LIR projekt -Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa

U okviru LIR projekta koji sprovodi UNDP BiH, a primarno finansira EU, objavljuje se Poziv malim i srednjim preduzećima za iskazivanje interesa za podrškom

Poziv za iskazivanje interesa za implementiranje programa podrške zapošljavanju kroz javne radove u 2017. godini produžen do 9. decembra 2016.

U okviru LIR projekta koji provodi UNDP BiH,a primarno finansira EU, objavljuje se poziv za iskazivanje interesa za implementiranje programa podrške zapošljavanju kroz javne radove za dugoročno nezaposlene i socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Švedska vlada nastavlja sa podrškom smanjenju troškova energije

Vlada Švedske će učestvovati sa dodatnih 720,000 EUR u projektu energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora, kako bi se osigurao nastavak aktivnosti i povećanje smanjenja troškova energije u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini. Trenutno, BiH troši oko 20 posto svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u evropskim zemljama. Uštede i do 50 posto u javnim budžetima se mogu postići jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnim objektima.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržalo projekat Via Dinarica sa 200.000 KM

UNDP BiH potpisao je ugovor o sufinansiranju sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, koje će podržati projekat Via Dinarica sa 200.000 KM, s ciljem zajedničkog rada na održivom razvoju turizma u Bosni i Hercegovini.

Proglašeni pobjednici takmičenja ”Lajk za naučnu ekipu”

Odlukom stručnog žirija koji su činili predstavnici UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prvo mjesto osvojili su učenici OŠ ”Gata-Ilidža Vrsta” iz Bihaća za projekat: ”Uređaj za potrošnju vode” i učenici ”Gimnazije Obala” iz Sarajeva za projekat ”Traka za trčanje”.

Najbolji startupi na jednom mjestu: „WARM-UP FOR STARTUPS“ powered by UNDP

Danas, 2.11.2016. godine, u prostorijama inovacijskog i poduzetničkog centra Networks održao se jedinstven sajam poduzetništva „Warm-Up for Startups“ u organizaciji Fondacije „Networks“ i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv za registrirana udruženja, organizacije, klubove i javne ustanove koji održavaju planinarske objekte u okviru projekta Via Dinarica: Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast

UNDP BiH poziva zainteresirana pravna lica koja održavaju planinarske objekte duž zelene staze Via Dinarice da podnesu prijedloge projekata za sudjelovanje u aktivnosti projekta Via Dinarica koja se tiče poboljšanja smještajnih kapaciteta u planinarskim objektima duž zelene staze koridora Via Dinarica.

Održana radionica projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi (MIA)“

U prostorijama UN Zgrade u Sarajevu danas je održana radionica u okviru projekta „Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provedbu budućih odredbi (MIA)“ koji se finansira od strane Globalnog fonda za okoliš (engl. Global Environmental Facility – GEF). Projekat implementira UNDP u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv za odabir korisnika za podizanje zasada malina u Prijedoru

U okviru projekta “Lokalni integrisani razvoj” (LIR), koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Gradska uprava Prijedor objavila je javni poziv za sufinansiranje podizanja zasada malina.

Javni poziv jedinicama lokalne samouprave u RS za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava

U okviru projekta „Lokalni integrirani razvoj” (LIR), kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) objavila je Javni poziv jedinicama lokalne samouprave u RS za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava.

[Produžetak roka] JAVNI POZIV za odabir korisnika/ca ekonomske šeme na području Brčko Distrikta

U sklopu zajedničkog projekta UN-a Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, UN Women i UNDP objavljivaju Javni poziv s ciljem da pomognu civilne žrtve sukoba, naročito osobe koje su preživjele seksualno nasilje u podizanju njihovih mjesečnih primanja kroz investiciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

    Svako ulaganje u ekološki razvoj osigurava nova radna mjesta
Svako ulaganje u ekološki razvoj osigurava nova radna mjesta

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu istakla je da svako investiranje u biomasu kao obnovljivog izvora energije pomaže smanjenju emisije karbona, što predstavlja način borbe protiv klimatskih promjena. Osim toga, naglasila je da je dodatna korist za BiH ta što će na ovaj način ispuniti jedan dio svojih obaveza u smislu pristupanja Evropskoj uniji.

Svečano otvoren renovirani objekat Pozorišta mladih Sarajevo

Ovo je jedan od sedam objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo koji se rekonstruiraju u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", odnosno dijela koji se odnosi na aktivnost "Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo". Aktivnosti rekonstrukcije sedam objekata javnih ustanova čija je vrijednost 2.100.000 KM, realizira UNDP u partnerstvu sa Kantonom Sarajevo, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Vladom Švedske.

Više
Potpisan ugovor za BIRAČ 2 projekat

UNDP BiH i ambasada Holandije u BiH potpisali su ugovor za zadnju fazu Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač – BIRAČ 2

Završena N-TIM Akademija i ITGirls trening u Srebrenici

Više od 170 učenica i učenika naučilo tehničke i programerske vještine u Srebrenici

Potpisani ugovori o poticajnim sredstvima za zone u Federaciji BiH

U okviru Projekta lokalnog integriranog razvoja (LIR), kojeg finansira EU a implementira UNDP, potpisani ugovori o poticajnim sredstvima za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH

Izabrano 18 općina i gradova za prvu fazu implementacije MEG projekta vrijednu 21 milion KM

Na prvom sastanku Projektnog odbora Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), predstavljena je lista partnerskih općina i gradova koji će biti podržani u okviru projekta. MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a za implementaciju je odabran Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Projekat EU/UNDP-a pomogao u uspostavljanju partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva

U Sarajevu je održana završna konferencija projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD“, koji je pomogao u uspostavljanju partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širom BiH.

Prvih 50 godina UNDP-a: Iskorijeniti siromaštvo do 2030. - prioritetni cilj organizacije

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održan prvi u nizu od 5 događaja za građane kojima će UNDP ove godine u našoj zemlji obilježiti pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u BiH.

Otvaranje „Bijele staze Via Dinarice“ - doprinos izgradnji platforme za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u BiH

U Parku prirode Blidinje je otvorena „Bijela staza“ u okviru projekta „Via Dinarica“ čime je napravljen veliki korak ka daljem razvoju platforme za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u BiH.

Kako se ulaganje u prevenciju od prirodnih nepogoda isplati?

Poplave u 2004, 2006, 2009, 2010. i naročito u 2014. godini iznova nam pokazuju da je naša zemlja u potpunosti izložena uticaju klimatskih promjena.

Projekat Via Dinarica za ekonomski i turistički razvoj Bosne i Hercegovine

Na konferenciji projekta Via Dinarica predstavljeni su dosadašnji rezultati, kao i daljnji neophodni koraci u cilju razvoja turizma i zaštite prirode u BiH.

Oživljavanje uloge mjesnih zajednica poboljšat će kvalitet života 300.000 građana u BiH

120 mjesnih zajednica i 20 jedinica lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“

Njemačka po drugi put podržava uništavanje viška municije u BiH

Nj.E. dr Christian Hellbach, ambasador Savezne Republike Njemačke i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP u BiH potpisali su danas ugovor o dodjeli sredstava za drugu fazu projekta EXPLODE+ u iznosu od 250.000 eura.

Otvoren Odjel za podršku svjedocima u Zenici

Zvanični početak rada Odjela za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu u Zenici i Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona obilježen je 29. januara.

Donacija Vlade Norveške u vrijednosti od 4,5 miliona američkih dolara pomogla u obnovi područja pogođenih poplavama kroz UN Program za oporavak od poplava

Ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini, Vibeke Lilloe i rezidentna koordinatorica UN-a, Sezin Sinanoglu posjetili su danas korisnike obnovljenog poljoprivrednog podsektora mljekarstva u Zeničko-dobojskom kantonu i Dom zdravlja u Doboju - primjere aktivnosti UN-ovog Programa za oporavak od poplava finansiranog od strane Vlade Norveške , a usmjerenog na ekonomski oporavak i obnovu javnih ustanova i usluga koje oni pružaju.

Promovisan Izvještaj o humanom razvoju za 2015. godinu

Izvještaj o humanom razvoju za 2015. godinu, promovisan na svečanosti u Etiopiji, poziva vlade da djeluju kako bi osigurale da niko ne bude zapostavljen u svijetu rada koji se brzo mijenja.

Izgrađena betonska sigurnosna ograda uz rijeku Bosnu u Doboju

Završetak izgradnje betonske sigurnosne ograde uz rijeku Bosnu danas je svečano obilježen u Doboju. Radovi su realizovani u okviru projekta „Podrška oporavku i smanjenju rizika od poplava u BiH“ sa ciljem smanjenja rizika od poplava za 4.500 domaćinstava.

Put Bosne i Hercegovine ka COP21 – u susret svjetskoj Konferenciji o klimi

Ambasada Francuske u BiH u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Američkim Univerzitetom u BiH i Ujedinjenim nacijama u BiH organizovali su Konferenciju „Put BiH ka COP21“ u ponedeljak, 23. novembra 2015. godine u zgradi Ujedinjenih nacija, Sarajevo.

UN proslavio 70. rođendan i predstavio globalne Ciljeve održivog razvoja

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu obilježena je 70. godišnjica Ujedinjenih nacija i predstavljeni su globalni Ciljevi održivog razvoja.

Investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici – govor Sezin Sinanoglu, rezidentne koordinatorice UN-a i rezidentne predstavnice UNDP-a

Ova ideja je odražena i u našem djelovanju u Srebrenici, koja svjedoči vrlo pozitivnom ekonomskom razvoju. U protekle četiri godine su se ulaganja privatnog sektora povećala za preko 120%.

Svjetski lideri usvojili Ciljeve održivog razvoja

Na Samitu Ujedinjenih nacija za održivi razvoj, koji je održan 25. septembra 2015. godine, više od 150 svjetskih lidera su usvojili novu Agendu 2030 za održivi razvoj, uključujući i Ciljeve održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs).

VIDEO: Zajednički uspjesi u borbi protiv tuberkuloze

Iako je tuberkuloza poslije HIV-a/AIDS-a druga najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu, manje je poznato da većina pacijenata koji od nje boluju mogu biti izliječeni.

Zvizdić – Sinanoglu: BiH treba ostati okrenuta evropskom putu

Rezidentna koordinatorica Sinanoglu je upoznala predsjedavajućeg Zvizdića sa petogodišnjim programom UN-a za BiH i istaknula da je program usmjeren na jačanje mira i razvoj i da obuhvata različite vidove aktivnosti.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a, predala akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a, predala je 9. jula 2015. godine akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Mladenu Ivaniću.

Izgradnja otpornosti: Čišćenjem korita rijeka spremniji za nove poplave VIDEO

Investiranje u pripravnost za elementarnu nepogodu prije nastupanja hazarda smanjuje potrebu za humanitarnim akcijama. Procjenjuje se da za svaki dolar uložen u pripreme za elementarne nepogode može da se uštedi sedam dolara eventualnih privrednih gubitaka.

UNDP godišnji izvještaj: Vrijeme za globalnu akciju

Ovi sveprisutni izazovi zahtijevaju globalnu akciju, i ova godina predstavlja neviđene mogućnosti u dostizanju budućnosti kakvu želimo.

Priča o uspjehu: Kupreški sir osvaja domaće tržište

Zahvaljujući nabavci laktofriza putem donacije UN TFHS-a, agro-trgovačka zadruga “BH Milch” povećala je proizvodnju jedinstvenog Kupreškog sira, a farmerima je garantovan otkup mlijeka i omogućena redovna zarada.

Uzgoj malina kao put do boljeg života

Malina je odabrana kao poljoprivredna kultura koja može omogućiti dodatne prihode malim porodičnim gazdinstvima.

Starost je zlatno doba
Starost je zlatno doba

Perka Zorić 85 godišnja starica živi u selu Verići. U trošnoj kući i sa skromnom penzijom preživljava bez ičije pomoći. Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je do nedavno sama brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć potrebnija.

Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini: Mit i stvarnost

Izvještaj koji prezentiramo traga za istinom, analizira konvencionalna uvjerenja, propitujući šta je to mit, a šta stvarnost, počevši od same ideje ruralnosti ...

UNDP kao globalni lider u transparentnosti

Prema objavljenim rezultatima vodećeg globalnog rangiranja, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) je najtransparentnija organizacija ove vrste.