Publikacije

 • Studija o tržištu vune10. jan. 2011.Studija o tržištu vuneCilj ove Studije jeste da istraži uslove i potencijale tržišta vune koji bi se mogli ostvariti kroz bolje organizovano povezivanje farmera i proizvođača, i da istakne ključne elemente i faktore usješnosti koji će se morati razmotriti kao dijelovi cjelokupne studije.

 • 21. feb. 2011.Vodič o sigurnosti hrane za primarne proizvođačeConsumers of food as its end users have the right to know that the food they eat is approved and safe. Foodborne illnesses are very dangerous and can affect not only the consumers but the entire food industry, tourism and catering industry, in addition to adverse effects on the volume of production of primary producers which are ultimately reflected on the revenues and the overall economy of a country. It is therefore important to focus on educating the primary producers about the reasons for and ways to produce safe and quality food.

 • 27. jan. 2014.Procjena protreba i kapaciteta za poboljšanje pružanja podrške žrtvama/svjedocima tokom poduzimanja predistražnih radnji u krivičnim postupcima u BiHDonošenjem Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka uspostavljen je okvir za pružanje određenih vidova zaštite žrtvama/svjedocima u krivičnim predmetima u Bosni i Hercegovini. Ovim aktom je, pored uspostavljenih zaštitnih mjera, omogućeno i pružanje podrške svjedocima prema potrebi, a tokom 2004. godine donesen je i Zakon o programu zaštite svjedoka u BiH.

 • Empowering Lives, Building Resilience12. dec. 2013.Empowering Lives, Building ResilienceThis publication features success stories from countries where UNDP support has resulted in transformative changes, including by fostering the growth of institutional and human capacities.

 • 18. jan. 2012.Glasovi milion ljudi: Svijet koji želimoOvaj izvještaj sintetizira rezultate globalnih konsultacija bez presedana, koje su vodile Ujedinjene nacije, a koje su uključile preko milion učesnika iz svih zemalja i različitih sredina. Poseban napor je uložen da se dođe do siromašnih i onih čiji se glas inače ne čuje. Moderne komunikacijske tehnologije, mobilizacija UN-ovih agencija i izuzetan entuzijazam bezbrojnih volontera učinili su ovaj poduhvat mogućim. Kroz ovu praksu, Ujednjene nacije su odlučne da se uključe u duhu prvih riječe svog osnivanja: Povelja: "Mi narodi"

 • 18. jan. 2012.Empowering Lives, Building ResilienceThis publication features success stories from 16 countries where UNDP support has resulted in transformative changes, including by fostering the growth of institutional and human capacities.

 • Izvještaj o humanom razvoju (NHDR)04. okt. 2013.Izvještaj o humanom razvoju (NHDR)Kakvo je stanje humanog razvoja u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine u kojima živi većina njenog stanovništva? Imaju li ljudi koji tamo žive posao i pristojne prihode? Imaju li odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju? Jesu li povezani kvalitetnim putevima, servisima i telekomunikacijama? Jesu li uključeni u glavna kretanja društvenog i političkog života? Koliki značaj u ruralnom životu ima poljoprivreda? Ovaj, osmi po redu Izvještaj o humanom razvoju za Bosnu i Hercegovinu nastoji odgovoriti na ta pitanja. Neke od preporuka iz ovog izvještaja se odnose konkretno na ruralna područja, dok ostale ističu važne korake koje bi zemlja trebala preduzeti, a od kojih bi jednaku korist imala i urbana i ruralna područja.

 • 03. okt. 2013.Veze među nama – 2009.Izvještaj ulazi u pozitivne i negativne efekte društvenog kapitala za šire procese demokratizacije i socijalne kohezije. Istraživanje ispituje članstvo u klubovima, društvima, organizacijama i udruženjima u BiH, ili „društveni život“. Sa pozitivne strane, građansko društvo se posmatra kao društvo koje osnovu za više povezivanja i različite društvene veze i, kao takvo je, više inkluzivno. Osnaživanje društvenog života u BiH bi pomoglo da se prevaziđu neka od drugih znatnijih podjela. Za razliku od toga, Izvještaj takođe prikazuje negativnu stranu društva koje je toliko zasnovano na porodičnim vezama i potencijalu za te mreže da proizvode i reprodukuju nejednakosti putem nepotizma, klijentelizma i prijateljstva.

 • 05. jul. 2011.Metodologija za integrirano planiranje lokalnog razvoja u BiH – miPROWe are pleased to present the second edition of the Methodology for Integrated Local Development Planning (MiPRO) for Bosnia and Herzegovina (BiH), prepared following its practical application in 23 municipalities in BiH. The second edition contains practical examples and experiences practices from strategic planning processes recently conducted in these 23 municipalities.

 • Smjernice za voće sokove, voćne nektare i slične proizvode21. feb. 2011.Smjernice za voće sokove, voćne nektare i slične proizvodeU Bosni i Hercegovini je na snazi novi Pravilnik o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima („Službeni glasnik BiH“, broj 87/08). Novim pravilnikom je omogućeno da se proizvođači iz Bosne i Hercegovine dovedu u jednakopravan položaj sa proizvođačima iz EU i okruženja, te uvoznicima sokova u Bosnu i Hercegovinu.