Lajk za pametnu energiju

Promocija pametne upotrebe energije

U okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj, UNDP uz podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH realizuje kampanju Lajk za pametnu energiju, kako bi djeca i odrasli zajedno radili na poboljšanju energetske efikasnosti u svojim domovima, školama, radnom mjestu.

Glavni junak kampanje koja se provodi širom Bosne i Hercegovine je profesor Atom. On je naučnik, sveznalac, koji ima odgovor na svako pitanje u vezi sa energetskom efikasnošću. Profesor obrazuje mlade i odrasle o energetskoj efikasnosti i daje korisne savjete o različitim načinima pametne uštede energije.

Ukoliko želite da pročitate savjete kako uštediti energiju u svakodnevnom životu posjetite našu webstranu www.lajkzapametnuenergiju.ba.

Aktivnosti u sklopu kampanje Lajk za pametnu energiju

 Obilježavanje Svjetskog dana okoliša 05.06.2017.

Publikacije

Ukoliko želite da pročitate savjete kako uštediti energiju u svakodnevnom životu i smanjiti zagađenje životne sredine, provjerite naše publikacije: 200 EE savjeta i Prihvatite izazov težak jednu tonu.

Posjete gradovima

U periodu školskog ljetnog raspusta, profesor Atom posjećuje gradove širom BiH kako bi podijelio savjete o uštedi energije, kao i zanimljive poklone koje potiču pametnu upotrebu energije. Prilikom njegovih posjeta, djeca mogu vidjeti kako uz pomoć "pametnog bicikla" vlastitom snagom mogu kreirati električnu energiju. Kako bi testirali svoje znanje djeca mogu igrati kviz “Znanjomat”. Ovoga ljeta, profesor Atom ima i novo iznenađenje za malu raju.

Radionice u školama

Od 2015. godine, profesor Atom posjećuje osnovne škole kako bi djeci približio temu energetske efikasnosti, razgovarao sa djecom koja kroz igru usvajaju nova znanja. Profesor Atom se trudi obići što više škola. Atmosferu sa radionica možete vidjeti na fotografijama na Facebook stranici profesora Atoma. www.facebook.com/Profesor.Atom/

Takmičenje “Lajk za naučnu ekipu”

Profesor Atom zna da znanje bez primjene ne vrijedi, zato je učenicima dao priliku da pokažu šta su naučili. Takmičenje „Lajk za naučnu ekipu“, daje priliku grupama učenika osnovnih i srednjih škola da svoje naučne projekte pripreme i prezentuju ispred stručnog žirija, te osvoje nagrade. Takmičenja prethodnih godina su pokazala da su nove generacije mali inovatori, te da ih treba poticati i dalje da istražuju.

Događaji "Noć istraživača"

Osim ljetnih edukativno-zabavnih događaja, kao veliki ljubitelj nauke, profesor Atom se pridružio i Noći istraživača, gdje se družio sa malim naučnicima.

Video materijaliU sklopu kampanje Lajk za pametnu energiju prikazani su kratki filmovi o uštedi energije koje možete pogledati ovdje

Aktivnosti proteklih godina

Provjerite naše fotoalbume i video materijale objavljene na webstrani Lajk za pametnu energiju, Facebook strani i YouTube kanalu Profesora Atoma.

Druženje sa Profesorom Atomom 2015

 


UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno