Izvršni odbor UNDP-a pozdravlja imenovanje Achima Steinera za novog administratora

Predsjednik Izvršnog odbora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je pozdravio imenovanje Achima Steineara za novog administratora organizacije. Nominovanje gospodina Steinera za UNDP administratora proslijeđeno je od strane generalnog sekretara Antónia Guterresa Generalnoj skupštini UN-a, koja je danas potvrdila administratora UNDP-a na mandat od četiri godine.

LIR projekat: Javni poziv za podnošenje prijedloga prioritetnih razvojnih projekata

U okviru LIR projekta objavljen je Javni poziv za podnošenje prijedloga prioritetnih razvojnih projekata za sljedeće općine i gradove: Foča, Goražde, Vareš, Modriča, Čelinac, Novi Grad i Živinice.

Predstavljen ReLOaD projekt - nova 10 milijuna eura vrijedna inicijativa EU i UNDP-a

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) je nova, 10 miliona eura vrijedna, inicijativa EU i UNDP-a, od koje će koristi imati 38.000 građana širom Zapadnog Balkana.

ReLOaD projekat: direktni poziv za jedinice lokalne samouprave koje su učestvovale u LOD projektu

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) objavljuje direktni poziv za jedinice lokalne samouprave, koje su učestvovale u LOD projektu, koji je implementiran u BiH u periodu 2009-2016, da se prijave za učešće u ReLOaD projektu.

[PRODUŽETAK ROKA] ReLOaD projekat: Javni poziv za članstvo u Savjetodavnoj grupi

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira EU a provodi UNDP objavljuje javni poziv organizacijama civilnog društva, akademskim institucijama i pojedincima za članstvo u Savjetodavnoj grupi ReLOaD projekta u BiH.

LIR projekat: informativni sastanci o učešću u Start-up programu

Projekat LIR, u periodu od 25. do 28. aprila, organizuje seriju informativnih sastanaka sa zainteresiranim osobama na kojim će biti prezentiran javni poziv za za učešće u programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up).

LIR projekat: podrška za 145 proizvođača soje u BiH

U okviru LIR projekta isporučeno je sjeme soje za 145 proizvođača soje iz 5 opština i gradova u BiH - Bijeljina, Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje i Šamac - koji će tokom ovogodišnje poljoprivrede sezone podići zasade soje na površini od 660 hektara.

Poziv za podnošenje prijava jedinica lokalne samouprave u BiH za učešće u implementaciji ILDP III projekta

Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP) III, kojeg podržavaju Vlada Švicarske i UNDP BiH, poziva jedinice lokalne samouprave u BiH da se prijave za učešće u implementaciji ovog projekta.

Via Dinarica: Rezultati Javnog poziva za unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga

Via Dinarica - platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast – objavljuje rezultate Javnog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga za unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga duž zelene i bijele staze Via Dinarice u Bosni i Hercegovini, objavljenog 09.02.2017. godine.

Javni poziv za odabir nestrukturnih projekata za smanjenje rizika od poplava na teritoriji sliva rijeke Vrbas

Projekt Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) „Integracija klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa“, koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), objavljuje Javni poziv za prikupljanje prijava za nestrukturne projekte smanjenja/otklanjanja rizika od poplava u jedinicama lokalne samouprave (JLS) u slivu rijeke Vrbas u kojima postoji objektivna opasnost od poplava.

LIR projekat: produžen rok za prijavu na javni poziv za realizaciju novih investicija u BiH u 2017. godini

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR), raspisan je javni poziv za iskazivanje interesa za podrškom u realizaciji novih investicija u Bosni i Hercegovini, u 2017. godini, a krajnji rok za podnošenje prijava produžen je do petka, 21. aprila 2017. godine.

LIR projekat: Javni konkurs - Grant shema od 2 miliona KM za jačanje konkurentnosti MSP-a

Projekat Lokalnog integriranog razvoja (LIR), koji primarno finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH podržava grant shemu za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, koju realizuje FMRPO.

Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH doprinijet će usmjeravanju budžetskih sredstava prema prioritetima građana

Usvajanjem Prijedloga zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Parlamentu FBiH, otvorena su vrata za brži i usklađeniji socijalno-ekonomski razvoj te harmoniziranje sistema planiranja i upravljanja razvojem na svim nivoima vlasti u FBiH.

U Srebrenici počinje gradnja vrtića za 150 djece

Svečanim potpisivanjem ugovora i polaganjem kamena temeljca, kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i opštine Srebrenica, obilježen je početak gradnje vrtića za 150 djece u Srebrenici, i rekonstrukcije regionalnog puta R- 453.

EU dodijelila 8 grantova za 8 sjajnih priča: Vaš glas, vaša priča se čuje!

Danas je u zgradi UN-a u Sarajevu održana ceremonija dodjele grantova malim sredstvima informisanja/medijskim outletima, pobjednicima konkursa „Imaš priču“ objavljenog u okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba“, kojeg finansira Evropska unija (EU) u vrijednosti od oko 43.000 eura, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Aktivnost koordinira Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH.

LIR projekat: javni poziv za učešće u programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up)

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR), raspisan je javni poziv za učešće u programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up).

LIR projekat: produžen rok za prijavu na javni poziv za podršku u podizanju zasada i proizvodnji paprike za poznatog kupca

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR), raspisan je javni poziv za fizička lica sa područja opština Gradiška i Novi Grad, za podršku u aktivnostima podizanja zasada i proizvodnje paprika

Njemačka finansira uništavanje više od 2,4 miliona komada municije

Savezna Republika Njemačka investira 250.000 eura za uništavanje 2,4 miliona komada municije malog kalibra i do 35.000 komada minobacačke i artiljerijske municije, kao podršku Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine u uspostavljanju održivog nadzora nad municijom.

UNDP BiH podržao stvaranje novih radnih mjesta u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Federalnog zavoda za zapošljavanje potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s ciljem jačanja međuagencijske suradnje na stvaranju novih radnih mjesta i razvoju vještina u skladu sa potrebama na tržištu rada.

Cilj je ostvaren! EXPLODE projekat omogućio veću sigurnost zajednica uništavanjem 1.800 tona municije

Izuzetni rezultati unapređenja sigurnosti zajednica kroz projekat EXPLODE, koji je finansirala Evropska unija a implementirali Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, bili su u fokusu svečane ceremonije zatvaranja projekta održane 29. marta u Sarajevu

Naše priče/ Školski raspust u N-TIM akademiji: Kako nauka, tehnika i matematika mogu biti zabavne za djecu?

Zašto se djeca raduju da provedu raspust u školskim klupama? Kako N-TIM Akademija doprinosi ukidanju predrasuda o “muškim” i “ženskim” poslovima? Kako N-TIM vještine mogu odškrinuti vrata za tehnički studij i bolji posao u BiH? Kako omogućiti besplatnu N-TIM edukaciju za svu djecu u BiH? Kako N-TIM Akademija doprinosi ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja? Koliko su NTIM (STEM) vještine tražene u svijetu i BiH?

UNDP i EU podrška smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini

Danas je u Bijeljini Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u sklopu novog dvogodišnjeg regionalnog projekta “Izgradnja urbane otpornosti u jugoistočnoj Evropi – akciona mreža” (SEE URBAN), kojeg zajednički finansiraju Evropska unija i UNDP, održao prvi sastanak sa partnerima u Bosni i Hercegovini. Učesnicima su predstavljeni ciljevi Projekta, te iskustva i dobre prakse iz Hrvatske iz oblasti smanjenja rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sistema zaštite i spašavanja

Na inicijativu građana na Mošćanici i Sedreniku otvorena dječja igrališta

Više od 500 mališana iz MZ Moščanica i MZ Sedrenik od danas će moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva nova, potpuno opremljena dječja igrališta. Izgradnja dječjih igrališta je bio jedan od prioriteta za građane ovih mjesnih zajednica, koje su kao zaključak definisali na forumu održanom u okviru projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Vlade Švedske, kojeg sprovodi UNDP.

Aktivizam građana – ključ uspjeha mjesnih zajednica

Uspješnost mjesnih zajednica zavisi od aktivizma i predanosti građana u realizaciji potreba za razvoj lokalne zajednice, što predstavlja osnovu za kreiranje promjena u lokalnoj upravi od niže ka višoj razini vlasti – zaključak je svih 170 učesnika današnjeg sastanka, održanog u Sarajevu u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, povodom razmjene iskustava i dobrih praksi s osvrtom na studijske posjete u Republiku Hrvatsku, Republiku Srbiju i Kraljevinu Švedsku.

Dodjela informatičke opreme mjesnim zajednicama za pružanje kvalitetnijih usluga građanima u BiH

Više od 125 mjesnih zajednica u 23 partnerske jedinice lokalne samouprave će od sada moći pružiti kvalitetniju i efikasniju uslugu građanima, zahvaljujući paketu informatičke opreme u vrijednosti od oko 300,000 KM.

Nastavak uspješne saradnje: Memorandumom o razumijevanju UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo posebno u oblasti pružanja zdravstvenih usluga

Memorandum o razumijevanju Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Vlade Kantona Sarajevo potpisali su zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Osam regionalnih radnih sastanaka za jednu viziju mjesnih zajednica

sam regionalnih radnih sastanaka održano je širom Bosne i Hercegovine u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH“ od augusta do decembra 2016. godine. Na sastancima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću, Brčkom, Bijeljini i Trebinju učesnici su kroz produktivne diskusije radili na definiranju vizije mjesne zajednice, koja će biti korištena kao model u budućnosti bh. mjesnih samouprava.

Naše priče: Korparstvo u Posavini –povratak tradiciji i biznis na kućnom pragu

Pokrenuti uspješan biznis u svom domu, san je mnogih koji žele da uplove u preduzetničke vode, ili pak da nađu neko zaposlenje. Taj san je postao stvarnost za one koji su učestvovali u projektu „Razvojem korparstva do samozapošljavanja“ u Posavini.