Empowering Lives, Building Resilience

12. Decembar 2013

Sažetak

 

Ova publikacija objedinjuje uspješne priče iz zemalja u kojima je podrška Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) rezultirala transformacijskim promjenama, uključujući jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

Da bi se kvalifikovala kao transformacijski uspjeh, nužno je da priča predstavlja materijalne i održive promjene potkrijepljene podacima i ličnim svjedočanstvima. Obzirom da ovo zavisi od značajnih promjena u institucijama, stavovima i ponašanjima, što zahtjeva dugoročne napore, svaka priča govori o razvoju aktivnosti koje općenito obuhvataju period od 5 do 10 godina.

Treće izdanje publikacije Empowering Lives, Building Resilience, sadrži priče o uspjehu o održivoj energiji, predstavljajući primjere transformacijske promjene u životima ljudi i društva. Priče objašnjavaju kako UNDP koristi grantove kao resurse da katalizira veće tokove javnog i privatnog finansiranja, postupno povećavajući ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. One također dokumentuju široki domet pozitivnog djelovanja održive energije na ekonomski razvoj, smanjenje siromaštva, zdravlje, edukaciju i okoliš.


    Preuzmite publikaciju