Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (2013-2016)

1. April 2014
image

Sažetak

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine  je na 58. sjednici održanoj 24. jula 2013. godine  donijelo Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (2013-2016).

Strategija predstavlja sveobuhvatan dokument kojem je cilj unapređenje efikasnosti svih subjekata u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini. Posebno je usmjerena na usklađivanje zakonodavstva s međunarodnim standardima, unapređenje kontrole unutrašnjeg i vanjsko-trgovinskog prometa oružja, smanjenje incidenata počinjenih oružjem i broja nelegalnog oružja u posjedu građana, unapređenje građanskog povjerenja u institucije u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti, kao i smanjenje viškova malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Implementacijom zacrtanih strateških ciljeva i daljnjim razvojem međunarodne i regionalne saradnje u ovoj oblasti, Bosna i Hercegovina će doprinijeti ne samo unapređenju opće sigurnosti u zemlji nego i u regionu i globalno.

Strategija prepoznaje oblasti od strateške važnosti za unapređenje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, te ih definiše kao četiri strateška cilja i to:
1. Unapređenje pravnog okvira i implementacija SALW zakonodavstva
2. Smanjenje prisustva nelegalnog SALW-a
3. Upravljanje SALW-om u posjedu nadležnih institucija i agencija u Bosni i Hercegovini
4. Međunarodna i regionalna saradnja i saradnja sa nevladinim organizacijama

Can we contact you later to ask your opinion about the product you just downloaded? If yes, please leave your email below, we will not use your information for any other purposes.

 

Preuzmite dokument