Kada je zbir veći od dijelova: zajednički rad za sigurniju Bosnu i Hercegovinu

Demilitarizacija artiljerijske municije
Demilitarizacija artiljerijske municije

Tema je osjetljiva, ulozi visoki, no da li je moguće razviti sveobuhvatnu strategiju za kontrolu malog oružja bez skoro ikakvih sredstava? Naše iskustvo pokazuje da jeste. U čemu je tajna? Uključiti sve u rad i fokusirati se na zajednički cilj.

Prije osam mjeseci, kao tim odgovoran za kontrolu i smanjenje količina malog oružja u Bosni i Hercegovini, počeli smo sa radom na novoj četvorogodišnjoj strategiji za zemlju. Ubrzo smo uvidjeli da je, uz oskudna finansijska sredstva, pokušaj pisanja strategije koja bi omogućila dinamičan napredak u oblasti složenoj kao što je ova, jako težak zadatak, ako ne i nemoguć.

Izdvajamo

  • Naše iskustvo pokazuje da je moguće razviti sveobuhvatnu strategiju za kontrolu malog oružja bez skoro ikakvih sredstava?
  • stovremeno, kako je BiH uspješno dospjela na 18. mjesto od 159 zemalja koje izvještavaju o napretku u kontroli malog oružja, najveća nam je želja bila da nastavimo unapređivati naše rezultate.
  • I tako smo sljedećih šest mjeseci radili sa 50 pojedinaca iz oko 30 institucija, agencija i organizacija iz međunarodnog, vladinog i nevladinog sektora, kako bismo zajednički izradili strategiju kontrole malog oružja i lakog naoružanja za period 2013-2016.
  • Upravo su nas timski duh, osjećaj partnerstva i svijest o zajedničkom cilju, iza tradicionalnih organizacijskih silosa, doveli do uspjeha.

Istovremeno, kako je BiH uspješno dospjela na 18. mjesto od 159 zemalja koje izvještavaju o napretku u kontroli malog oružja, najveća nam je želja bila da nastavimo unapređivati naše rezultate. Da li smo mi, međutim, bili jedini koji to žele?

Shvatili smo da je, iako možda imamo manjak sredstava, naša mreža veoma snažna.

Tokom godina, izgradili smo čvrsta i prijateljska partnerstva sa institucijama države, organizacijama civilnog društva i međunarodnim organizacijama – a svi su oni posvećeni smanjenju i praćenju protoka malog oružja i lakog naoružanja u zemlji.

Svaka od ovih organizacija sa sobom donosi skup vještina i iskustava, što nam je omogućilo zauzimanje šire perspektive. Ovo je vrsta raznolikosti koja je esencijalna u efikasnom odgovaranju na tako složen, mnogostran problem kao što je ovaj s kojim smo se suočili.

I tako smo sljedećih šest mjeseci radili sa 50 pojedinaca iz oko 30 institucija, agencija i organizacija iz međunarodnog, vladinog i nevladinog sektora, kako bismo zajednički izradili strategiju kontrole malog oružja i lakog naoružanja za period 2013-2016.

Naš prioritet kao moderatora bio je da osiguramo da proces bude participativan, transparentan i ravnopravan u pogledu teritorijalne zastupljenosti.

Suradnja je bila impresivna! Pored ekspertize samog UNDP-a, mogli smo se osloniti na OSCE koji je izradio nacrt strategije, vojnu misiju Evropske unije koja je strategiju prevela na engleski jezik, i Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa koji je razvio nekoliko projektnih zamisli. Povrh toga, NVO sektor pružio nam je svoju viziju seta alata za zagovaranje kontrole malog oružja i lakog naoružanja.

Kao rezultat, ponosni smo da možemo predstaviti pragmatičnu i provodivu strategiju, koja sadrži 34 konkretna projektna koncepta. Po prvi put, mapirane su sve postojeće inicijative u ovoj oblasti i inkorporirani planovi svih relevantnih međunarodnih organizacija. Na naše zadovoljstvo, provođenje nekih od projekata već je započelo.

Ono što je ključno jeste to da su ovi napori imali i ljudsku dimenziju. Lako je govoriti o najsavremenijim metodama strateškog planiranja i inovativnim pristupima izradi strategije, ali sve se to na kraju svodi na ljude: njihovo znanje, motivaciju i žar.

Tokom ovog procesa strateškog planiranja, dijelili smo različite trenutke – od pokušaja paljenja vatre u kaminu do pričanja viceva, od zbijanja šala do prosipanja kafe po nacrtu strategije (!). Upravo su nas timski duh, osjećaj partnerstva i svijest o zajedničkom cilju, iza tradicionalnih organizacijskih silosa, doveli do uspjeha.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno