Predstavljeni rezultati Finansijskog mehanizma za podršku lokalnom razvoju u RS: korist za više od 120.000 građana

Rezultati Finansijskog mehanizma za podršku lokalnom razvoju u Republici Srpskoj pokazali su da je u toku prva dva ciklusa investirano skoro dva miliona maraka u 18 projekata od kojih je koristi imalo više od 120.000 građana.

Izdvojeno 10,5 miliona KM za projekat Dijaspora za razvoj

U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za provedbu projekta Dijaspora za razvoj, koji ima za cilj doprinijeti poboljšanju socio-ekonomskih prilika za sve građane BiH kroz snažniju saradnju s dijasporom. Projekat će biti proveden do 2020. godine, a njegova vrijednost je oko 10,5 miliona KM, od čega je finansijski doprinos Vlade Švicarske oko 9,3 KM, dok ostatak sredstava sufinansiraju UNDP i IOM.

Bolji uslovi boravka za djecu u energijski efikasnim objektima Centru Los Rosales i vrtiću Radobolja u Mostaru

U sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji implementira Razvojni program Ujedinjenin nacija (UNDP), obilježen je završetak radova na poboljšanju energijske efikasnosti Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ u Mostaru i vrtiću Radobolja u Mostaru.

Unaprijeđena sigurnost građana: uništeno 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja

Vlasti u Bosni i Hercegovini su organizovale uništavanje 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i 3.344 dijelova i komponenti ovog oružja u subotu, 29. aprila 2017. godine, u topionici Jelšingrad u Banja Luci. Preciznije, ova aktivnost koja je finansirana od Evropske unije i podržana od UNDP SEESAC-a i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), omogućila je uništenje 996 komada dugih i 1.319 komada kratkih cijevi.

Izvršni odbor UNDP-a pozdravlja imenovanje Achima Steinera za novog administratora

Predsjednik Izvršnog odbora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je pozdravio imenovanje Achima Steineara za novog administratora organizacije. Nominovanje gospodina Steinera za UNDP administratora proslijeđeno je od strane generalnog sekretara Antónia Guterresa Generalnoj skupštini UN-a, koja je danas potvrdila administratora UNDP-a na mandat od četiri godine.

Mreža kantonalnih praktičara doprinosi planiranju i upravljanju razvojem u FBiH

Mreža kantonalnih praktičara značajno doprinosi provođenju strateškog pristupa u planiranju i upravljanju razvojem, te realizaciji razvojnih projekata u Federaciji BiH, što je istaknuto i na trodnevnom skupu u Orašju na kojem su učestvovali praktičari iz svih kantona u Federaciji BiH.

Predstavljen ReLOaD projekt - nova 10 milijuna eura vrijedna inicijativa EU i UNDP-a

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) je nova, 10 miliona eura vrijedna, inicijativa EU i UNDP-a, od koje će koristi imati 38.000 građana širom Zapadnog Balkana.

LIR projekat: informativni sastanci o učešću u Start-up programu

Projekat LIR, u periodu od 25. do 28. aprila, organizuje seriju informativnih sastanaka sa zainteresiranim osobama na kojim će biti prezentiran javni poziv za za učešće u programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up).

LIR projekat: podrška za 145 proizvođača soje u BiH

U okviru LIR projekta isporučeno je sjeme soje za 145 proizvođača soje iz 5 opština i gradova u BiH - Bijeljina, Domaljevac-Šamac, Odžak, Orašje i Šamac - koji će tokom ovogodišnje poljoprivrede sezone podići zasade soje na površini od 660 hektara.

LIR projekat: Javni konkurs - Grant shema od 2 miliona KM za jačanje konkurentnosti MSP-a

Projekat Lokalnog integriranog razvoja (LIR), koji primarno finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH podržava grant shemu za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, koju realizuje FMRPO.

Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH doprinijet će usmjeravanju budžetskih sredstava prema prioritetima građana

Usvajanjem Prijedloga zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Parlamentu FBiH, otvorena su vrata za brži i usklađeniji socijalno-ekonomski razvoj te harmoniziranje sistema planiranja i upravljanja razvojem na svim nivoima vlasti u FBiH.

U Srebrenici počinje gradnja vrtića za 150 djece

Svečanim potpisivanjem ugovora i polaganjem kamena temeljca, kojem su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i opštine Srebrenica, obilježen je početak gradnje vrtića za 150 djece u Srebrenici, i rekonstrukcije regionalnog puta R- 453.

EU dodijelila 8 grantova za 8 sjajnih priča: Vaš glas, vaša priča se čuje!

Danas je u zgradi UN-a u Sarajevu održana ceremonija dodjele grantova malim sredstvima informisanja/medijskim outletima, pobjednicima konkursa „Imaš priču“ objavljenog u okviru projekta “Izgradnja i konsolidacija kapaciteta za prevenciju sukoba“, kojeg finansira Evropska unija (EU) u vrijednosti od oko 43.000 eura, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Aktivnost koordinira Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH.

UNDP BiH podržao stvaranje novih radnih mjesta u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Federalnog zavoda za zapošljavanje potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s ciljem jačanja međuagencijske suradnje na stvaranju novih radnih mjesta i razvoju vještina u skladu sa potrebama na tržištu rada.

Cilj je ostvaren! EXPLODE projekat omogućio veću sigurnost zajednica uništavanjem 1.800 tona municije

Izuzetni rezultati unapređenja sigurnosti zajednica kroz projekat EXPLODE, koji je finansirala Evropska unija a implementirali Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, bili su u fokusu svečane ceremonije zatvaranja projekta održane 29. marta u Sarajevu

Naše priče/ Školski raspust u N-TIM akademiji: Kako nauka, tehnika i matematika mogu biti zabavne za djecu?

Zašto se djeca raduju da provedu raspust u školskim klupama? Kako N-TIM Akademija doprinosi ukidanju predrasuda o “muškim” i “ženskim” poslovima? Kako N-TIM vještine mogu odškrinuti vrata za tehnički studij i bolji posao u BiH? Kako omogućiti besplatnu N-TIM edukaciju za svu djecu u BiH? Kako N-TIM Akademija doprinosi ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja? Koliko su NTIM (STEM) vještine tražene u svijetu i BiH?

UNDP i EU podrška smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini

Danas je u Bijeljini Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u sklopu novog dvogodišnjeg regionalnog projekta “Izgradnja urbane otpornosti u jugoistočnoj Evropi – akciona mreža” (SEE URBAN), kojeg zajednički finansiraju Evropska unija i UNDP, održao prvi sastanak sa partnerima u Bosni i Hercegovini. Učesnicima su predstavljeni ciljevi Projekta, te iskustva i dobre prakse iz Hrvatske iz oblasti smanjenja rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sistema zaštite i spašavanja

Na inicijativu građana na Mošćanici i Sedreniku otvorena dječja igrališta

Više od 500 mališana iz MZ Moščanica i MZ Sedrenik od danas će moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva nova, potpuno opremljena dječja igrališta. Izgradnja dječjih igrališta je bio jedan od prioriteta za građane ovih mjesnih zajednica, koje su kao zaključak definisali na forumu održanom u okviru projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Vlade Švedske, kojeg sprovodi UNDP.

Aktivizam građana – ključ uspjeha mjesnih zajednica

Uspješnost mjesnih zajednica zavisi od aktivizma i predanosti građana u realizaciji potreba za razvoj lokalne zajednice, što predstavlja osnovu za kreiranje promjena u lokalnoj upravi od niže ka višoj razini vlasti – zaključak je svih 170 učesnika današnjeg sastanka, održanog u Sarajevu u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, povodom razmjene iskustava i dobrih praksi s osvrtom na studijske posjete u Republiku Hrvatsku, Republiku Srbiju i Kraljevinu Švedsku.

Osam regionalnih radnih sastanaka za jednu viziju mjesnih zajednica

sam regionalnih radnih sastanaka održano je širom Bosne i Hercegovine u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH“ od augusta do decembra 2016. godine. Na sastancima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću, Brčkom, Bijeljini i Trebinju učesnici su kroz produktivne diskusije radili na definiranju vizije mjesne zajednice, koja će biti korištena kao model u budućnosti bh. mjesnih samouprava.

Naše priče: Korparstvo u Posavini –povratak tradiciji i biznis na kućnom pragu

Pokrenuti uspješan biznis u svom domu, san je mnogih koji žele da uplove u preduzetničke vode, ili pak da nađu neko zaposlenje. Taj san je postao stvarnost za one koji su učestvovali u projektu „Razvojem korparstva do samozapošljavanja“ u Posavini.