Projekat Explode: Razoružanje za sigurniju Bosnu i Hercegovinu

Unexploded ordnance, Doboj, Bosnia and Herzegovina
Unexploded ordnance, Doboj, Bosnia and Herzegovina

Napisao: CHRISTOPHER BRAY – Preko 17.000 tona viška municije u vojnom posjedu se nalazi u Bosni i Herzegovini. Zbog starosti, veća količine zaliha municije postaje hemijski nestabilna, te kao takva predstavlja opasnost za ljude i okolinu.

Trenutno radim kao pripravnik na Projektu EXPLODE.

Izdvajamo

  • Nema dovoljno javne svijesti o opasnosti koju predstavlja uskladištena hemijski nestabilna municija.
  • Osnovni cilj projekta je da se posveti rješavanju velikih količina viškova, zastarjele, hemijski nestabilne municije koja se nalazi u skladištima širom BiH.
  • Socio-ekonomski razvoj može se postići samo u sigurnim zajednicama, tako da će pravi uzbudljivi dio cijele priče započeti kada zajednice bude sigurne od ove opasnosti.

Kako sam živio u ovoj zemlji tri godine, mogu da potvrdim da još uvijek nema dovoljno javne svijesti o opasnosti koju predstavlja uskladištena hemijski nestabilna municija.  Ja lično nisam znao koliku opasnost predstavljaju skladišta, niti da postoji relativno puno organizacija i projekata koji rade na smanjenju ove opasnosti.

Imao sam priliku da prisustvujem ceremoniji početka projekta, na kojoj su bili Ministar Odbrane BiH te predstavnici organizacija koje se bave uništavanjem municije i oružja, uključujući i vojne snage EU u BiH (EUFOR), Organizaciju za sigurnost i saradnju (OSCE), Sjeverno Atlantski pakt (NATO), te delegacija Europske Unije (EU).

Na licu mjesta u Radionici za održavanje i uništavanje municije i minsko eksplozovnih sredstava (RZOiU MiMes) Oružanih snaga BiH, u Doboju, smo mogli da vidimo delaboraciju municije te sve teškoće i opasnosti koje postoje zbog zastarjele opreme koja se koristila prije početka Projekta. Sa početkom projekta stavljene su u funkciju i nove mašine koje su namjenski kupljene kako bi proces delaboracije municije bio što sigurniji za operatere ali istovremeno i da se ubrzao, uz zadovoljenje svih ekoloških propisa.

Šta radi projekat EXPLODE?

U partnerstvu sa Ministarstvom odbrane i OSCE-om, UNDP radi na slijedećem:

Osnovni cilj projekta je da se posveti rješavanju velikih količina viškova, zastarjele, hemijski nestabilne municije koja se nalazi u skladištima širom BiH, i to je cilj koji je vrijedan truda. Projekat će unaprijediti sigurnost, ne samo onih koji rade sa tim sredstvima, već i onih koji žive u neposrednoj blizini lokacija skladištenja, koje su većinom u ruralnim područjima.

Uklanjajući mogućnost velike nekontrolisane eksplozije je veliki napredak, ali to je samo početak. Socio-ekonomski razvoj može se postići samo u sigurnim zajednicama, tako da će pravi uzbudljivi dio cijele priče započeti kada zajednice bude sigurne od ove opasnosti.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno