poplavaZahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava, sanirano je 28 stambenih jedinica u naselju Alžirac u Šamcu što je omogućilo porodicama da se vrate u svoje domove. Podrška EU je pomogla u normalizaciji životnih uslova ovih porodica koje su do tada privremeno živjele širom šamačke regije, kod rodbine, prijatelja ili u raznom alternativnom smještaju koji je osigurala opštinska vlast.

  • Starost je zlatno doba Starost je zlatno dobaPerka Zorić 85 godišnja starica živi u selu Verići, na području grada Banja Luka. U trošnoj kući i sa skromnom penzijom preživljava bez ičije pomoći. Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je do nedavno sama brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć potrebnija.