Nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini: koliko odbijanja možeš podnijeti?

Centri za zapošljavanje širom zemlje obučavaju mlade, nude im poslove i pomažu im da se zaposl
Centri za zapošljavanje širom zemlje obučavaju mlade, nude im poslove i pomažu im da se zaposle

Piše: Pavle Banjac - Bio sam na najneobičnijoj izložbi. Savremena umjetnost. Instalacija. Stvarni život. Nazovite to kako želite, ali to nije bio svakidašnji prizor.

Izdvajamo

  • Zamislite niz panela, dugačak deset metara, sa više od 100 odbijenica dobijenih od raznih institucija.
  • U Bosni i Hercegovini, skoro 60 procenata mladih je nezaposleno.
  • Osoblje centara pružilo je mogućnost neformalne i formalne edukacije, obuke za pisanje biografije, kurseva računara i engleskog jezika za više od 40.000 mladih osoba od 16 i više godina.

Zamislite niz panela, dugačak deset metara, sa više od 100 odbijenica dobijenih od raznih institucija.

26-godišnji profesor historije, Dušan Jokić, je kreator i kustos izložbe. On i njegove kolege, svi fakultetski obrazovani, prijavljivali su se za poslove više od dvije godine – podnoseći prijave, šaljući biografije, nikada ne gubeći nadu. Uvijek isti odgovor: ne.

S vremenom, njihove su se nade smanjivale, a hrpa odbijenica rasla. Ne gubeći smisao za humor, Dušan je odlučio demonstrirati koliko je teško biti mlada osoba koja traži posao.

Odlučio je napraviti izložbu i podijeliti sa svijetom rezultate svoje potrage za poslom, pozivajući mlade ljude da donesu i postave svoja sopstvena pisma odbijenice.

Razmišljajući o mladim ljudima, pitam sam sebe koliko odbijanja mogu podnijeti prije nego što odustanu?

U Bosni i Hercegovini, skoro 60 procenata mladih je nezaposleno.

Da pokažemo kako je to tražiti posao, razgovarali smo sa dvije mlade žene – Sanjom i Bojanom. One su skoro istih godina, uz jednu bitnu razliku. Sanja je nezaposlena. Sanja je savjetnik za profesionalno usmjeravanje, i pomaže Bojani da pronađe posao. Evo videa sa njihovom pričom:

Odgovarajući na visoku nezaposlenost mladih, program Ujedinjenih nacija, finansiran od Vlade Kraljevine Španije, pomaže mladim ljudima da pronađu posao i razviju svoje vještine. Program je širom zemlje uspostavio 17 centara, koji pružaju edukaciju, savjetovanje i informacije.

Bojana je jedna od 59 savjetnika za profesionalno usmjeravanje, koji su u posljednje tri godine pomogli više od 3.700 mladih osoba da pronađu svoje prvo zaposlenje. Osoblje centara pružilo je mogućnost neformalne i formalne edukacije, obuke za pisanje biografije, kurseva računara i engleskog jezika za više od 40.000 mladih osoba od 16 i više godina.

Centri za zapošljavanje širom zemlje nude obuku za posao i vještine, i pomažu mladim osobama da pronađu posao

Moja poruka njima je jednostavna: nastavite pokušavati, ne odustajte.

Bosna i Hercegovina dobro poznaje opasnosti beznađa. Odliv mozgova i gubitak talentiranih mladih ljudi šteti našem društvu. Danas, više od polovine osoba koje smo intervjuirali izjavilo je da bi odmah napustili zemlju ukoliko bi im se pružila prilika – jer je previše tih “NE” koje mladi NE mogu podnijeti.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno