Projekat Explode: Ražoružanje za sigurniju Bosnu i Hercegovinu

Unexploded ordnance, Doboj, Bosnia and Herzegovina
Unexploded ordnance, Doboj, Bosnia and Herzegovina

Napisao: CHRISTOPHER BRAY – Preko 17.000 tona viška municije u vojnom posjedu se nalazi u Bosni i Herzegovini. Zbog starosti, veća količine zaliha municije postaje hemijski nestabilna, te kao takva predstavlja opasnost za ljude i okolinu.

Trenutno radim kao pripravnik na Projektu EXPLODE (explosive ordnance and remnants of war Destruction - Uništavanje eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata ).

Izdvajamo

  • Nema dovoljno javne svijesti o opasnosti koju predstavlja uskladištena hemijski nestabilna municija.
  • Osnovni cilj projekta je da se posveti rješavanju velikih količina viškova, zastarjele, hemijski nestabilne municije koja se nalazi u skladištima širom BiH.
  • Socio-ekonomski razvoj može se postići samo u sigurnim zajednicama, tako da će pravi uzbudljivi dio cijele priče započeti kada zajednice bude sigurne od ove opasnosti.

Kako sam živjeo u ovoj zemlji tri godine, mogu da potvrdim da još uvijek nema dovoljno javne svijesti o opasnosti koju predstavlja uskladištena hemijski nestabilna municija.  Ja lično nisam znao koliku opasnost predstavljaju skladišta, niti da postoji relativno puno organizacija i projekata koji rade na smanjenju ove opasnosti.

Imao sam priliku da prisustvujem ceremoniji početka projekta, na kojoj su bili Ministar Odbrane BiH te predstavnici organizacija koje se bave uništavanjem municije i oružja, uključujući i vojne snage EU u BiH (EUFOR), Organizaciju za sigurnost i saradnju (OSCE), Sjeverno Atlantski pakt (NATO), te delegacija Europske Unije (EU).

Na licu mjesta u Radionici za održavanje i uništavanje municije i minsko eksplozovnih sredstava (RZOiU MiMes) Oružanih snaga BiH, u Doboju, smo mogli da vidimo delaboraciju municije te sve teškoće i opasnosti koje postoje zbog zastarjele opreme koja se koristila prije početka Projekta. Sa početkom projekta stavljene su u funkciju i nove mašine koje su namjenski kupljene kako bi proces delaboracije municije bio što sigurniji za operatere ali istovremeno i da se ubrzao, uz zadovoljenje svih ekoloških propisa.

Na čemu radi projekat EXPLODE?

U partnerstvu sa Ministarstvom odbrane i OSCE-om, UNDP radi na slijedećem:

Osnovni cilj projekta je da se posveti rješavanju velikih količina viškova, zastarjele, hemijski nestabilne municije koja se nalazi u skladištima širom BiH, i to je cilj koji je vrijedan truda. Projekat će unaprijediti sigurnost, ne samo onih koji rade sa tim sredstvima, već i onih koji žive u neposrednoj blizini lokacija skladištenja, koje su većinom u ruralnim područjima.

Uklanjajući mogućnost velike nekontrolisane eksplozije je veliki napredak, ali to je samo početak. Socio-ekonomski razvoj može se postići samo u sigurnim zajednicama, tako da će pravi uzbudljivi dio cijele priče započeti kada zajednice bude sigurne od ove opasnosti.