LIR projekat - rezultati javnog poziva: Odabrani projekti javnih radova za zapošljavanje 158 socijalno ugroženih osoba u 2017.

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koju primarno finansira EU, a provodi UNDP BiH izabrani su projekti javnih radova u pet jedinica lokalne samouprave, ukupne vrijednost 380.000 KM, koji će omogućiti zapošljavanje 158 socijalno ugroženih osoba u 2017. godini.

Usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH bi doprinijelo razvoju privrede i životnog standarda građana

U zajedničkom pismu koje su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke i Švedske, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije, i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, poslali Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, premijeru FBiH i nadležnim ministrima, izrazili su snažnu podršku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Via Dinarica: obuka za korisnike 14 grantova za obnovu planinarskih objekata

U okviru projekta Via Dinarica u Sarajevu je održana obuka za predstavnike planinarskih udruženja, koja su dobila bespovratna sredstva na osnovu javnog poziva za 14 novih grantova za obnovu planinarskih objekata duž zelene staze Via Dinarice.

Civilno društvo u saradnji sa mjesnim zajednicama pomaže bolju integraciju isključenih kategorija društva u BiH

Zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji implementira UNDP u BiH, finansirati će 27 projekata organizacija civilnog društva (OCD) odabranih na osnovu javnog poziva za OCD iz 13 partnerskih opština i gradova, koji su predloženi kao prioriteti mjesnih zajednica iz oblasti socijalne inkluzije na Forumima građana.

LIR projekt: Produžen rok za poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj” (LIR) koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a primarno finansira Evropska unija (EU), objavljuje se Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za podrškom na provođenju projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuke za potrebnu radnu snagu u 2017. godini.

„Zeleni poslovi“ – mogućnost otvaranja 4000 novih radnih mjesta u BiH godišnje

Danas je u sarajevskom hotelu „Europe“, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (Green Economic Development, GED), koji provodi UNDP uz podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa partnerima projekta - Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, predstavljena studija „Zeleni poslovi“.

Konstituiran ogranak GOPAC-a u Parlamentarnoj skupštini BiH

Potpisivanjem Povelje Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine konstituiran ogranak GOPAC-a u Bosni i Hercegovini.

Poziv za dodjelu malih grantova za manja online sredstva informisanja i pojedince

Pozivaju se manja online sredstva informisanja, davaoci usluga i pojedinci (uključujući i blogere i pojedince koji redovno objavljuju na društvenim mrežama) da dostave prijedloge za dodjelu malih grantova. Fokus ovog Konkursa je na podršci postojećim malim online sredstvima informisanja/medijskim outletima da se prošire ili da pojačaju interne kapacitete za kreiranje i diseminaciju sadržaja, kao i da se ojača vidljivost pojedinačnih društvenih influencera i njihov doseg kada predstavljaju problematiku relevantnu za njihove sredine i okruženje.

Švedska vlada nastavlja sa podrškom smanjenju troškova energije

Vlada Švedske će učestvovati sa dodatnih 720,000 EUR u projektu energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora, kako bi se osigurao nastavak aktivnosti i povećanje smanjenja troškova energije u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini. Trenutno, BiH troši oko 20 posto svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u evropskim zemljama. Uštede i do 50 posto u javnim budžetima se mogu postići jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnim objektima.

Proglašeni pobjednici takmičenja ”Lajk za naučnu ekipu”

Odlukom stručnog žirija koji su činili predstavnici UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prvo mjesto osvojili su učenici OŠ ”Gata-Ilidža Vrsta” iz Bihaća za projekat: ”Uređaj za potrošnju vode” i učenici ”Gimnazije Obala” iz Sarajeva za projekat ”Traka za trčanje”.

Najbolji startupi na jednom mjestu: „WARM-UP FOR STARTUPS“ powered by UNDP

Danas, 2.11.2016. godine, u prostorijama inovacijskog i poduzetničkog centra Networks održao se jedinstven sajam poduzetništva „Warm-Up for Startups“ u organizaciji Fondacije „Networks“ i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Održana radionica projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi (MIA)“

U prostorijama UN Zgrade u Sarajevu danas je održana radionica u okviru projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi (MIA)“ koji se finansira od strane Globalnog fonda za okoliš (engl. Global Environmental Facility – GEF). Projekat implementira UNDP u Bosni i Hercegovini.

    Svako ulaganje u ekološki razvoj osigurava nova radna mjesta
Svako ulaganje u ekološki razvoj osigurava nova radna mjesta

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu istakla je da svako investiranje u biomasu kao obnovljivog izvora energije pomaže smanjenju emisije karbona, što predstavlja način borbe protiv klimatskih promjena. Osim toga, naglasila je da je dodatna korist za BiH ta što će na ovaj način ispuniti jedan dio svojih obaveza u smislu pristupanja Evropskoj uniji.

Završena N-TIM Akademija i ITGirls trening u Srebrenici

Više od 170 učenica i učenika naučilo tehničke i programerske vještine u Srebrenici

Svečano otvoren renovirani objekat Pozorišta mladih Sarajevo

Ovo je jedan od sedam objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo koji se rekonstruiraju u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", odnosno dijela koji se odnosi na aktivnost "Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo". Aktivnosti rekonstrukcije sedam objekata javnih ustanova čija je vrijednost 2.100.000 KM, realizira UNDP u partnerstvu sa Kantonom Sarajevo, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Vladom Švedske.

Više
Potpisan ugovor za BIRAČ 2 projekat

UNDP BiH i ambasada Holandije u BiH potpisali su ugovor za zadnju fazu Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač – BIRAČ 2

Izabrano 18 općina i gradova za prvu fazu implementacije MEG projekta vrijednu 21 milion KM

Na prvom sastanku Projektnog odbora Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), predstavljena je lista partnerskih općina i gradova koji će biti podržani u okviru projekta. MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a za implementaciju je odabran Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Prvih 50 godina UNDP-a: Iskorijeniti siromaštvo do 2030. - prioritetni cilj organizacije

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održan prvi u nizu od 5 događaja za građane kojima će UNDP ove godine u našoj zemlji obilježiti pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u BiH.

Administratorica UNDP-a Helen Clark sa mladim preduzetnicima iz BiH razgovala o izazovima i rješenjima za probleme nezaposlenosti mladih

Tokom svoje posjete BiH administratorica UNDP-a Helen Clark se susrela sa mladim poduzetnicima iz BiH, koji su predstavili svoje projekte i rješenja pitanja koja se odnose na zapošljavanje mladih i ekonomsku budućnost BiH.

Kako se ulaganje u prevenciju od prirodnih nepogoda isplati?

Poplave u 2004, 2006, 2009, 2010. i naročito u 2014. godini iznova nam pokazuju da je naša zemlja u potpunosti izložena uticaju klimatskih promjena.

Projekat Via Dinarica za ekonomski i turistički razvoj Bosne i Hercegovine

Na konferenciji projekta Via Dinarica predstavljeni su dosadašnji rezultati, kao i daljnji neophodni koraci u cilju razvoja turizma i zaštite prirode u BiH.

Oživljavanje uloge mjesnih zajednica poboljšat će kvalitet života 300.000 građana u BiH

120 mjesnih zajednica i 20 jedinica lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“

Donacija Vlade Norveške u vrijednosti od 4,5 miliona američkih dolara pomogla u obnovi područja pogođenih poplavama kroz UN Program za oporavak od poplava

Ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini, Vibeke Lilloe i rezidentna koordinatorica UN-a, Sezin Sinanoglu posjetili su danas korisnike obnovljenog poljoprivrednog podsektora mljekarstva u Zeničko-dobojskom kantonu i Dom zdravlja u Doboju - primjere aktivnosti UN-ovog Programa za oporavak od poplava finansiranog od strane Vlade Norveške , a usmjerenog na ekonomski oporavak i obnovu javnih ustanova i usluga koje oni pružaju.

Put Bosne i Hercegovine ka COP21 – u susret svjetskoj Konferenciji o klimi

Ambasada Francuske u BiH u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Američkim Univerzitetom u BiH i Ujedinjenim nacijama u BiH organizovali su Konferenciju „Put BiH ka COP21“ u ponedeljak, 23. novembra 2015. godine u zgradi Ujedinjenih nacija, Sarajevo.

UN proslavio 70. rođendan i predstavio globalne Ciljeve održivog razvoja

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu obilježena je 70. godišnjica Ujedinjenih nacija i predstavljeni su globalni Ciljevi održivog razvoja.

Svjetski lideri usvojili Ciljeve održivog razvoja

Na Samitu Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, koji je održan 25. septembra 2015. godine, više od 150 svjetskih lidera su usvojili novu Agendu 2030 za održivi razvoj, uključujući i Ciljeve održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs).

VIDEO: Zajednički uspjesi u borbi protiv tuberkuloze

Iako je tuberkuloza poslije HIV-a/AIDS-a druga najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu, manje je poznato da većina pacijenata koji od nje boluju mogu biti izliječeni.

Zvizdić – Sinanoglu: BiH treba ostati okrenuta evropskom putu

Rezidentna koordinatorica Sinanoglu je upoznala predsjedavajućeg Zvizdića sa petogodišnjim programom UN-a za BiH i istaknula da je program usmjeren na jačanje mira i razvoj i da obuhvata različite vidove aktivnosti.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a, predala akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a, predala je 9. jula 2015. godine akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Mladenu Ivaniću.

Izgradnja otpornosti: Čišćenjem korita rijeka spremniji za nove poplave VIDEO

Investiranje u pripravnost za elementarnu nepogodu prije nastupanja hazarda smanjuje potrebu za humanitarnim akcijama. Procjenjuje se da za svaki dolar uložen u pripreme za elementarne nepogode može da se uštedi sedam dolara eventualnih privrednih gubitaka.

UNDP godišnji izvještaj: Vrijeme za globalnu akciju

Ovi sveprisutni izazovi zahtijevaju globalnu akciju, i ova godina predstavlja neviđene mogućnosti u dostizanju budućnosti kakvu želimo.

Priča o uspjehu: Kupreški sir osvaja domaće tržište

Zahvaljujući nabavci laktofriza putem donacije UN TFHS-a, agro-trgovačka zadruga “BH Milch” povećala je proizvodnju jedinstvenog Kupreškog sira, a farmerima je garantovan otkup mlijeka i omogućena redovna zarada.

Uzgoj malina kao put do boljeg života

Malina je odabrana kao poljoprivredna kultura koja može omogućiti dodatne prihode malim porodičnim gazdinstvima.

Starost je zlatno doba
Starost je zlatno doba

Perka Zorić 85 godišnja starica živi u selu Verići. U trošnoj kući i sa skromnom penzijom preživljava bez ičije pomoći. Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je do nedavno sama brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć potrebnija.

Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost

Izvještaj koji prezentiramo traga za istinom, analizira konvencionalna uvjerenja, propitujući šta je to mit, a šta stvarnost, počevši od same ideje ruralnosti ...

UNDP kao globalni lider u transparentnosti

Prema objavljenim rezultatima vodećeg globalnog rangiranja, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je najtransparentnija organizacija ove vrste.