Drugi nacionalni izvještaj Bosne i Hercegovine u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija

8. Novembar 2013
image

Savjet ministara BIH i entitetske vlade su usvojile Drugi nacionalni izvještaj Bosne i Hercegovine (SNC) prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC), koji je predat UNFCCC sekretarijatu u Bonu.  

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je uz finansijsku podršku GEF-a i u partnerstvu sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao UNFCCC kontakt institucijom za BIH, završio izradu Drugog nacionalnog izvještaja Bosne i Hercegovine o klimatskim promjenama.

Izrada i predaja ovog Izvještaja ne predstavlja samo ispunjavanju obaveza koje BiH, kao država potpisnica UNFCCC-a ima,  SNC takođe služi i kao značajan strateški dokumenat za održivi razvoj, koji povezuje zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena sa ključnim pitanjima socio-ekonomskog razvoja.  

Uz podršku više od 30 domaćih eksperata, te aktivnu ulogu relevantnih institucija, SNC je rezultirao ažuriranim inventarom gasova staklene bašte koji je verifikovan u skladu sa međunarodnim standardima. Izvještaj takođe donosi ažuriranu  procjenu uticaja klimatskih promjena u BiH i navodi oblasti koje imaju najveći potencijal za suzbijanje emisija gasova staklene bašte. Identifikacijom prioritetnih mjera prilagođavanja na klimatske promjene, kao i mjera smanjenja emisija gasova staklene bašte, SNC je stvorio osnovu za dalji razvoj BiH ka održivom privrednom razvoju, koji istovremeno doprinosi smanjenju siromaštva i poboljšanju opšteg dobra bez daljeg uništavanja životne sredine. Svjetski lideri su na samitu u Riju 2012. godine, ovaj novi pristup nazvali Zelena ekonomija.

Can we contact you later to ask your opinion about the product you just downloaded? If yes, please leave your email below, we will not use your information for any other purposes.

 

 

Preuzmite izvještaj