Projekat LIR: javni poziv za dodjelu podrške za zasnivanje i proširenje proizvodnje soje

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“, raspisan je javni poziv za dodjelu podrške pri uspostavljanju poljoprivredne proizvodnje, koja se odnosi na učešće u aktivnostima zasnivanja i proširenja proizvodnje soje.

Najavljen novi UNDP projekat iz oblasti okoliša i energetske efikasnosti

UNDP sektor za energiju i okoliš je u ponedeljak, 13. februara predstavio nacrt projektnog dokumenta „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja (Catalyzing Environmental Finance for Low-carbon Urban Development) “podržanog od strane Globalnog fonda za okoliš (GEF) .

Via Dinarica: Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava

Unapređenje turističke smještajne infrastrukture, ponude i usluga duž zelene i bijele staze Via Dinarice u Bosni i Hercegovini

Osam regionalnih radnih sastanaka za jednu viziju mjesnih zajednica

sam regionalnih radnih sastanaka održano je širom Bosne i Hercegovine u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH“ od augusta do decembra 2016. godine. Na sastancima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću, Brčkom, Bijeljini i Trebinju učesnici su kroz produktivne diskusije radili na definiranju vizije mjesne zajednice, koja će biti korištena kao model u budućnosti bh. mjesnih samouprava.

Unapređenje lokalne samouprave i javnih usluga doprinosi boljem kvalitetu života građana u Bosni i Hercegovini

Na konferenciji „Unapređenje lokalne samouprave i pružanja usluga u Bosni i Hercegovini: Postignuća i budući pravci razvoja lokalne samouprave u BiH“, predstavljeni su pristupi i dobre prakse razvoja lokalnih zajednica i pružanja javnih usluga te njihov doprinos boljem kvalitetu života građana u Bosni i Hercegovini.

Naše priče: Korparstvo u Posavini –povratak tradiciji i biznis na kućnom pragu

Pokrenuti uspješan biznis u svom domu, san je mnogih koji žele da uplove u preduzetničke vode, ili pak da nađu neko zaposlenje. Taj san je postao stvarnost za one koji su učestvovali u projektu „Razvojem korparstva do samozapošljavanja“ u Posavini.

LIR projekat - rezultati javnog poziva: Odabrani projekti javnih radova za zapošljavanje 158 socijalno ugroženih osoba u 2017.

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koju primarno finansira EU, a provodi UNDP BiH izabrani su projekti javnih radova u pet jedinica lokalne samouprave, ukupne vrijednost 380.000 KM, koji će omogućiti zapošljavanje 158 socijalno ugroženih osoba u 2017. godini.

Usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH bi doprinijelo razvoju privrede i životnog standarda građana

U zajedničkom pismu koje su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke i Švedske, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije, i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, poslali Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, premijeru FBiH i nadležnim ministrima, izrazili su snažnu podršku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Via Dinarica: obuka za korisnike 14 grantova za obnovu planinarskih objekata

U okviru projekta Via Dinarica u Sarajevu je održana obuka za predstavnike planinarskih udruženja, koja su dobila bespovratna sredstva na osnovu javnog poziva za 14 novih grantova za obnovu planinarskih objekata duž zelene staze Via Dinarice.

Civilno društvo u saradnji sa mjesnim zajednicama pomaže bolju integraciju isključenih kategorija društva u BiH

Zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji implementira UNDP u BiH, finansirati će 27 projekata organizacija civilnog društva (OCD) odabranih na osnovu javnog poziva za OCD iz 13 partnerskih opština i gradova, koji su predloženi kao prioriteti mjesnih zajednica iz oblasti socijalne inkluzije na Forumima građana.

LIR projekt: Produžen rok za poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj” (LIR) koji sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a primarno finansira Evropska unija (EU), objavljuje se Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za podrškom na provođenju projekata unapređenja tehnološke opremljenosti i obuke za potrebnu radnu snagu u 2017. godini.

„Zeleni poslovi“ – mogućnost otvaranja 4000 novih radnih mjesta u BiH godišnje

Danas je u sarajevskom hotelu „Europe“, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (Green Economic Development, GED), koji provodi UNDP uz podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa partnerima projekta - Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, predstavljena studija „Zeleni poslovi“.

Konstituiran ogranak GOPAC-a u Parlamentarnoj skupštini BiH

Potpisivanjem Povelje Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine konstituiran ogranak GOPAC-a u Bosni i Hercegovini.

Poziv za dodjelu malih grantova za manja online sredstva informisanja i pojedince

Pozivaju se manja online sredstva informisanja, davaoci usluga i pojedinci (uključujući i blogere i pojedince koji redovno objavljuju na društvenim mrežama) da dostave prijedloge za dodjelu malih grantova. Fokus ovog Konkursa je na podršci postojećim malim online sredstvima informisanja/medijskim outletima da se prošire ili da pojačaju interne kapacitete za kreiranje i diseminaciju sadržaja, kao i da se ojača vidljivost pojedinačnih društvenih influencera i njihov doseg kada predstavljaju problematiku relevantnu za njihove sredine i okruženje.

Švedska vlada nastavlja sa podrškom smanjenju troškova energije

Vlada Švedske će učestvovati sa dodatnih 720,000 EUR u projektu energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora, kako bi se osigurao nastavak aktivnosti i povećanje smanjenja troškova energije u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini. Trenutno, BiH troši oko 20 posto svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u evropskim zemljama. Uštede i do 50 posto u javnim budžetima se mogu postići jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnim objektima.

Proglašeni pobjednici takmičenja ”Lajk za naučnu ekipu”

Odlukom stručnog žirija koji su činili predstavnici UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prvo mjesto osvojili su učenici OŠ ”Gata-Ilidža Vrsta” iz Bihaća za projekat: ”Uređaj za potrošnju vode” i učenici ”Gimnazije Obala” iz Sarajeva za projekat ”Traka za trčanje”.

Najbolji startupi na jednom mjestu: „WARM-UP FOR STARTUPS“ powered by UNDP

Danas, 2.11.2016. godine, u prostorijama inovacijskog i poduzetničkog centra Networks održao se jedinstven sajam poduzetništva „Warm-Up for Startups“ u organizaciji Fondacije „Networks“ i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Održana radionica projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi (MIA)“

U prostorijama UN Zgrade u Sarajevu danas je održana radionica u okviru projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi (MIA)“ koji se finansira od strane Globalnog fonda za okoliš (engl. Global Environmental Facility – GEF). Projekat implementira UNDP u Bosni i Hercegovini.

    Svako ulaganje u ekološki razvoj osigurava nova radna mjesta
Svako ulaganje u ekološki razvoj osigurava nova radna mjesta

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu istakla je da svako investiranje u biomasu kao obnovljivog izvora energije pomaže smanjenju emisije karbona, što predstavlja način borbe protiv klimatskih promjena. Osim toga, naglasila je da je dodatna korist za BiH ta što će na ovaj način ispuniti jedan dio svojih obaveza u smislu pristupanja Evropskoj uniji.

Završena N-TIM Akademija i ITGirls trening u Srebrenici

Više od 170 učenica i učenika naučilo tehničke i programerske vještine u Srebrenici

Svečano otvoren renovirani objekat Pozorišta mladih Sarajevo

Ovo je jedan od sedam objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo koji se rekonstruiraju u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", odnosno dijela koji se odnosi na aktivnost "Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo". Aktivnosti rekonstrukcije sedam objekata javnih ustanova čija je vrijednost 2.100.000 KM, realizira UNDP u partnerstvu sa Kantonom Sarajevo, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Vladom Švedske.

Više
Potpisan ugovor za BIRAČ 2 projekat

UNDP BiH i ambasada Holandije u BiH potpisali su ugovor za zadnju fazu Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač – BIRAČ 2

Izabrano 18 općina i gradova za prvu fazu implementacije MEG projekta vrijednu 21 milion KM

Na prvom sastanku Projektnog odbora Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), predstavljena je lista partnerskih općina i gradova koji će biti podržani u okviru projekta. MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a za implementaciju je odabran Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Prvih 50 godina UNDP-a: Iskorijeniti siromaštvo do 2030. - prioritetni cilj organizacije

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održan prvi u nizu od 5 događaja za građane kojima će UNDP ove godine u našoj zemlji obilježiti pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u BiH.

Administratorica UNDP-a Helen Clark sa mladim preduzetnicima iz BiH razgovala o izazovima i rješenjima za probleme nezaposlenosti mladih

Tokom svoje posjete BiH administratorica UNDP-a Helen Clark se susrela sa mladim poduzetnicima iz BiH, koji su predstavili svoje projekte i rješenja pitanja koja se odnose na zapošljavanje mladih i ekonomsku budućnost BiH.

Kako se ulaganje u prevenciju od prirodnih nepogoda isplati?

Poplave u 2004, 2006, 2009, 2010. i naročito u 2014. godini iznova nam pokazuju da je naša zemlja u potpunosti izložena uticaju klimatskih promjena.

VIDEO: Zajednički uspjesi u borbi protiv tuberkuloze

Iako je tuberkuloza poslije HIV-a/AIDS-a druga najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu, manje je poznato da većina pacijenata koji od nje boluju mogu biti izliječeni.

Priča o uspjehu: Kupreški sir osvaja domaće tržište

Zahvaljujući nabavci laktofriza putem donacije UN TFHS-a, agro-trgovačka zadruga “BH Milch” povećala je proizvodnju jedinstvenog Kupreškog sira, a farmerima je garantovan otkup mlijeka i omogućena redovna zarada.